Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Voňavé thajské menu: papájový salát, kachní kari a mangový nákyp

  0:55aktualizováno  0:55
Thajská kuchyně je proslavená svými skvělými kombinacemi sladkého, pálivého a kyselého v jedné misce. Nešetří na aromatických ingrediencích a je tak báječná na zahnání zimních chmur. Nakoukli jsme pod pokličku Sofie Smith, šéfkuchařce Café Buddha Balbínova, kde zrovna dokončila obměnu menu.

Papájový salát podle Štěpána Návrata, majitele Café Buddha Balbínova | foto: www.balbinova.cafebuddha.cz

Som Tum Thai papájový salát

Pokud milujete thajskou kuchyni, tak musíte znát přípravu papájového salátu. Jde o thajskou klasiku, kterou si zamiluje snad každý, kdo preferuje svěží pokrmy v kombinaci s exotickými chutěmi. Recept pochází od Štěpána Návrata, majitele restaurace Café Buddha Balbínova.

Ingredience:

Papájový salát podle Štěpána Návrata, majitele Café Buddha Balbínova
  • 12 ks tygřích krevet velikost 16/20, 13/15 nebo 6/8 dle vaší chuti
  • 1 ks zelené papáji (nastrouháme na julienne tj. tenké nudličky nebo najemno nakrájíme)
  • 100 g plochých fazolí (nakrájíme zešikma na jemné proužky)
  • 100 g mrkve (nastrouháme na julienne nebo najemno nakrájíme)
  • 100 g cherry rajčátek (nakrájíme na půlky)
  • hrst arašídů nesolených (můžeme lehce na sucho opražit)
  • 3 ks zelených fazolek (nakrájených na malé kousky)
  • 1 až 2 ks zelených chilli papriček (najemno nakrájíme)
  • 1 ks šalotky (nakrájíme na jemné půl měsíčky)

Na omáčku Nam Pla potřebujeme:

  • 30 g cukrového sirupu nebo hnědý cukr
  • 60 g rybí omáčky
  • 120 g limetové šťávy

Postup:
1. V rozehřáté vodě 1 až 2 minuty blanšírujte krevety.
2. Najemno nakrájené ingredience (papáju, fazole, mrkev, rajčátka, zelené fazolky, šalotku) smíchejte jako salát.
3. Připravte si omáčku Nam Pla smícháním hnědého cukru či sirupu s rybí omáčkou a limetovou šťávou.
4. Salátek smíchejte s připravenou omáčkou a dle libosti ještě dochuťte. Okyselte limetou či oslaďte cukrem.
5. Pikantnost celého salátu si nastavte individuálně - doporučujeme 2 až 3 kusy najemno nakrájených zelených chilli papriček.
Závěrem salát posypte praženými arašídy a servírujte nejlépe na listu salátu.

Kachní Massaman Kari

Massaman curry je sice pokrm thajské kuchyně, ale obsahuje i řadu ingrediencí z voňavé Indie. Jde o syté a zároveň krémové jídlo, které se podává hlavně v zimních měsících. Těšit se můžete na báječnou oříškovou chuť a teplé až nasládlé tóny. Recept připravila šéfkuchařka Sofie Smith.

Ingredience pro 4 osoby:

Kachní Massaman Kari podle Sofie Smith, šéfkuchařky Café Buddha Balbínova
  • 4 lžíce Massaman kari pasta Cock
  • 3 stroužky česneku
  • 5 cm zázvoru
  • 1 až 2 chilli papričky dle vaší chuti
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 15 g čerstvého koriandru
  • 1⁄2 lžíce římského kmínu
  • 20 až 40 g palmového nebo hnědého cukru na dochucení
  • 2 lžíce rybí omáčky na dochucení
  • 300 až 400 ml kokosového mléka
  • 7 ks bílého pepře
  • 1 stonek citrónové trávy
  • 500 g kachních prsíček
  • 2 ks sladké brambory
  • 3 ks brambory
  • 1 ks červené cibule
  • drcené či mleté pražené nesolené arašídy na ozdobu
  • limetová šťáva z 1 až 2 limet

Postup:
1. Nejprve si pohrajte s kachními prsíčky. Pořádně je osušte a takto připravené je ogrilujte po obou stranách na rozehřáté pánvi (cca 5 minut). Poté nechte stranou odpočinout.
2. Do rozpáleného oleje přidejte kari pastu a rozmíchejte ji tak, aby se vám olej i pasta krásně propojily a rozvoněly (cca 1 - 2 min).

