Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

  0:09aktualizováno  0:09
K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste některý z těchto sladkých receptů, které vás zlehka přenesou do letního času pohody a dovolených.

Opilý čokoládový cheesecake | foto: Profimedia.cz

Letní třešňová polévka

Ingredience na 6 porcí:

Letní třešňová polévka
  • 500 ml růžového vína
  • 400 g třešní, vypeckovaných + několik na ozdobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zakysaná smetana na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do většího hrnce nalijeme víno, přidáme omyté a vypeckované třešně, třtinový cukr a skořici. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut. Ke konci vmícháme vanilkový cukr.
  2. Necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a dáme dobře vychladit.
  3. Polévku podáváme studenou, pokapanou zakysanou smetanou a ozdobenou čerstvými třešněmi.

Bezlepkový clafoutis

Ingredience na pekáček o průměru 20 cm:

Bezlepkový clafoutis
  • máslo na vymazání
  • asi 200 g třešní
  • 40 g mandlové mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 180 ml mléka
  • 3 vejce
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem a posypeme omytými a osušenými třešněmi.
  2. Mandlovou mouku smícháme v misce s cukrem. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem. Pak obě směsi spojíme v řidší těsto.
  3. To nalijeme na třešně v pekáčku a pečeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Opilý čokoládový cheescake

Ingredience na dortovou formu:

Opilý čokoládový cheesecake
  • 1 hrnek rozdrcených čokoládových sušenek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • Na náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 lžíce třešňového likéru
  • Na polevu:
  • 150 g třešní
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce třešňového likéru

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy rozprostřeme směs z rozdrcených sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Zamačkáme a trochu vytáhneme i na okraje. Pečeme asi 10 minut a necháme zcela vychladnout.
  2. Měkký tvaroh prošleháme se smetanou a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmícháme do tvarohové směsi společně s třešňovým likérem.
  3. Hotovou náplň nalijeme na upečený sušenkový korpus ve formě a dáme chladit nejméně na 4 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Třešně omyjeme a vypeckujeme.Dáme je do kastrůlku, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozvaříme. Bude to trvat asi 10 minut. Necháme zchladnout a přilijeme třešňový likér. Polevou zdobíme dort při podávání.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Charlie s rodiči Corrine Yatesovou a Chrisem Gardem
Léčba Charlieho byla falešnou nadějí pro rodiče, říká český odborník

Média po celém světě sledují osud jedenáctiměsíčního Charlieho, který trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání. Rodiče se nakonec po dlouhých soudních...  celý článek

(ilustrační snímek)
Zapomeňte na hádky o penězích, najděte si svůj model hospodaření

V životě jsou daleko důležitější věci. Třeba charakter. S tím nelze než souhlasit, pravda je ovšem taky ta, že jsou to právě peníze, kvůli kterým se ve vztahu...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!




Curaprox CS 5460 Ultra Soft 3 ksCuraprox CS 5460 Ultra Soft 3 ks

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.