Thajské chutě na českém talíři

Je originální, neuvěřitelně barevná, pálivá jako dvacet čertů a moc dobrá. Thajská kuchyně přinese koncem léta na váš stůl směsici chutí a vůní, které stojí za to ochutnat.

Thajská kuchyně

Thajské krevety

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

20 tygřích krevet 
šťáva z 1 pomeranče
1/2 dl bílého vína
100g másla
1 list citronely
20g čerstvého zázvoru
1dl kokosového rumu
1 lžička celého pepře
2 lžičky mletého kmínu
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 malé čerstvé chilli papričky
1 lžička kurkumy
1 lžička kari
1 lžička soli
1 limetka
1 svazek koriandru
2 lžíce oleje

1. Z poloviny limetky oloupeme kůru a nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme a vhodíme do mixéru. Přidáme kůru z limetky, kokosový rum, lístky koriandru a zbytek koření.

2. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a nalijeme obsah mixéru. Přidáme víno, šťávu z pomeranče, nastrouhaný zázvor a citronelu a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni 2 minuty a zašleháme zbytek másla. Nalijeme do talířů a obložíme loupanými vařenými krevetami.

TIP Tygří krevety vařte dvě minuty ve slané vodě nebo v páře. Až zčervenají, vyloupněte je ze schránek a zbavte nožiček. Ocásek se na krevetách nechává, vypadají tak efektněji.

Jasmínová rýže Khao Phat

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

750g jasmínové rýže
3 lžíce oleje
200 g vykostěného kuřete
4 stroužky česneku
1 střední cibule
1/4 ananasu
1 chilli paprička
1 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička cukru, sůl
1 lžička bílého pepře
petrželková nať

1. Rýži uvaříme. Chilli papričku a ananas nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme na něj na kostičky nakrájené kuře, rozdrcený česnek a minutu restujeme. Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli.

2. Až zezlátne, přidáme nakrájenou papričku a ananas, zamícháme, přidáme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou, cukrem a pepřem. Podle chuti dosolíme. Servírujeme ozdobené čerstvou sekanou petrželkovou natí.

Kuřecí polévka s mlékem Tom Kha Gai

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

200 g kuřecího masa
100 g žampionů
2 listy citronely
5 cm čerstvého zázvoru
3 listy limetek
3 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
1/2 lžíce cukru
1 litr kokosového mléka
3 chilli papričky

1. Do hrnce nalijeme kokosové mléko, přidáme citronelu, na kolečka pokrájený oloupaný zázvor a nasekané listy limetky. Potom vše na mírném ohni přivedeme k varu.

2. Přidáme na proužky nakrájené kuře, oloupané rozčtvrcené žampiony, limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Necháme zvolna povařit 10 minut. Volíme nejnižší stupeň rozžhavení plotýnky, jinak se kokosové mléko srazí. Těsně před tím, než hrnec sundáme ze sporáku, vhodíme do polévky nasekané chilli papričky.

Salát s hovězím masem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

500 g rumpsteaku
1 větvička celerové nati
3 šalotky
2 rajčata
2 lžíce sekaného koriandru
2 lžíce nasekané čerstvé máty
1 lžíce nasekané citronely
1 zelený salát

na zálivku:
3 chilli papričky
2 stroužky česneku
7 lžic limetkové šťávy
7 lžic rybí omáčky
1 lžíce cukru
2 lžičky soli

1. Rumpsteak opečeme tak, aby vevnitř zůstal krvavý. Maso nakrájíme na tenké plátky a necháme vychladnout. Nasekané chilli papričky a rozdrcený česnek vhodíme do mixéru, přidáme limetkovou šťávu, rybí omáčku, cukr a sůl a mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.

2. V míse promícháme salát, nasekanou celerovou nať a šalotku, oloupaná rozčtvrcená rajčata, na špalíčky nakrájenou okurku, bylinky, maso a zálivku z mixéru. Zdobíme sekanými bylinkami a citronelou.

Kokosový krém

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

2 dcl kokosového mléka
2 dcl smetany
2 dcl vody
50 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
60 g tapioky (maniokového škrobu)
40 g nastrouhaného kokosu
celá vanilka 
kousek limetkové kůry na ozdobení

1. V hrnci smícháme kokosové mléko, smetanu, vodu, cukr a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Stáhneme intenzitu vařiče a metlou vmícháme maniokový škrob a nastrouhaný kokos. Ze tří čtvrtin zakryjeme hrnec poklicí a necháme na mírném ohni vařit 25 minut.

2. Krém rozlijeme do misek a nejméně na dvě hodiny dáme do lednice vychladit. Pokud ho necháme zmrazit, získáme výbornou zmrzlinu. Zdobíme limetkovou kůrou a vanilkou.

Tajemství thajské kuchyně

Kromě toho, že je thajská kuchyně nápaditá, variabilní a lehce stravitelná, je především ďábelsky pálivá.
Traduje se, že užití chilli papriček má i své racionální důvody:
1) vypálí bacily
2) snižují pocení
3) usnadňují spalování tuků
4) zabraňují brzkému pocitu hladu

I když máte při konzumaci thajských pochoutek pocit, že polykáte šavle meče, výsledná chuť dobře připraveného pokrmu je neuvěřitelně harmonická a nechává vyniknout i sladkým a kyselým valérům.
Thajská kuchyně se zakládá na kvalitních a čerstvých surovinách. Má samozřejmě i svá specifika, která v českých poměrech asi sotva naplníte. Smiřte se proto s tím, že pražená sarančata si ke svačině nejspíš nedáte, a soustřeďte se na pokrmy, jejichž ingredience je možné bez potíží sehnat ve specializovaných asijských prodejnách v našich končinách.


Základní thajské ingredience:
* čerstvý koriandr
* citronela (citronová tráva)
* kokosové mléko
* chilli pasta
* bazalka
* rybí omáčka (noc mam)
* zelené citrony (limetky)

Autoři:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...