Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tiramisu: italská pochoutka na pět způsobů

  1:06aktualizováno  1:06
Italové se mohou chlubit nejenom špagetami a pršutem, sušenou šunkou. Světu dali také výborný piškotový dezert plněný smetanovým sýrem.

Dvoubarevné tiramisu. | foto: Isifa

Jak na tiramisu

Ty správné ingredience
Abyste docílili té pravé a jedinečné chuti, používejte co nejpůvodnější suroviny. Dají se sehnat v každém větším obchodě.

* Piškoty
Ideální jsou podlouhlé, ploché (cukrářské). Pravé italské piškoty savoiradi navíc mají chuť po citronu, kterou jinak musíte piškotům dodat.
* Mascarpone
Smetanový jemný sýr je běžně k dostání i u nás. Je velmi tučný, ale bez něj by tiramisu nebylo tiramisu.
* Likér
Zakápněte tiramisu likérem amaretto s mandlovou příchutí.
* Vejce
Používejte čerstvá, ať je náplň nadýchaná.

Tiramisový řez s třešněmi

Tiramisový řez s třešněmi.Příprava: 30 minut + pečení 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 lžíce másla
* 50 g hořké čokolády
* 6 vajec
* 180 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 140 g polohrubé mouky
* 60 g kakaa
* 250 g mascarpone
* 250 g tvarohu
* 4 lžíce moučkového cukru
* 200 ml silné kávy nebo espresa
* 50 ml kokosového likéru
* 400 g třešní
* 120 g přírodního cukru
* griotka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vyložíme kolečkem pečicího papíru a boky vymažeme tukem. Čokoládu rozpustíme a necháme trochu vychladnout.
2. Žloutky utřeme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny, přišleháme rozpuštěnou čokoládu. Z ušlehaných bílků a cukru připravíme sníh, který do čokoládové pěny zapracujeme.
3. Mouku prosijeme s kakaem a přimícháme do vaječné směsi. Těsto nalijeme do formy a dáme do trouby. Po 25 minutách pečení špejlí vyzkoušíme, jestli je hotové,podle potřeby dopečeme.
4. Mascarpone promícháme s tvarohem a cukrem, kávu s likérem.
5. Korpus podélně přeřízneme na tři pláty, spodní pokapeme třetinou ochucené kávy a pomažeme polovinou náplně, přiklopíme střední plát a postup opakujeme. Horní plát jen pokapeme ochucenou kávou. Celý dort přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu odležet.
6. Třešně vypeckujeme, v menším hrnci je zasypeme cukrem, zalijeme trochou vody a deset minut povaříme. Během varu třešně pomačkáme vařečkou, podléváme vodou. Hotové je zastříkneme griotkou. Jednotlivé porce dortu podáváme polité teplou třešňovou omáčkou.

NÁŠ TIP

Korpus si předpečte den předem a nechte ho rozležet, lépe se pak krájí na pláty.

Muffiny s mascarpone

Muffiny s mascarpone.Příprava: 15 minut + pečení 20 minut

Na 12 muffinů

* 85 g másla
* 250 g hladké mouky
* 140 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 3 lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička ml. sody
* 1 pytlík minimarshmallows či 150 g marcipánu
* 2 velká vejce
* 100 g smetanového jogurtu
* 100 ml mléka
* 250 g mascarpone
* 3 lžíce medu
* 100 ml kávy
* hořké kakao

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vymažeme nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Rozpustíme máslo a necháme jej trochu zchladnout. V menší misce rozšleháme vidličkou vejce, jogurt a mléko.
3. V míse promícháme proseto mouku, oba cukry, kakao, prášek do pečiva se sodou a minimarshmallows (k sehnání např. v Marks&Spencer) nebo na kostičky pokrájený marcipán. Přidáme vaječnou směs a lžící promícháme. Případné žmolky mouky nevadí, těsto se nesmí přemíchat. Rozdělíme těsto do forem na muffiny a pečeme asi 20 minut.
4. Mascarpone promícháme s medem. Vychladlé muffiny překrojíme, naplníme je mascarpone a přiklopíme. Mašlovačkou natíráme postupně vršky muffinů sladkou kávou. Všechny pak zasypeme kakaem.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte náplň z mascarpone ochuceného instantní kávou s oříškovou příchutí.

