Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Thajské chutě na českém talíři

aktualizováno 
Je originální, neuvěřitelně barevná, pálivá jako dvacet čertů a moc dobrá. Thajská kuchyně přinese koncem léta na váš stůl směsici chutí a vůní, které stojí za to ochutnat.

Thajské krevety

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

20 tygřích krevet 
šťáva z 1 pomeranče
1/2 dl bílého vína
100g másla
1 list citronely
20g čerstvého zázvoru
1dl kokosového rumu
1 lžička celého pepře
2 lžičky mletého kmínu
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 malé čerstvé chilli papričky
1 lžička kurkumy
1 lžička kari
1 lžička soli
1 limetka
1 svazek koriandru
2 lžíce oleje

1. Z poloviny limetky oloupeme kůru a nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme a vhodíme do mixéru. Přidáme kůru z limetky, kokosový rum, lístky koriandru a zbytek koření.

2. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a nalijeme obsah mixéru. Přidáme víno, šťávu z pomeranče, nastrouhaný zázvor a citronelu a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni 2 minuty a zašleháme zbytek másla. Nalijeme do talířů a obložíme loupanými vařenými krevetami.

TIP Tygří krevety vařte dvě minuty ve slané vodě nebo v páře. Až zčervenají, vyloupněte je ze schránek a zbavte nožiček. Ocásek se na krevetách nechává, vypadají tak efektněji.

Jasmínová rýže Khao Phat

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

750g jasmínové rýže
3 lžíce oleje
200 g vykostěného kuřete
4 stroužky česneku
1 střední cibule
1/4 ananasu
1 chilli paprička
1 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička cukru, sůl
1 lžička bílého pepře
petrželková nať

1. Rýži uvaříme. Chilli papričku a ananas nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme na něj na kostičky nakrájené kuře, rozdrcený česnek a minutu restujeme. Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli.

2. Až zezlátne, přidáme nakrájenou papričku a ananas, zamícháme, přidáme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou, cukrem a pepřem. Podle chuti dosolíme. Servírujeme ozdobené čerstvou sekanou petrželkovou natí.

Kuřecí polévka s mlékem Tom Kha Gai

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

200 g kuřecího masa
100 g žampionů
2 listy citronely
5 cm čerstvého zázvoru
3 listy limetek
3 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
1/2 lžíce cukru
1 litr kokosového mléka
3 chilli papričky

1. Do hrnce nalijeme kokosové mléko, přidáme citronelu, na kolečka pokrájený oloupaný zázvor a nasekané listy limetky. Potom vše na mírném ohni přivedeme k varu.

2. Přidáme na proužky nakrájené kuře, oloupané rozčtvrcené žampiony, limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Necháme zvolna povařit 10 minut. Volíme nejnižší stupeň rozžhavení plotýnky, jinak se kokosové mléko srazí. Těsně před tím, než hrnec sundáme ze sporáku, vhodíme do polévky nasekané chilli papričky.

Salát s hovězím masem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

500 g rumpsteaku
1 větvička celerové nati
3 šalotky
2 rajčata
2 lžíce sekaného koriandru
2 lžíce nasekané čerstvé máty
1 lžíce nasekané citronely
1 zelený salát

na zálivku:
3 chilli papričky
2 stroužky česneku
7 lžic limetkové šťávy
7 lžic rybí omáčky
1 lžíce cukru
2 lžičky soli

1. Rumpsteak opečeme tak, aby vevnitř zůstal krvavý. Maso nakrájíme na tenké plátky a necháme vychladnout. Nasekané chilli papričky a rozdrcený česnek vhodíme do mixéru, přidáme limetkovou šťávu, rybí omáčku, cukr a sůl a mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.

2. V míse promícháme salát, nasekanou celerovou nať a šalotku, oloupaná rozčtvrcená rajčata, na špalíčky nakrájenou okurku, bylinky, maso a zálivku z mixéru. Zdobíme sekanými bylinkami a citronelou.

Kokosový krém

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

2 dcl kokosového mléka
2 dcl smetany
2 dcl vody
50 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
60 g tapioky (maniokového škrobu)
40 g nastrouhaného kokosu
celá vanilka 
kousek limetkové kůry na ozdobení

1. V hrnci smícháme kokosové mléko, smetanu, vodu, cukr a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Stáhneme intenzitu vařiče a metlou vmícháme maniokový škrob a nastrouhaný kokos. Ze tří čtvrtin zakryjeme hrnec poklicí a necháme na mírném ohni vařit 25 minut.

2. Krém rozlijeme do misek a nejméně na dvě hodiny dáme do lednice vychladit. Pokud ho necháme zmrazit, získáme výbornou zmrzlinu. Zdobíme limetkovou kůrou a vanilkou.

Tajemství thajské kuchyně

Kromě toho, že je thajská kuchyně nápaditá, variabilní a lehce stravitelná, je především ďábelsky pálivá.
Traduje se, že užití chilli papriček má i své racionální důvody:
1) vypálí bacily
2) snižují pocení
3) usnadňují spalování tuků
4) zabraňují brzkému pocitu hladu

I když máte při konzumaci thajských pochoutek pocit, že polykáte šavle meče, výsledná chuť dobře připraveného pokrmu je neuvěřitelně harmonická a nechává vyniknout i sladkým a kyselým valérům.
Thajská kuchyně se zakládá na kvalitních a čerstvých surovinách. Má samozřejmě i svá specifika, která v českých poměrech asi sotva naplníte. Smiřte se proto s tím, že pražená sarančata si ke svačině nejspíš nedáte, a soustřeďte se na pokrmy, jejichž ingredience je možné bez potíží sehnat ve specializovaných asijských prodejnách v našich končinách.


Základní thajské ingredience:
* čerstvý koriandr
* citronela (citronová tráva)
* kokosové mléko
* chilli pasta
* bazalka
* rybí omáčka (noc mam)
* zelené citrony (limetky)

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.