Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tiramisu po česku aneb tři volné variace na slavný italský dezert

  8:25aktualizováno  8:25
Milovníci pravého italského tiramisu budou možná ohrnovat nos nad napodobeninami, ve kterých chybí mascarpone nebo vejce. My však víme, že život může být sladký i se surovinami běžně dostupnými v každém venkovském supermarketu. A komu nejede káva, ten může vyzkoušet ovoce pod nadýchanou peřinou.

Smetanový sen

  • 2 pomazánková másla (bez příchuti)
  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 velké balení dlouhých piškotů
  • 3 - 4 lžíce moučkového cukru
  • šálek silné kávy
  • kakao na posypání

1. Obě pomazánková másla utřeme s cukrem a vmícháme do nich obě ušlehané šlehačky.
2. Do formy nebo plastové krabičky naskládáme piškoty těsně vedle sebe a pokapeme je silnou kávou. Potřeme částí směsi a vrstvíme v pořadí: piškoty, káva, krém.
3. Nakonec krém na povrchu uhladíme a posypeme kakaem. Uložíme do chladu nejlépe přes noc.

Kávový pohár s tvarohem

Kávový pohár s tvarohem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 kelímek smetanového bílého jogurtu s vanilkovou příchutí
  • 1 velký sáček dětských piškotů
  • čerstvě uvařená káva
  • cukr podle chuti
  • vanilkový cukr
  • 1 smetana ke šlehání

1. V misce smícháme tvaroh, jogurt a cukr. 
2. Na dno skleněných misek nebo skleniček dáme piškoty, pokapeme je kávou a naneseme část směsi. Pak opět vložíme piškoty, pokapeme kávou a naneseme krém.
3. Poháry zakryjeme potravinovou folií a necháme v ledničce odležet.
4. Při podávání zdobíme šlehačkou a kakaem.

Ovoce pod nadýchanou peřinou

Ovoce pod nadýchanou peřinou

  • 2 - 3 balení dětských piškotů
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 menší kompot (meruňky, broskve, jahody apod.)
  • 1 banán
  • 2 hrsti borůvek nebo malin (i zmražených)

1. Ze zakysané smetany a cukru vyšleháme krém. Menší pekáček nebo formu na dort vyložíme vrstvou piškotů.
2. Větší ovoce pokrájíme. Poklademe jím v libovolném pořadí piškoty, zakryjeme krémem, pak dáme zase piškoty, ovoce a krém. Nakonec naskládáme piškoty.
3. Zakryjeme potravinovou folií a necháme vychladit.
4. Před podáváním vyklopíme, ozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.

Autor:




Nejčtenější

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.