Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tipy a triky pro grilování

  17:39aktualizováno  17:39
Pokud chcete vašemu grilovanému pokrmu dodat orientální příchuť, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červenou kari pastu, kterou můžete koupit ve speciálních prodejnách s asijským kořením.
Party, gril, piknik, léto

Party, gril, piknik, léto | foto: Profimedia.cz

Nebo si ji můžete vyrobit tak, že umixujete 25 g chilli papriček, bílý pepř, kari koření, špetku mletého kmínu a 2 lžíce oleje.

DOMÁCÍ OMÁČKY
Ke grilovanému masu se hodí česneková omáčka s bylinkami, kterou připravíte z drceného česneku, bylinek, soli, citronové šťávy a zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu. Čas ušetříte s již hotovou kořenící směsí (třeba Kotányi), kterou jen vmícháte do smetany.
MARINÁDA
Maso na grilování nejméně den dopředu naložte do marinády, kterou si připravíte například z olivového oleje, různého koření, vína, worchesteru, cukru a podobně. Ze svých oblíbených bylinek si můžete uvázat ,mašlovačku‘, kterou budete během grilování potírat maso marinádou. Dodá mu to ještě více chuti a vůně.

TIPY A TRIKY PRO GRILOVÁNÍ

Před grilováním maso odblaníme a u plátků nařízneme okraje, aby se nekroutily.

* Solíme buď těsně před grilováním, nebo po upečení, aby maso zbytečně nepouštělo šťávu.

* Grilovat můžeme na kovové mřížce, kterou vždy po rozpálení potíráme olejem, aby se na ni maso nelepilo, nebo na jehle - rožni, který se během pečení otáčí nad teplem.

* Při venkovním grilování používáme nejčastěji dřevěné uhlí, vhodnější jsou drobnější kousky než větší brikety.

* Oblíbené je i grilování na lávovém grilu - přírodním kameni, který je upravený na hladkou plochu, pod níž je zdroj tepla, uhlí nebo elektrické grily.

* Při grilování na dřevěném uhlí bychom měli dbát na to, aby šťáva z masa a marináda nekapaly do ohně, vznikají tak nezdravé látky. Je dobré používat grilovací tácky nebo alobal a gril předem dobře rozpálit, aby se na opékané potravině utvořila kůrčička, a nevytékala tak šťáva.

* Maso v alobalu je také šťavnatější. Do masa nepícháme, otáčíme grilovacími kleštěmi, lopatkou apod.

* Potíráme marinádou, vínem, pivem či destilátem. Po grilování necháme maso odpočinout, je pak jemnější, šťávy se rozloží a vlákna uvolní. Pak maso osolíme a podáváme.

Autor:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.