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu.Příprava: 20 minut + chlazení 4-6 hodin

Pro 4 osoby

* 2 vejce, biokvalita
* 80 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 500 g mascarpone
* 400 g jahod
* 14 cukrářských piškotů
* 70 ml mandlového likéru

1. V míse utřeme žloutky a cukr s vanilkovým cukrem, promícháme s mascarpone a opatrně zapracujeme ušlehaný sníh z bílků.
2. Jahody omyjeme, necháme okapat a nakrájíme je na plátky.
3. Větší skleněnou misku vyložíme polovinou cukrářských piškotů, pokapeme je mandlovým likére ma poklademe částí jahodových plátků. Jahody zakryjeme polovinou ušlehaného mascarpone, poklademe druhou polovinou piškotů ochucených likérem, jahodami a mascarpone.
4. Horní vrstvu ozdobíme plátky jahod a dáme do chladničky odležet 4-6 hodin.

NÁŠ TIP

Mascarpone si udělejte sami - zahřejte smetanu ke šlehání téměř k varu, přilijte lžičku citronové šťávy, promíchejte a nechte vykapat přes noc v míse na cedníku vyloženém papírovým filtrem nebo čistou, namočenou a vyždímanou utěrkou.

Dvoubarevné tiramisu

Dvoubarevné tiramisu.Příprava: 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4-6 osob

* 300 ml smetany ke šlehání
* 100 g hořké čokolády
* 500 g mascarpone
* 100 g bílé čokolády
* 50 ml smetany na vaření
* 1 hrnek espresa
* 3 cl brandy či rumu
* 12 cukrářských piškotů

1. Ze smetany vyšleháme pevnou tuhou šlehačku, necháme vychladit.
2. Ve vodní lázni rozpustíme v misce hořkou čokoládu, necháme ji vychladnout a promícháme s polovinou mascarpone a šlehačky a odložíme do ledničky.
3. Rozpustíme bílou čokoládu se smetanou, přidáme kapku vanilkového extraktu, promícháme a necháme zchladnout, zapracujeme zbývající mascarpone a šlehačku. Dáme vychladit.
4. Do mělké misky nalijeme kávu s kapkou rumu, piškoty namočíme v kávě a rozdělíme je na dno pohárů.
5. Lžící střídavě plníme poháry tmavou a světlou směsí. Proložíme jednou vrstvou namočených piškotů a poháry naplníme zbytkem. Přetáhneme je potravinovou fólií a necháme v chladu 4-6 hodin.
6. Před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme čerstvou mátou.

NÁŠ TIP

Přislaďte si šlehačku nebo espreso, v tomto receptu není kromě čokolády a piškotů žádný cukr.

Malinové tiramisu

Malinové tiramisu.Příprava: 40 minut + chlazení 4-6 hodin

Pro 6 osob

* 100 g hořké čokolády
* 8 vajec
* 120 g cukru moučka
* sůl
* 1 vanilkový cukr
* 140 g hladké mouky
* 500 g mascarpone
* 6 lžic krupicového cukru
* 2 pomeranče
* 50 ml pomerančového likéru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Čokoládu na hrubo nastrouháme.
2. Pět žloutků utřeme s 1/2 moučkového cukru do pěny. Sníh z pěti bílků ušleháme se špetkou soli a zbytkem cukru do tuha, promícháme jemně se žloutkovou pěnou, vanilkovým cukrem a prosátou moukou. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme 8-10 minut.
3. Žloutky ze tří vajec utřeme s krupicí do pěny, jemně vetřeme mascarpone plus sníh ušlehaný ze tří bílků a 1/2 nastrouhané čokolády. Šťávu ze dvou pomerančů promícháme s likérem.
4. Do skleněné hranaté misky položíme půlku plátu těsta a pokapeme jej 1/2 pomerančové šťávy. Těsto pomažeme částí mascarpone, poklademe 1/2 malin, přidáme další vrstvu mascarpone a zakryjeme těstem.
5. Horní plát pokapeme pomerančem, pomažeme zbylým mascarpone, posypeme nastrouhanou čokoládou a poklademe malinami. Necháme vychladit 4-6 hodin.

NÁŠ TIP

Existují prodejny, kde seženete likéry rozlévané ze sudů.

Autoři:






Nejčtenější

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.