Tacos carne
Ingredience na 1 porci:
- 2 kukuřičné tortilly
- 160 g hovězí svíčkové marinované v salsa roja
- 30 g guacamole
- 15 g čerstvý sýr
- 2 měsíčky limety
Naložené maso dáme na rozpálenou pánev a restujeme. Zároveň si na druhé suché pánvi dáme mírně opéct tortilly z každé strany zhruba asi 40 sekund. Teplé tortilly položíme na talíř a na ně servírujeme restované maso, guacamole a čerstvý sýr s limetkou.
Guacamole
Moderní Mexiko |
- 3 zralá avokáda
- 150 g žluté cibule
- 1/3 jedné čerstvé papričky habanero
- 1/2 jedné čerstvé papričky jalapeňos
- 8 g koriandr
- 1 až 2 dcl limetové šťávy
- 2 špetky soli
- 2 rajčata
Rajčata okrájíme od středů a peciček, okrájenou dužninu nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, zprudka orestujeme na rozpáleném oleji a pak dáme zchladit. Cibuli nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, papričky habanero a jalapeňos nakrájíme na kostičky 3 × 3 mm, jemně nasekáme koriandr bez stonků a vše vložíme do misky. Přidáme vyloupaná avokáda bez pecek a a vše rozšťoucháme pomocí šťouchadla na brambory. Nakonec přidáme sůl a limetovou šťávu.
Salsa Roja
- 8 rajčat
- 3 větší cibule
- 8 stroužků česneku
- 6 celých papriček jalapeňos
- 1 polévková lžíce římského kmínu
- sůl na dochucení
Rajčata, česnek, cibuli a jalapeňos bez stopky dáme do předehřáté trouby na 210 stupňů Celsia péct na 30 minut. Po upečeni vložíme zeleninu z trouby do hrnce a přidáme půl litru vody. Dochutíme římským kmínem a solí a vaříme 5 minut. Poté rozmixujeme.
Ceviche marinované krevety
Na 8 porcí:
- 800 g mražených nevařených vyloupaných krevet
- 500 ml limetové šťávy
Rozmrazené zcezené krevety naložíme do limetové šťávy, necháme marinovat přibližně 12 h a pak opět zcedíme.
Ceviche dáme do misky a k tomu přidáme najemno nakrájené rajče, okurku, červenou cibuli a koriandr. Vše zamícháme a rozdělíme do skleniček nebo misek. Servírujeme s měsíčkem limety a kouskem čerstvého avokáda.
Dortík s třímlékovým přelivem
Na třímlékový přeliv (Tres leches):
- salko 397 g (jedna plechovka)
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany
Na 9 dortíků (One pound cake):
- 3 vejce
- 52 ml mléka
- 6 ml vanilkové esence
- 200 ml smetany
- 150 g hladké mouky
- 2 g kypřicího prášku do pečiva
- 2 g soli
- 150 g cukru krystal
- 185 g másla pokojové teploty
V misce si smícháme vejce, mléko a vanilkovou esenci. V druhé misce spojíme dohromady mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Promícháme a při stálém míchání pomalu přidáváme vejce s mlékem, esencí a máslem. Pět minut šleháme.
Těsto nalijeme do malé silikonové formy (např. forma na malé bábovky nebo yorkshire pudding) a pečeme na 170 stupňů po 25 minut. Během pečení si smícháme salko, mléko a smetanu na třímlékový přeliv.
Po upečení minibábovky vyjmeme ze silikonové formy a každou porci zvlášť vložíme do misky o trošku větší, než je bábovka sama. Přelijeme tres leches přelivem zhruba do poloviny. Servírujeme se šlehanou smetanou a čerstvou pomerančovou kůrou.
Podívejte se na přípravu jihoamerické speciality ceviche:
23. října 2014 |