Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pozor na ocet, špenát i přesolené ořechy. Kazí chuť vín

  0:36aktualizováno  0:36
Jsou milovníci vína, kteří si ho dají ke každému pokrmu, ale opravdoví fajnšmekři vědí, že existují pravidla, přes která nejede vlak. Například k tlačence s cibulí by víno niky nepili.

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Maso a víno

Staré pravidlo bílé víno k bílému masu a červené k tmavému platí, ale pouze když úprava bílého masa je jemná a tmavého výrazná. Kombinace se ale mění podle přípravy:
maso bez omáčky - víno k chuti masa
maso s omáčkou - víno k chuti omáčky
vařená masa - vína bílá středních přívlastků
masa grilovaná - hutnější bílá vína vyšších přívlastků nebo růžová či červená vína lehčí
pečená masa - červená vína ovocnější
uzená masa - plnější červená vína, barikovaná
skopové, zvěřina - vína červená, bohatá, s vyšší tříslovinou

Podle sommeliéra Tomáše Brůhy musí chuť vína ve výsledku tvořit soulad s tím, co jíme. „Spojujeme buď chutě podobné, nebo opačné, které ale vytvoří výsledný komplexní vjem,“ říká a dodává, že finální chuť musí být harmonická. „Nesmí dominovat ani víno, ani pokrm.“

Nápoje sladší se podle něj hodí k jídlům sladkým, ale i slaným, hořkým a klidně i tučnějším. K posledně jmenovaným můžete zvolit i vína kyselejší  a tříslovitá. Ke kyselým jídlům sommeliér doporučuje aromatičtější vína s ovocnou kyselinkou, k ostrým pak výrazná, jemná a opulentní vína, ke kořeněným plná, hebká a silná a k uzeným pokrmům bohatá, ovocná a kořenitá.

Problém můžeme mít s přesolenými ořechy, které kazí chuť většinu vín, ale také se špenátem. „Ten totiž s některými červenými víny znásobuje železitou chuť,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Bohemia Sekt, podle něhož jsou vína problematická i k jídlům s octem. „S vínem s vyšší kyselostí se kyselost násobí,“ varuje.

V zásadě podle odborníků platí to, co mnozí už tušíme: k lehkým jídlům se hodí lehká vína. „Málo kořeněná jídla kombinujeme se suchými lehčími víny nižších přívlastků,“ říká Brůha a jako příklad uvádí Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Modrý Portugal.

Sýry

K sýrům se obecně víc hodí vína bílá.. K čerstvým ta svěží, k máslových sýrům klarety, bílá vína s kyselinkou, k sýrům s bílou plísní lehčí, spíše suchá bílá a k sýrům s modrou plísní sladší bílá vína, anebo červená zralá.

K hutným pokrmům vybírejme spíše plná vína. „Více tuku v jídle potřebuje víc alkoholu a extraktu ve víně. Doporučujeme vyšší přívlastky nebo vína s vyšším alkoholem, například Chardonnay, Rulandské bílé nebo šedé, Rýnský ryzlink.“

Kořeněná jídla je ideální si vychutnat s plnými a výraznými víny. K hovězí pečeni, ke grilovaným masům, skopovému i zvěřině se skvěle hodí suchá a výraznější vína, případně lahvově zralá. „Volte Cabernet Sauvignon, Frankovku, Merlota, Svatovavřinecké,“ radí Brůha.

Sladká vína pak dobře doplní sladká jídla. Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale kompenzuje. „Volte sladká, ledová nebo slámová vína, případně sekty v kategorii demi sec nebo doux,“ říká zkušený sommeliér.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.