Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Třešně pomáhají hubnout i posilovat imunitu

  11:09aktualizováno  11:09
Třešňová sezona vrcholí. Pokud se vám na zahradě urodilo víc červené nadílky, než dokážete slupnout na posezení, vyzkoušejte recepty, které pro čtenářky a čtenáře OnaDnes.cz připravila výživová poradkyně Jana Vašáková.

Poradíme vám, jak proměnit úrodu třešní v lahodné pochutnání. (Ilustrační snímek) | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Co nesníte vy nebo děti rovnou ze stromu, zavařte, upečte na víkend koláč nebo si třešně dopřejte ve formě zmrzliny. A pokud vám i tak zbudou, obdarujte své hubnoucí i nehubnoucí kamarádky a podělte se s nimi o recepty.

Proč jsou třešně zdravé?

Liší se barvou i chutí. Jedno však mají třešně společné, jsou plné antioxidantů. Obsahují vitamín C, jenž posiluje imunitu a také draslík podporující vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení, odstraňují nahromaděné toxiny a čistí ledviny.

Při dávce více než 250 g třešní na den snižují hladinu kyseliny močové v krvi, tím preventivně chrání před vznikem dny. Pozor však, třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem.

Třešňová zmrzlina

Třešňová zmrzlina

  • 100 g třešní
  • 1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • šťáva z limetky

1. Třešně vypeckuje a rozmixujeme na krém. Vmícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky.
2. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.

Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.

Omeleta s třešňovou marmeládou

Na marmeládu:

Omeleta s třešňovou marmeládou

  • 500 g třešní
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ sáčku Gelfixu 3:1
  • šťáva z limetky
  • vanilkový lusk

Na omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička mléka
  • 1 lžička žitné mouky
  • špetka soli

1. Vypeckované třešně rozmixujeme a přelijeme do kastrůlku. Přimícháme třtinový cukr, Gelfix a šťávu z limetky. Podélně rozkrojíme vanilkový lusk a vše vaříme za stálého míchání přibližně 5 minut.
2. Odstavíme, vyjmeme vanilku a přelijeme ještě horké do vymytých zavařovacích skleniček těsně pod okraj, uzavřeme víkem a otočíme dnem nahoru. Marmeládu necháme vychladnout.
3. Vejce rozšleháme, přidáme mléko, žitnou mouku a sůl. Osmahneme pokud možno na pánvi bez tuku z obou stran do zlatova. Omeletu ozdobíme třešňovou marmeládou.

Tip: Že je marmeláda hotová poznáte tak, když ji kápnete na studený talířek a nerozlije se.

Třešňový koláč s mandlemi

Na těsto:

Křehký třešňový koláč s mandlemi

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (v pokojové teplotě)
  • 1 polévková lžíce margarínu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 250 g mouky (žitná + polohrubá)
  • 1 lžíce prášku do pečiva (bez fosfátů)

Na ozdobu:

  • třešně
  • hrst sekaných mandlí

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 50 g margarinu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce žitné mouky
  • špetka skořice

1. Z ingrediencí vypracujeme křehké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Vyválíme plát tenký přibližně 1 cm a vyložíme jím formu o průměru 28 cm. Vidličkou sem tam těsto propícháme.
2. Nahoru vyskládáme vypeckované třešně a zasypeme mandlemi. V míse utřeme tuk, přidáme třtinový cukr, vejce, žitnou mouku a skořici a zalijeme povrch koláče.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, do zlatova. Necháme vychladnout, teprve poté vyklopíme koláč z formy.

Tip: Třešně chutně nahradí i lesní ovoce jako jsou borůvky, maliny a ostružiny.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.