Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si chutné těstoviny jako od Italky a nočky od její babičky

  0:19aktualizováno  0:19
Italská kuchyně je pojem, pod kterým si snad každý na světě představí pizzu a těstoviny. Uvařte si je doma podle receptu kuchařů z Pizzerie Coloseum a překvapte rodinu i přátele jednoduchým a delikátním jídlem.

Tagliatelle alla Bolognese | foto:  František Vlček, MAFRA

Čtěte v pondělí

Hrnec na špagety uvítají milovníci těstovin

Další recepty na omáčky k těstovinám najdete v příloze MF DNES OnaDnes

Strozzapreti jsou těstoviny, které se nepřipravují ve strojku, ale tradičně se pouze válí ručně. Jejich jméno souvisí se slovem škrtit nebo dusit se, pro což existuje několik vysvětlení.

Podle šéfkuchaře restaurací Pizzerie Coloseum za to můžou mniši a další příslušníci církve, které musely italské hospodyně podle zvyku živit (něco jako desátky), často jim chystaly právě strozzapreti. Ale zda název odkazuje k tomu, že by hospodyně mnichům nejraději zakroutily krky, k přání, aby jim těstoviny zaskočily v krku, nebo ke způsobu tvoření těstovin v dlaních, to už se dnes dopátráme asi těžko.

Strozzapreti prada

Na 1 porci:

Strozzapreti pro OnaDnes.cz
  • strozzapreti 100 g
  • kuřecí prsa 100 g
  • sušená rajčata 40 g
  • česnek 5 g
  • pesto ze sušených rajčat 30 g
  • sul, pepř
  • špenát listový 35 g
  • máslo 15 g
  • vývar zeleninový
  • olej olivový
  • parmazán

  1. Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme a opeříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, poté překrájený listový špenát, na kousky nakrájená sušená rajčata a rajčatové pesto. Krátce orestujeme a přidáme vývar, krátce povaříme a přidáme vychlazené máslo. Nakonec prohodíme s těstovinami.

Boloňské ragú je snad nejznámějším receptem na omáčku k těstovinám. Zkušený kuchař používá směs 70 % hovězího masa a 30 % vepřového masa.

Tagliatelle bolognese

Tagliatelle alla Bolognese

Na ragú:

  • mleté maso (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • cibule
  • červené víno
  • mrkev
  • česnek
  • celer
  • rozmarýn
  • bobkový list

Na 1 porci:

  • boloňské ragú 100 g
  • česnek 3 g
  • rajčatové sugo 100 g
  • sůl, pepř
  • petržel listová
  • olivový olej
  • parmazán

  1. Nejprve si připravíme boloňské ragú. Orestujeme cibuli do průhledna, přidáme mleté maso a restujeme do tmava. Jednou orestované maso osolíme, opepříme, přidáme snítku rozmarýnu a bobkový list. 
  2. Zalijeme červeným vínem a necháme pod pokličkou víno vyredukovat. Důkladně hmotu vymícháme, přidáme nastrouhaný česnek, mrkev a celer a znovu restujeme do spojení. Přidáme drcená rajčata a dusíme do měkka. Když je směs hustá, dochutíme ji, můžeme přidat i oregano.Takto připravené ragú vydrží v lednici několik dnů.
  3. Na oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, osolíme a opeříme, přidáme boloňskou směs a rajčatové sugo, krátce povaříme, poté přidáme sekanou petrželku a prohodíme s těstovinami.

Bramborové noky sice nepatří mezi těstoviny, ale rychle si je oblíbíte, protože s nimi sdílí snadnost přípravy. Pokud byste si chtěli nočky připravit i doma, není to zase taková věda.

Domácí gnocchi:

  • brambory žlutomasé1,5 kg
  • mouka polohrubá 200 g
  • vaječný žloutek 2ks
  • sůl

  1. Brambory uvařte, nebo upečte ve slupce (při tom do sebe nenatáhnou vodu). Upečené (uvařené) brambory oloupeme a necháme zchladnout. Nastrouháme na jemno.
  2. Přidáme mouku, vejce, sůl. Vše rychle důkladně promícháme (v případě řídkého těsta přisypeme mouku). Pozor, těsto velmi rychle řídne.
  3. Z těsta tvoříme tenké válečky jako palec a z nich odkrajujeme malé pravidelné špalíčky. Aby se nelepily, prosypeme je moukou.
  4. Vaříme cca 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme a zchladíme.
  5. Takto vařené gnocchi stačí prohřát s másle, s olejem nebo omáčkou.

Gnocchi della nonna

Gnocci della Nona pro OnaDnes.cz podle Pizza Coloseum
  • bramborové gnocchi 200 g
  • kuřecí prsa 60 g
  • česnek 3 g
  • papriky mix 60 g
  • cibule 30 g
  • parmská šunka 20 g
  • máslo 15 g
  • víno bílé 0,05
  • sul, pepř
  • olivový olej
  • vývar zeleninový
  • parmazán

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, opepříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou parmskou šunku, papriky a cibuli a vše krátce orestujeme. Zastříkneme bílým vínem, přidáme trošku vývaru, povaříme a nakonec přidáme vychlazené máslo a nasekanou petrželku. Prohodíme s bramborovými gnocchi. 

Italské speciality

Máte rádi Italskou kuchyni? Vycestujte s Raketa.cz na prodloužený víkend do Itálie a ochutnejte tamní speciality. Nebo si jednoduše vyberte z velké nabídky přímo ve Vašem městě.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Vysvědčení už dostaly i děti na pražské Základní škole Eden (30. června 2016).
Vysvědčení: jak ho prožívali úspěšní Češi a čím letos školáky odměnit?

Na konec školního roku čekají děti často se směsí nedočkavosti na prázdniny a obav z vysvědčení. Jaké známky se na něm objeví a jak na ně budou reagovat...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.