Studie uvádí, že ke zvýšení tlaku krve a aktivity nervového systému došlo poté, co si dobrovolníci dali trojité espreso. Přitom bylo jedno, zda nápoj obsahoval kofein nebo nikoli. Reakce byly shodné. Vědci navíc také zjistili, že se u osob, které kávu pijí pravidelně, neprojevuje zvýšení tlaku okamžitě, ale až po delší době.
Kardiolog Roberto Corti z Fakultní nemocnice ve švýcarském Curychu prohlásil, že podobný výzkum je prvním, který se zabývá reakcemi organismu po požití kávy. Podle něj je jasné, že studie potvrzuje chybnou domněnku o vlivu kofeinu.
Účinky, které byly této látce dosud přisuzovány, patrně náleží jiné sloučenině, kterou obsahuje i káva bez kofeinu.
„Dosud jsme zkoumali účinky kávy obsahující kofein na kardiovaskulární systém člověka. Věděli jsme dokonce, že na osoby vůbec nekonzumující kávu působí stejně i káva bez kofeinu. Neškodnost kávy zůstává nadále rozporuplná. Jen možná zdravotní rizika spojená s pitím kávy byla asi mylně přikládána právě kofeinu,“ prozradil doktor Corti.