Tradiční i netradiční recepty na Hod Boží a na Štěpána

  12:17
- O vánočních svátcích většina z nás navštěvuje své příbuzné a známé. V každé rodině mají jiné zvyky, a tak někde připravují k slavnostnímu obědu krocana či krůtu, jinde husu nebo kachnu, ale výjimkou není ani zvěřina či klasická svíčková.

Na Hod Boží můžete upéct krocana | foto: Profimedia.cz

Sváteční krocan

* 1 mladý krocan
* sůl
* mletý pepř
* 30 g tučné slaniny
* 250 g malých cibulek
* 1 celer (30 g)
* 250 g žampiónů
* 1 lžíce sekané petrželky
* 1 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* tuk na polití
* 4 rajčata (250 g)
* 20 g hladké mouky
* pikantní vývar

1. Připraveného krocana omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Játra, žaludek a srdce drobně pokrájíme. Rozpustíme nakrájenou slaninu a přidáme 1 nakrájenou cibuli a celer, drůbky a dusíme asi 5 minut. Přidáme 50 g posekaných žampiónů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, přidáme petrželovou nať a cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampióny.

2. Vše dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Asi po hodině pečení vyndáme hotového krocana a zeleninu a vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3/8 l. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, pepřem a pikantním vývarem.

3. Krocana naporcujeme a upravíme s náplní a zeleninou. Šťávu podáváme zvlášť. Pečeme asi 1 hodinu při teplotě 225-250 stupňů. Krocan bude mít mimořádně chřupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřete ledovou vodou.

Dušená zaječí stehna

* 4 zaječí stehna
* 1 l podmáslí
* sůl
* mletý pepř
* tymián
* 50 g prorostlé slaniny
* 20 g tuku
* polévková zelenina
* 125 g šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1/8 l červeného vína
* 250 g žampiónů
* 250 g rajčat
* 20 g hladké mouky
* 1/4 l smetany
* sůl
* mletý pepř
* špetka cukru
* tymián
* sušený česnek

1. Ze zaječích stehen stáhneme kůži a na noc je naložíme do podmáslí. Osušená stehna potřeme kořením. Pokrájenou slaninu rozehřejeme na trošce tuku a stehna na ní prudce opečeme. Polévkovou zeleninu nadrobno nakrájíme a s šalotkou a česnekem přidáme k masu. Vše krátce podusíme. Zalijeme červeným vínem a dusíme asi hodinu.

2. Žampióny nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata oloupeme a nadrobno pokrájíme. Přidáme k masu a dusíme společně ještě asi 1/2 hodiny. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru, tymiánem a sušeným česnekem.

Nadívaná husa

* husa
* menší sklenka kysaného zelí
* 3 cibule
* 3 jablka
* lžíce másla
* sůl
* kmín
* pepř
* cukr
* ocet

Husu očistíme, zbavíme vnitřností, osolíme vně i uvnitř, okořeníme a naplníme nádivkou, kterou připravíme takto: zelí i jablka nakrájíme nadrobno, vložíme na nakrájenou cibulku, kterou jsme nechali zpěnit na tuku, osolíme, opepříme, přisladíme a přikyselíme octem a krátce podusíme. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky a zelí.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...