Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zhubnout se dá nejméně za šest týdnů, tvrdí trenér Jaromír Jiřík

  0:43aktualizováno  0:43
Lékař Jaromír Jiřík za svoji kariéru stihl hodně. Byl sportovní gymnasta, motocyklový závodník, lékař olympijských týmů, trénoval tenistku Helenu Sukovou. Nyní působí jako týmový lékař automobilových závodníků, kondiční a mentální trenér. Pro týdeník Téma popsal zásady při tvorbě výživových programů.

Jaromír Jiřík | foto:  David Neff, MAFRA

V lednu se všichni najednou začnou věnovat kondici, respektive dietě. Vnímáte to?
První dva týdny v lednu jsou posilovny doslova narvané k prasknutí. Lidé si myslí, že když na Vánoce povolili a přejídali se, tak to nyní doženou za 14 dní a vše bude zase dobré. Tak to samozřejmě nefunguje. Ale na druhou stranu začít s cvičením je dobré kdykoliv. Hlavně se člověk musí rozhodnout sám a ne, že ho k tomu někdo donutí. Musí najít způsob, jak pomalu začít s fyzickou přípravou, protože za 14 dní se to strhnout nedá.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Jak se dívá na populární diety? A jaké maso Jaromír Jiřík vůbec nedoporučuje? Více se dočtete v týdeníku Téma.

Jenže začít cvičit a nepřizpůsobit tomu jídelníček asi nejde, že?
Ono to jde ruku v ruce. Nemůžete si dát knedlo vepřo zelo a vtrhnout do posilovny s tím, že pořádně najedený budete mít aspoň pořádnou sílu. Samozřejmě není jednoduché si říci, že od nějakého data začnu všechno dělat správně, ale když to člověk vydrží, tak za šest týdnů už je tělo schopno se změnit.

Když připravujete hubnoucí program, je více o stravě nebo o fyzické přípravě?
Jednu třetinu tvoří cvičení, třetinu správná strava a třetinu psychika. Málokdo řeší, že když začne cvičit a upraví si jídelníček, tak se vlastně utvoří i jiné myšlení. Chemie v těle i v mozku změní také pocity. Člověk pak získává větší sebevědomí, jeho nedostatek je v poslední době hodně velký problém, hlavně u žen kolem 40 let.

Jak často se má cvičit?
Úplně nejlepší je pracovat na sobě každý den. Samozřejmě je to časově náročné, a když to není možné, tak by měl cvičit minimálně třikrát v týdnu. Dvakrát týdně je to spíše o udržování se, ale ten progres nejde nahoru. Je to velice těžké se v tak krátkém čase zlepšovat.

To znamená třikrát týdně hodinu posilovny?
Doba cvičení se odvíjí od toho, co je podstatou cvičení. Někdy stačí 40 minut, někdy je potřeba hodinu a půl. Když jdete do vytrvalosti, tak se musí už trénovat delší dobu. Hlavně se ten program musí vždy přizpůsobit psychice, aby to člověka bavilo.

Do jaké míry je při posilování důležitý pitný režim?
Vždycky před nějakou činností by mělo být tělo saturováno iontovým nápojem. My to děláme tak, že si člověk třeba hodinu a půl před posilovacím tréninkem dá půllitru iontového nápoje. V průběhu tréninku už každý pije individuálně podle toho, jak je cvičení vysilující.

Jak se má člověk, který se rozhodl držet dietu, stravovat?
Já tomu neříkám dieta, ale změna jídelního režimu. V průběhu tohoto přerodu zjistí, že věci, které jedl dříve, už mu nyní nechutnají. Že po nich byl těžký, malátný a unavený. Jde o plynulý přerod k jídelníčku, který mu bude vyhovovat i po psychické stránce a který je na celý zbytek života.

Jaromír Jiřík

Jaromír Jiřík

Jaká je tedy filozofie vašeho jídelního režimu?
Už dlouhou dobu používán princip, kdy jeden den jíme proteiny a druhý den sacharidy, uhlovodany. Laicky řečeno – jeden den jíme maso a druhý den přílohy. Vždycky to přirovnávám k domu, který se staví z cihel a malty, drží pospolu, ale nemíchají se dohromady. Tímto způsobem méně zatěžujete metabolismus a máte větší možnost získat energii, kterou potřebujete k fyzické a psychické aktivitě.

Máte tedy jídelníček striktně rozdělen na masové, těstovinové a zeleninové dny?
Není to úplně dělená strava, spíše rozdělená strava. Je to zkrátka jenom logické rozdělení hlavních komponentů, které jsou nutné ve stravě. Zeleninu například používáme jak při masovém, tak i při přílohovém dnu.

Vaše filozofie vychází z toho, že tělo potřebuje takové střídání?
Já jsem za tu dobu, co to dělám - a to je 40 let, zjistil, že jde o nejideálnější způsob pro momentální výkon člověka. Tělo to nezatěžuje, protože strava je rychle zpracovatelná. Jeden den jsou stavební látky - bílkoviny, druhý den energetické látky - cukry.

Autor:




Nejčtenější

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Levný kočárek?
Levný kočárek?

Za polovinu i levněji seženete kočárky na bazaru eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.