Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vařte jako Mexičanka: ceviche, tacos a dortík s třímlékovým přelivem

  0:04aktualizováno  0:04
Mexická kuchyně si kombinacemi chutí a omáčkami získala mlsné jazýčky milovníků dobrého jídla po celém světě. Lehké marinované krevety rozpohybují všem apetit, tacos povýšíte vlastní salsou a nakonec všechny ohromíte dortíkem s přelivem ze tří druhů mléka.

Tacos s hovězím masem | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tacos carne

Ingredience na 1 porci:

Tacos s hovězím masem
  • 2 kukuřičné tortilly
  • 160 g hovězí svíčkové marinované v salsa roja
  • 30 g guacamole
  • 15 g čerstvý sýr
  • 2 měsíčky limety

Naložené maso dáme na rozpálenou pánev a restujeme. Zároveň  si na druhé suché pánvi dáme mírně opéct tortilly z každé strany zhruba asi 40 sekund. Teplé tortilly položíme na talíř a na ně servírujeme restované maso, guacamole a čerstvý sýr s limetkou.

Guacamole

Moderní Mexiko

Recepty pocházejí z kuchyně mexické restaurace Agave v Praze. Menu sestavil a kuchaře zaučil Američan Christian Dolias, který vaří zejména v Las Vegas.
Agave se snaží o spojení typických mexických jídel s moderními chutěmi a se stylovým prostředím.

Restaurant Agave
  • 3 zralá avokáda
  • 150 g žluté cibule
  • 1/3 jedné čerstvé papričky habanero
  • 1/2 jedné čerstvé papričky jalapeňos
  • 8 g koriandr 
  • 1 až 2 dcl limetové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 2 rajčata

Rajčata okrájíme od středů a peciček, okrájenou dužninu nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, zprudka orestujeme na rozpáleném oleji a pak dáme zchladit. Cibuli nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, papričky habanero a jalapeňos nakrájíme na kostičky 3 × 3 mm, jemně nasekáme koriandr bez stonků a vše vložíme do misky. Přidáme vyloupaná avokáda bez pecek a a vše rozšťoucháme pomocí šťouchadla na brambory. Nakonec přidáme sůl a limetovou šťávu.

Salsa Roja

  • 8 rajčat
  • 3 větší cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 celých papriček jalapeňos
  • 1 polévková lžíce římského kmínu
  • sůl na dochucení

Rajčata, česnek, cibuli a jalapeňos bez stopky dáme do předehřáté trouby na 210 stupňů Celsia péct na 30 minut. Po upečeni vložíme zeleninu z trouby do hrnce a přidáme půl litru vody. Dochutíme římským kmínem a solí a vaříme 5 minut. Poté rozmixujeme.

Ceviche marinované krevety

Ceviche

Na 8 porcí: 

  • 800 g mražených nevařených vyloupaných krevet
  • 500 ml limetové šťávy

Rozmrazené zcezené krevety naložíme do limetové šťávy, necháme marinovat přibližně 12 h a pak opět zcedíme.

Ceviche dáme do misky a k tomu přidáme najemno nakrájené rajče, okurku, červenou cibuli a koriandr. Vše zamícháme a rozdělíme do skleniček nebo misek. Servírujeme s měsíčkem limety a kouskem čerstvého avokáda.

Dortík s třímlékovým přelivem

Na třímlékový přeliv (Tres leches):

  • salko 397 g (jedna plechovka)
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
Tres leches neboli třímlékový dezert

Na 9 dortíků (One pound cake):

  • 3 vejce 
  • 52 ml mléka 
  • 6 ml vanilkové esence
  • 200 ml smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 150 g cukru krystal
  • 185 g másla pokojové teploty

V misce si smícháme vejce, mléko a vanilkovou esenci. V druhé misce spojíme dohromady mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Promícháme a při stálém míchání pomalu přidáváme vejce s mlékem, esencí a máslem. Pět minut šleháme.
Těsto nalijeme do malé silikonové formy (např. forma na malé bábovky nebo yorkshire pudding) a pečeme na 170 stupňů po 25 minut. Během pečení si smícháme salko, mléko a smetanu na třímlékový přeliv.

Po upečení minibábovky vyjmeme ze silikonové formy a každou porci zvlášť vložíme do misky o trošku větší, než je bábovka sama. Přelijeme tres leches přelivem zhruba do poloviny. Servírujeme se šlehanou smetanou a čerstvou pomerančovou kůrou.

Podívejte se na přípravu jihoamerické speciality ceviche:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

V teplých měsících je pravidelná péče o nohy zcela zásadní.
Pěkné nohy na léto? Cesta k nim je jednodušší, než byste čekali

Pokud jste si zrovna uvědomili, že doba sandálů a sandálků se blíží, ale vaše nohy na to ještě nejsou tak docela připravené, nejste v tom sami. Naštěstí se to...  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Mercedes Třída M ML 300...
Mercedes Třída M ML 300...

r.v. 2010, naj. 110 000 km, diesel
529 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.