Letní třešňová polévka
Ingredience na 6 porcí:
- 500 ml růžového vína
- 400 g třešní, vypeckovaných + několik na ozdobu
- 100 g třtinového cukru
- 1 tyčinka skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- zakysaná smetana na dokončení
Pracovní postup:
- Do většího hrnce nalijeme víno, přidáme omyté a vypeckované třešně, třtinový cukr a skořici. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut. Ke konci vmícháme vanilkový cukr.
- Necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a dáme dobře vychladit.
- Polévku podáváme studenou, pokapanou zakysanou smetanou a ozdobenou čerstvými třešněmi.
Bezlepkový clafoutis
Ingredience na pekáček o průměru 20 cm:
- máslo na vymazání
- asi 200 g třešní
- 40 g mandlové mouky
- 70 g krupicového cukru
- 180 ml mléka
- 3 vejce
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem a posypeme omytými a osušenými třešněmi.
- Mandlovou mouku smícháme v misce s cukrem. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem. Pak obě směsi spojíme v řidší těsto.
- To nalijeme na třešně v pekáčku a pečeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Opilý čokoládový cheescake
Ingredience na dortovou formu:
- 1 hrnek rozdrcených čokoládových sušenek
- 3 lžíce krupicového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 g kvalitní čokolády na vaření
- 4 lžíce třešňového likéru
- Na polevu:
- 150 g třešní
- 5 lžic třtinového cukru
- 2 lžíce třešňového likéru
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy rozprostřeme směs z rozdrcených sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Zamačkáme a trochu vytáhneme i na okraje. Pečeme asi 10 minut a necháme zcela vychladnout.
- Měkký tvaroh prošleháme se smetanou a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmícháme do tvarohové směsi společně s třešňovým likérem.
- Hotovou náplň nalijeme na upečený sušenkový korpus ve formě a dáme chladit nejméně na 4 hodiny.
- Mezitím si připravíme polevu. Třešně omyjeme a vypeckujeme.Dáme je do kastrůlku, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozvaříme. Bude to trvat asi 10 minut. Necháme zchladnout a přilijeme třešňový likér. Polevou zdobíme dort při podávání.