Fotogalerie

3. Poté přidejte jemně nakrájenou směs bylin (zázvor, česnek, chilli, koriandr, pepř, kmín, citronová tráva, cibule). Vše dohromady orestujte a na závěr podlijte kokosový mlékem (přibližně 200 ml).
4. Po pěti minutách probublávání přidejte zbývající kokosové mléko, vývar dle hustoty a opět nechte na mírném ohni několik minut probublávat.
5. Kari okořeňte dle vlastní chuti limetou, rybí omáčkou, arašídy, hnědým či palmovým cukrem a cibulí, nejlépe šalotkou.
6. Na závěrečných pár minut do omáčky přidejte na jemno nakrájená kachní prsíčka, která mezitím došla do krásné šťavnaté struktury. Jako poslední přidejte brambory i sladké batáty, které si předem uvařte.
7. Vše servírujete v hluboké misce do kopečku, poprašte arašídy, zakápněte limetou a přidejte jasmínovou rýži.

Lepkavá rýže s mangem

Je to nejoblíbenější dezert v Thajském království. Ideální pochoutka pro děti nebo jako vzpomínka na český nákyp z dětství. Jde o syté a zároveň krémové jídlo, které se podává po celý rok. Těšit se můžete na báječnou chuť čerstvého manga a teplé až nasládlé tóny. Sofie Smith nabízí ve svém receptu tradiční způsob přípravy, ale pro naše čtenáře popsala i jednodušší mikrovlnnou variantu.

Ingredience pro 4 osoby:

Mango sticky rice podle Sofie Smith, šéfkuchařky Café Buddha Balbínova
  • 300 g lepkavé rýže (sticky rice)
  • 1 až 2 ks čerstvého thajského manga
  • špetka soli
  • 25 g palmového cukru
  • 50 g bílého cukru
  • 300 ml kokosového mléka

Postup:
Nejdůležitější část Sofiina tajného receptu spočívá v namočení rýže na 12 hodin předem. Poté můžete zvolit tradiční nebo moderní způsob její přípravy:

A) Tradiční způsob na páře:
Pokud nejste majiteli tradičního bambusového napařováku, vypůjčte si od babičky napařovák na knedlíky. Vložte do něj utěrku nebo ubrousek a na něj vysypte odmočenou lepkavou rýži (koupíte v asijských potravinách). Přiveďte ji k varu a poté 15 až 20 minut vařte na páře. Po uvaření bude mít rýže krásné pevné zrno, které následně naložte do kokosové směsi (viz postup níže).

B) Moderní způsob v mikrovlnné troubě:
Rýži si namočte minimálně na 1 hodinu předem. Poté ji dejte do vhodné nádoby, přidejte o 10 % více vody, zakryjte talířem a vložte do mikrovlnky. Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon na 3 minuty. Po uplynutí tří minut rýži otočte vzhůru nohama a při stejném výkonu ohřívejte další tři minuty. Pokud rýže ještě nebude uvařená, opakujte celý proces znovu (maximálně dvakrát).

Kokosová směs:
Do kastrůlku nalijte 300 ml kokosového mléka, přidejte rozdrcený palmový cukr a špetku soli. Dle chuti doporučuji přidat i bílý cukr tak, aby byla výsledná směs co nejsladší (sladkost se v rýži lehce vytratí). Vše povařte přibližně 7 minut. Do uvařené rýže nalijte 3⁄4 kokosové směsi a nechte ji vsáknout. Pro uchování správné teploty vzniklou směs překryjte potravinářskou fólií.

Servírování:
Tradiční lepkavou rýži servírujte vlažnou až teplou s plátky čerstvého manga. Můžete ozdobit lístky máty, praženým sezamem či oříšky.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Další z rubriky

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.