Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pozor na ocet, špenát i přesolené ořechy. Kazí chuť vín

  0:36aktualizováno  0:36
Jsou milovníci vína, kteří si ho dají ke každému pokrmu, ale opravdoví fajnšmekři vědí, že existují pravidla, přes která nejede vlak. Například k tlačence s cibulí by víno niky nepili.

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Maso a víno

Staré pravidlo bílé víno k bílému masu a červené k tmavému platí, ale pouze když úprava bílého masa je jemná a tmavého výrazná. Kombinace se ale mění podle přípravy:
maso bez omáčky - víno k chuti masa
maso s omáčkou - víno k chuti omáčky
vařená masa - vína bílá středních přívlastků
masa grilovaná - hutnější bílá vína vyšších přívlastků nebo růžová či červená vína lehčí
pečená masa - červená vína ovocnější
uzená masa - plnější červená vína, barikovaná
skopové, zvěřina - vína červená, bohatá, s vyšší tříslovinou

Podle sommeliéra Tomáše Brůhy musí chuť vína ve výsledku tvořit soulad s tím, co jíme. „Spojujeme buď chutě podobné, nebo opačné, které ale vytvoří výsledný komplexní vjem,“ říká a dodává, že finální chuť musí být harmonická. „Nesmí dominovat ani víno, ani pokrm.“

Nápoje sladší se podle něj hodí k jídlům sladkým, ale i slaným, hořkým a klidně i tučnějším. K posledně jmenovaným můžete zvolit i vína kyselejší  a tříslovitá. Ke kyselým jídlům sommeliér doporučuje aromatičtější vína s ovocnou kyselinkou, k ostrým pak výrazná, jemná a opulentní vína, ke kořeněným plná, hebká a silná a k uzeným pokrmům bohatá, ovocná a kořenitá.

Problém můžeme mít s přesolenými ořechy, které kazí chuť většinu vín, ale také se špenátem. „Ten totiž s některými červenými víny znásobuje železitou chuť,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Bohemia Sekt, podle něhož jsou vína problematická i k jídlům s octem. „S vínem s vyšší kyselostí se kyselost násobí,“ varuje.

V zásadě podle odborníků platí to, co mnozí už tušíme: k lehkým jídlům se hodí lehká vína. „Málo kořeněná jídla kombinujeme se suchými lehčími víny nižších přívlastků,“ říká Brůha a jako příklad uvádí Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Modrý Portugal.

Sýry

K sýrům se obecně víc hodí vína bílá.. K čerstvým ta svěží, k máslových sýrům klarety, bílá vína s kyselinkou, k sýrům s bílou plísní lehčí, spíše suchá bílá a k sýrům s modrou plísní sladší bílá vína, anebo červená zralá.

K hutným pokrmům vybírejme spíše plná vína. „Více tuku v jídle potřebuje víc alkoholu a extraktu ve víně. Doporučujeme vyšší přívlastky nebo vína s vyšším alkoholem, například Chardonnay, Rulandské bílé nebo šedé, Rýnský ryzlink.“

Kořeněná jídla je ideální si vychutnat s plnými a výraznými víny. K hovězí pečeni, ke grilovaným masům, skopovému i zvěřině se skvěle hodí suchá a výraznější vína, případně lahvově zralá. „Volte Cabernet Sauvignon, Frankovku, Merlota, Svatovavřinecké,“ radí Brůha.

Sladká vína pak dobře doplní sladká jídla. Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale kompenzuje. „Volte sladká, ledová nebo slámová vína, případně sekty v kategorii demi sec nebo doux,“ říká zkušený sommeliér.

Autor:


Témata: Ořechy


Nejčtenější

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.