Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zhubnout se dá nejméně za šest týdnů, tvrdí trenér Jaromír Jiřík

  0:43aktualizováno  0:43
Lékař Jaromír Jiřík za svoji kariéru stihl hodně. Byl sportovní gymnasta, motocyklový závodník, lékař olympijských týmů, trénoval tenistku Helenu Sukovou. Nyní působí jako týmový lékař automobilových závodníků, kondiční a mentální trenér. Pro týdeník Téma popsal zásady při tvorbě výživových programů.

Jaromír Jiřík | foto:  David Neff, MAFRA

V lednu se všichni najednou začnou věnovat kondici, respektive dietě. Vnímáte to?
První dva týdny v lednu jsou posilovny doslova narvané k prasknutí. Lidé si myslí, že když na Vánoce povolili a přejídali se, tak to nyní doženou za 14 dní a vše bude zase dobré. Tak to samozřejmě nefunguje. Ale na druhou stranu začít s cvičením je dobré kdykoliv. Hlavně se člověk musí rozhodnout sám a ne, že ho k tomu někdo donutí. Musí najít způsob, jak pomalu začít s fyzickou přípravou, protože za 14 dní se to strhnout nedá.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Jak se dívá na populární diety? A jaké maso Jaromír Jiřík vůbec nedoporučuje? Více se dočtete v týdeníku Téma.

Jenže začít cvičit a nepřizpůsobit tomu jídelníček asi nejde, že?
Ono to jde ruku v ruce. Nemůžete si dát knedlo vepřo zelo a vtrhnout do posilovny s tím, že pořádně najedený budete mít aspoň pořádnou sílu. Samozřejmě není jednoduché si říci, že od nějakého data začnu všechno dělat správně, ale když to člověk vydrží, tak za šest týdnů už je tělo schopno se změnit.

Když připravujete hubnoucí program, je více o stravě nebo o fyzické přípravě?
Jednu třetinu tvoří cvičení, třetinu správná strava a třetinu psychika. Málokdo řeší, že když začne cvičit a upraví si jídelníček, tak se vlastně utvoří i jiné myšlení. Chemie v těle i v mozku změní také pocity. Člověk pak získává větší sebevědomí, jeho nedostatek je v poslední době hodně velký problém, hlavně u žen kolem 40 let.

Jak často se má cvičit?
Úplně nejlepší je pracovat na sobě každý den. Samozřejmě je to časově náročné, a když to není možné, tak by měl cvičit minimálně třikrát v týdnu. Dvakrát týdně je to spíše o udržování se, ale ten progres nejde nahoru. Je to velice těžké se v tak krátkém čase zlepšovat.

To znamená třikrát týdně hodinu posilovny?
Doba cvičení se odvíjí od toho, co je podstatou cvičení. Někdy stačí 40 minut, někdy je potřeba hodinu a půl. Když jdete do vytrvalosti, tak se musí už trénovat delší dobu. Hlavně se ten program musí vždy přizpůsobit psychice, aby to člověka bavilo.

Do jaké míry je při posilování důležitý pitný režim?
Vždycky před nějakou činností by mělo být tělo saturováno iontovým nápojem. My to děláme tak, že si člověk třeba hodinu a půl před posilovacím tréninkem dá půllitru iontového nápoje. V průběhu tréninku už každý pije individuálně podle toho, jak je cvičení vysilující.

Jak se má člověk, který se rozhodl držet dietu, stravovat?
Já tomu neříkám dieta, ale změna jídelního režimu. V průběhu tohoto přerodu zjistí, že věci, které jedl dříve, už mu nyní nechutnají. Že po nich byl těžký, malátný a unavený. Jde o plynulý přerod k jídelníčku, který mu bude vyhovovat i po psychické stránce a který je na celý zbytek života.

Jaromír Jiřík

Jaromír Jiřík

Jaká je tedy filozofie vašeho jídelního režimu?
Už dlouhou dobu používán princip, kdy jeden den jíme proteiny a druhý den sacharidy, uhlovodany. Laicky řečeno – jeden den jíme maso a druhý den přílohy. Vždycky to přirovnávám k domu, který se staví z cihel a malty, drží pospolu, ale nemíchají se dohromady. Tímto způsobem méně zatěžujete metabolismus a máte větší možnost získat energii, kterou potřebujete k fyzické a psychické aktivitě.

Máte tedy jídelníček striktně rozdělen na masové, těstovinové a zeleninové dny?
Není to úplně dělená strava, spíše rozdělená strava. Je to zkrátka jenom logické rozdělení hlavních komponentů, které jsou nutné ve stravě. Zeleninu například používáme jak při masovém, tak i při přílohovém dnu.

Vaše filozofie vychází z toho, že tělo potřebuje takové střídání?
Já jsem za tu dobu, co to dělám - a to je 40 let, zjistil, že jde o nejideálnější způsob pro momentální výkon člověka. Tělo to nezatěžuje, protože strava je rychle zpracovatelná. Jeden den jsou stavební látky - bílkoviny, druhý den energetické látky - cukry.

Autor:




Nejčtenější

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kokos, sója, mandle nebo konopí? Jak si vybrat rostlinné mléko

Tolik rostlinných alternativ kravského mléka na trhu ještě nikdy nebylo. V Česku jsou snadno k sehnání jak ty z dovozu, tak lokální. V čem jsou ale lepší než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to
Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to

Blonďaté vlasy symbolizují jemný ženský půvab a smyslnost zároveň. Pokud nejste blondýna od přírody, i tak můžete získat plavý odstín vlasů. Jen na to jděte spr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.