Doporučujeme

Tacos s hovězím masem

Tacos s hovězím masem | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Vařte jako Mexičanka: ceviche, tacos a dortík s třímlékovým přelivem

  • 11
Mexická kuchyně si kombinacemi chutí a omáčkami získala mlsné jazýčky milovníků dobrého jídla po celém světě. Lehké marinované krevety rozpohybují všem apetit, tacos povýšíte vlastní salsou a nakonec všechny ohromíte dortíkem s přelivem ze tří druhů mléka.

Tacos carne

Ingredience na 1 porci:

Tacos s hovězím masem
  • 2 kukuřičné tortilly
  • 160 g hovězí svíčkové marinované v salsa roja
  • 30 g guacamole
  • 15 g čerstvý sýr
  • 2 měsíčky limety

Naložené maso dáme na rozpálenou pánev a restujeme. Zároveň  si na druhé suché pánvi dáme mírně opéct tortilly z každé strany zhruba asi 40 sekund. Teplé tortilly položíme na talíř a na ně servírujeme restované maso, guacamole a čerstvý sýr s limetkou.

Guacamole

Moderní Mexiko

Recepty pocházejí z kuchyně mexické restaurace Agave v Praze. Menu sestavil a kuchaře zaučil Američan Christian Dolias, který vaří zejména v Las Vegas.
Agave se snaží o spojení typických mexických jídel s moderními chutěmi a se stylovým prostředím.

Restaurant Agave
  • 3 zralá avokáda
  • 150 g žluté cibule
  • 1/3 jedné čerstvé papričky habanero
  • 1/2 jedné čerstvé papričky jalapeňos
  • 8 g koriandr 
  • 1 až 2 dcl limetové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 2 rajčata

Rajčata okrájíme od středů a peciček, okrájenou dužninu nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, zprudka orestujeme na rozpáleném oleji a pak dáme zchladit. Cibuli nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, papričky habanero a jalapeňos nakrájíme na kostičky 3 × 3 mm, jemně nasekáme koriandr bez stonků a vše vložíme do misky. Přidáme vyloupaná avokáda bez pecek a a vše rozšťoucháme pomocí šťouchadla na brambory. Nakonec přidáme sůl a limetovou šťávu.

Salsa Roja

  • 8 rajčat
  • 3 větší cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 celých papriček jalapeňos
  • 1 polévková lžíce římského kmínu
  • sůl na dochucení

Rajčata, česnek, cibuli a jalapeňos bez stopky dáme do předehřáté trouby na 210 stupňů Celsia péct na 30 minut. Po upečeni vložíme zeleninu z trouby do hrnce a přidáme půl litru vody. Dochutíme římským kmínem a solí a vaříme 5 minut. Poté rozmixujeme.

Ceviche marinované krevety

Ceviche

Na 8 porcí: 

  • 800 g mražených nevařených vyloupaných krevet
  • 500 ml limetové šťávy

Rozmrazené zcezené krevety naložíme do limetové šťávy, necháme marinovat přibližně 12 h a pak opět zcedíme.

Ceviche dáme do misky a k tomu přidáme najemno nakrájené rajče, okurku, červenou cibuli a koriandr. Vše zamícháme a rozdělíme do skleniček nebo misek. Servírujeme s měsíčkem limety a kouskem čerstvého avokáda.

Dortík s třímlékovým přelivem

Na třímlékový přeliv (Tres leches):

  • salko 397 g (jedna plechovka)
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
Tres leches neboli třímlékový dezert

Na 9 dortíků (One pound cake):

  • 3 vejce 
  • 52 ml mléka 
  • 6 ml vanilkové esence
  • 200 ml smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 150 g cukru krystal
  • 185 g másla pokojové teploty

V misce si smícháme vejce, mléko a vanilkovou esenci. V druhé misce spojíme dohromady mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Promícháme a při stálém míchání pomalu přidáváme vejce s mlékem, esencí a máslem. Pět minut šleháme.
Těsto nalijeme do malé silikonové formy (např. forma na malé bábovky nebo yorkshire pudding) a pečeme na 170 stupňů po 25 minut. Během pečení si smícháme salko, mléko a smetanu na třímlékový přeliv.

Po upečení minibábovky vyjmeme ze silikonové formy a každou porci zvlášť vložíme do misky o trošku větší, než je bábovka sama. Přelijeme tres leches přelivem zhruba do poloviny. Servírujeme se šlehanou smetanou a čerstvou pomerančovou kůrou.

Podívejte se na přípravu jihoamerické speciality ceviche:

23. října 2014

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás