Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Těstoviny zvládne každý. Recepty na špagety, makarony a šunkofleky

  3:41aktualizováno  3:41
Jídla z těstovin zvládne i kuchařský analfabet, jsou rychlá na přípravu a zasytí. Italské špagety, lasagne i makarony se v českých kuchyních dobře zabydlely.

Makarony se sýrem | foto: Isifa

Špagety s bazalkovým pestem

Špagety s bazalkovým pestem.

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

• 1 stroužek česneku
• 200 g cherry rajčat
• 1 svazek čerstvé bazalky
• hrubá mořská sůl
• 50 g piniových oříšků
• 50 g nastrouhaného parmazánu
• 100 ml olivového oleje
• 400 g špaget

1. Česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a pokrájíme.
2. Z bazalky otrháme lístky, několik si jich odložíme na ozdobení, zbylé nasekáme nožem nebo natrháme na kousky.
3. V hmoždíři utřeme dohladka bazalku s 1/2 lžičky soli, česnekem a oříšky, postupně přidáme sýr a po menších dávkách olej.
4. Špagety uvaříme v osolené vodě. Z uvařených těstovin odebereme menší šálek vody a slijeme je.
5. Špagety promícháme s pestem, případně zalijeme trochou vody ze špaget, přimícháme čerstvá pokrájená rajčata, rozdělíme na porce a ozdobíme.

Špagety s rajčatovou omáčkou

Špagety s rajčatovou omáčkou.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 konzerva loupaných rajčat
• tymián, oregano
• 400 g špaget
• sůl
• pepř
• cukr
• 1 lžíce másla
• 50 g strouhaného parmazánu nebo pecorina
• čerstvá bazalka

1. Cibuli a česnek oloupeme, česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme plátky česneku a pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem a oreganem a necháme půl hodiny provářet.
3. Vařečkou rozmačkáváme větší kousky rajčat, aby byla omáčka jemná. Můžeme také rozmixovat tyčovým mixérem.
4. Špagety dáme vařit do vroucí osolené vody.
5. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně cukrem, přimícháme lžíci másla a parmazán.
6. Uvařené špagety slijeme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou bazalkou.

Šunkofleky

Šunkofleky.

Příprava: 20 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

• 400 g vařené uzené krkovičky
• 1 cibule
• olej
• strouhanka
• špetka kmínu
• 500 g fleků
• 2 vejce
• 1 hrnek mléka
• pepř

1. Krkovičku nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč nebo zapékací mísu vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme na něj cibuli a kmín, orestujeme a přidáme pokrájené uzené maso a společně opečeme.
4. V hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny.
5. Scezené a propláchnuté těstoviny promícháme s uzeným masem a cibulí, rovnoměrně rozprostřeme na pekáč a necháme asi 15 minut zapéct.
6. Vejce rozmícháme s mlékem, osolíme a opepříme, rovnoměrně zalijeme fleky v pekáči a dopečeme při 180 °C dalších 10–15 minut.

Těstoviny nasladko s medem a fíky

Těstoviny nasladko s medem a fíky.

Příprava: 10 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

• 100 g vlašských ořechů
• 400 g těstovin
• sůl
• 1 citron
• 200 g medu
• 2 lžíce pomerančové šťávy
• 1/2 lžičky mleté skořice
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sušených fíků
• 100 g světlých rozinek
• 2 lžíce másla

1. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Vlašské ořechy rozložíme na plech a dáme je na 5–7 minut péct do vyhřáté trouby.
2. Do vroucí slané vody dáme vařit těstoviny. Z omytého a osušeného citronu oškrábeme trochu kůry na ozdobení, vymačkáme jednu lžíci šťávy.
3. V misce promícháme med, citronovou šťávu, pomerančovou šťávu a koření, přisypeme pokrájené fíky, rozinky a teplé vlašské ořechy.
4. Těstoviny slijeme, promícháme s máslem a přelijeme medovou směsí a podáváme ozdobené citronovou kůrou.

Halušky s kysaným zelím

Halušky s kysaným zelím.

Příprava: 40 minut + vaření 10–12 minut

Pro 4 osoby

• 250 g uzeného boku, anglické slaniny
• sůl
• 300 g kysaného zelí
• 4 velké nebo 8 středních brambor
• hrubá mouka
• hladká mouka

1. Uzený bok pokrájíme na kostičky a na pánvi je rozškvaříme a opečeme dokřupava. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Kysané zelí překrájíme a vložíme do větší mísy.
2. Brambory najemno nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu a postupně přidáváme po lžících střídavě hrubou a hladkou mouku a promícháváme.Těsto může být řidší, pokud máte haluškový cedník, nebo ho uděláme hustší, rozetřeme na prkénko a odkrajujeme do vody nožem.
3. Halušky vaříme po částech ve vroucí vodě, když vyplavou na povrch, vylovíme je cedníkem, necháme okapat, vsypeme do mísy se zelím a promícháme je.
4. Halušky se zelím rozdělíme na talíře a posypeme je
opečenými kostičkami uzeného masa.

Makarony se sýrem

Makarony se sýrem

Příprava: 10 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

• olej
• strouhanka
• 3 lžíce másla
• 3 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• 250 g nastrouhaného čedaru nebo sýra mimollet
• 50 g strouhaného parmazánu
• 400 g těstovin (makarony, penne)
• sůl
• pepř
• špetka chilli
• 1 malá cuketa
• čerstvá petržel
• 4 rajčata

1. Troubu rozehřejeme na 180 °C, zapékací misku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na másle orestujeme mouku, přiléváme mléko a rozšleháváme je metlou.
2. Omáčku provaříme asi čtyři minuty, vsypeme nastrouhané sýry, promícháme a necháme je rozpustit pod pokličkou.
3. Těstoviny dáme vařit do osolené vody, povaříme je o dvě minuty kratší dobu, než je uvedena v návodu.
4. Omáčku promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli. Těstoviny smícháme s omáčkou, přendáme do pekáče a zakryté je necháme zapéct asi 15 až 20 minut.
5. Omytou cuketu nakrájíme na plátky, ogrilujeme. Hotové upečené těstoviny rozdělíme na talíře, ozdobíme cuketou, nasekanou petrželkou a rajčetem.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.