Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tradiční i netradiční recepty na Hod Boží a na Štěpána

  12:17aktualizováno  12:17
- O vánočních svátcích většina z nás navštěvuje své příbuzné a známé. V každé rodině mají jiné zvyky, a tak někde připravují k slavnostnímu obědu krocana či krůtu, jinde husu nebo kachnu, ale výjimkou není ani zvěřina či klasická svíčková.

Na Hod Boží můžete upéct krocana | foto: Profimedia.cz

Sváteční krocan

* 1 mladý krocan
* sůl
* mletý pepř
* 30 g tučné slaniny
* 250 g malých cibulek
* 1 celer (30 g)
* 250 g žampiónů
* 1 lžíce sekané petrželky
* 1 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* tuk na polití
* 4 rajčata (250 g)
* 20 g hladké mouky
* pikantní vývar

1. Připraveného krocana omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Játra, žaludek a srdce drobně pokrájíme. Rozpustíme nakrájenou slaninu a přidáme 1 nakrájenou cibuli a celer, drůbky a dusíme asi 5 minut. Přidáme 50 g posekaných žampiónů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, přidáme petrželovou nať a cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampióny.

2. Vše dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Asi po hodině pečení vyndáme hotového krocana a zeleninu a vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3/8 l. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, pepřem a pikantním vývarem.

3. Krocana naporcujeme a upravíme s náplní a zeleninou. Šťávu podáváme zvlášť. Pečeme asi 1 hodinu při teplotě 225-250 stupňů. Krocan bude mít mimořádně chřupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřete ledovou vodou.

Dušená zaječí stehna

* 4 zaječí stehna
* 1 l podmáslí
* sůl
* mletý pepř
* tymián
* 50 g prorostlé slaniny
* 20 g tuku
* polévková zelenina
* 125 g šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1/8 l červeného vína
* 250 g žampiónů
* 250 g rajčat
* 20 g hladké mouky
* 1/4 l smetany
* sůl
* mletý pepř
* špetka cukru
* tymián
* sušený česnek

1. Ze zaječích stehen stáhneme kůži a na noc je naložíme do podmáslí. Osušená stehna potřeme kořením. Pokrájenou slaninu rozehřejeme na trošce tuku a stehna na ní prudce opečeme. Polévkovou zeleninu nadrobno nakrájíme a s šalotkou a česnekem přidáme k masu. Vše krátce podusíme. Zalijeme červeným vínem a dusíme asi hodinu.

2. Žampióny nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata oloupeme a nadrobno pokrájíme. Přidáme k masu a dusíme společně ještě asi 1/2 hodiny. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru, tymiánem a sušeným česnekem.

Nadívaná husa

* husa
* menší sklenka kysaného zelí
* 3 cibule
* 3 jablka
* lžíce másla
* sůl
* kmín
* pepř
* cukr
* ocet

Husu očistíme, zbavíme vnitřností, osolíme vně i uvnitř, okořeníme a naplníme nádivkou, kterou připravíme takto: zelí i jablka nakrájíme nadrobno, vložíme na nakrájenou cibulku, kterou jsme nechali zpěnit na tuku, osolíme, opepříme, přisladíme a přikyselíme octem a krátce podusíme. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky a zelí.

Autoři:




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.