Doporučujeme

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví | foto: Profimedia.cz

Tradiční vánoční moučníky

- Jednou ze součástí štědrovečerního menu je i vánoční moučník. Zvyky jsou různé, ale většinu domácností u nás na Štědrý den provoní vůně jablečného závinu nebo vánočky.

Klasická vánočka

* 3 hrnky polohrubé mouky
* 1/2 hrnku mléka
* 6 lžic pískového cukru
* 1/2 kostky másla
* 1 kostka droždí
* 1 žloutek
* 1 balíček vanilkového cukru
* 1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí
* 1/2 balíčku dobře omytých a osušených rozinek
* 1 lžička nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
špetka soli
* 1 lžíce polohrubé mouky na poprášení těsta
* 1 vejce na potření vánočky
* 1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí na posypání vánočky
* polohrubá mouka na posypání válu
* tuk na potření papíru na pečení

1. Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, vykynutý kvásek a krátce prohněteme. Přidáme rozinky, mandle, rozehřáté vychladlé máslo a vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, poprášíme jej moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

2. Když zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme těsto na vál, mírně prohněteme a rozdělíme na devět dílů. Vyválíme z nich stejně silné prameny. Ze čtyř upleteme spodní díl vánočky a přeneseme jej na papír potřený tukem, který jsme položili na plech. Střed mírně prohloubíme hřbetem ruky s nataženými prsty a do prohlubně vložíme další vrstvu upletenou ze tří pramenů. Mírně ji ke spodní části přitiskneme. Poslední dva válečky obtočíme jeden kolem druhého, položíme je na střední vrstvu upletenou ze tří pramenů, mírně přitiskneme a oba konce poslední vrstvy podsuneme pod vánočku.

3. Abychom zabránili sesutí těsta, do středu i obou konců vánočky zapíchneme špejle. Vánočku necháme na plechu dokynout, potřeme ji vejcem, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě pečeme asi 45 minut. Poté do středu těsta vpíchneme špejli, a pokud na ní neulpí těsto, je vánočka upečená.

Vánoční jablkový závin

* 250 g hladké mouky
* 1 lžíce drůbežího nebo vepřového sádla
* 1 vejce
* 1 lžička octa
* špetka soli
* půl šálku vlažné vody

Náplň:
* 1 kg oloupaných jablek
* šálek strouhané housky
* 1/8 másla
* lžíce másla na pomaštění závinu
* 4 lžíce cukru
* lžička skořice
* 2 lžíce rozinek
* 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

1. Ve vlažné vodě rozmícháme vejce, rozehřáté sádlo, ocet a sůl. Touto směsí po lžičce zaděláme mouku, a až se tekutina s moukou dobře spojí, vypracujeme těsto rukama, až je hladké, vláčné a nelepivé. Svineme je do bochánku, přikryjeme nahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočinout.

2. Mezitím si nakrájíme jablka na plátky. Pak těsto rozdělíme na poloviny. Jeden díl necháme přikrytý, aby těsto neokoralo. Druhý díl rozválíme na vále na placku, tu pak dále rozvalujeme na utěrce posypané moukou. Těsto ještě vytahujeme hřbety rukou, až je velmi tenké. Silnější okraje odřízneme. Vytaženou placku pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme na másle osmaženou strouhankou, posypeme polovinou nakrájených jablek (ne až do krajů), jablka poprášíme skořicí, posypeme cukrem, opranými rozinkami a nasekanými ořechy.

3. Jsou-li jablka více šťavnatá, posypeme je ještě trochu strouhankou. Pak pomocí utěrky začneme závin zabalovat. Přitom ještě těsto pokapeme máslem, aby dobře lístkovalo. Závin z utěrky dáme na pomaštěný plech a stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Závin na plechu potřeme máslem a propícháme vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Občas závin potřeme máslem. Upečené záviny nakrájíme, urovnáme na mísu a pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Vánoční anglický dort

* 350 g margarínu
* 350 g moučkového cukru
* 6 vajec
* 450 g hladké mouky
* 4 lžíce mléka nebo brandy
* 1 lžička skořice
* 1/2 lžičky mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 450 g rozinek
* strouhaná kůra z jednoho pomeranče a z jednoho citrónu
* 100 g citronátu
* 125 g kandovaných třešní
* 250 g sekaných mandlí
* 50 g kandovaného zázvoru (nebo jiného kandovaného ovoce)
* libovolné ovoce a ořech na ozdobu
* 4 lžíce meruňkové marmelády

1. Margarín, cukr a vejce ušleháme do pěny. Přidáme postupně mouku a tekutinu. Okořeníme, lehce vmícháme rozinky, pomerančovou a citronovou kůru, sekaný citronát, rozpůlené a pomoučněné kandované třešně, mandle a posekaný kandovaný zázvor.

2. Dortovou formu vytřeme margarínem a vyložíme pergamenovým papírem. Okraj formy by měl mít výšku nejméně 8 cm. Naplníme ji těstem a povrch poklademe ovocem a ořechy (nevtlačujeme!). Pečeme ve vyhřáté troubě. V polovině pečení přiryjeme povrch dortu pergamenovým papírem. Necháme vychladnout ve formě.

3. Meruňkovou marmeládu zahřejeme, propasírujeme a natřeme na teplý koláč. Pečeme 3 hodiny při teplotě 140 stupňů. Dort je nejlepší za týden. Měli bychom ho tedy upéci už alespoň týden dopředu a uskladnit ho zabalený v alobalu.


  • Vybrali jsme pro Vás