Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si chutné těstoviny jako od Italky a nočky od její babičky

  0:19aktualizováno  0:19
Italská kuchyně je pojem, pod kterým si snad každý na světě představí pizzu a těstoviny. Uvařte si je doma podle receptu kuchařů z Pizzerie Coloseum a překvapte rodinu i přátele jednoduchým a delikátním jídlem.

Tagliatelle alla Bolognese | foto:  František Vlček, MAFRA

Čtěte v pondělí

Hrnec na špagety uvítají milovníci těstovin

Další recepty na omáčky k těstovinám najdete v příloze MF DNES OnaDnes

Strozzapreti jsou těstoviny, které se nepřipravují ve strojku, ale tradičně se pouze válí ručně. Jejich jméno souvisí se slovem škrtit nebo dusit se, pro což existuje několik vysvětlení.

Podle šéfkuchaře restaurací Pizzerie Coloseum za to můžou mniši a další příslušníci církve, které musely italské hospodyně podle zvyku živit (něco jako desátky), často jim chystaly právě strozzapreti. Ale zda název odkazuje k tomu, že by hospodyně mnichům nejraději zakroutily krky, k přání, aby jim těstoviny zaskočily v krku, nebo ke způsobu tvoření těstovin v dlaních, to už se dnes dopátráme asi těžko.

Strozzapreti prada

Na 1 porci:

Strozzapreti pro OnaDnes.cz
  • strozzapreti 100 g
  • kuřecí prsa 100 g
  • sušená rajčata 40 g
  • česnek 5 g
  • pesto ze sušených rajčat 30 g
  • sul, pepř
  • špenát listový 35 g
  • máslo 15 g
  • vývar zeleninový
  • olej olivový
  • parmazán

  1. Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme a opeříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, poté překrájený listový špenát, na kousky nakrájená sušená rajčata a rajčatové pesto. Krátce orestujeme a přidáme vývar, krátce povaříme a přidáme vychlazené máslo. Nakonec prohodíme s těstovinami.

Boloňské ragú je snad nejznámějším receptem na omáčku k těstovinám. Zkušený kuchař používá směs 70 % hovězího masa a 30 % vepřového masa.

Tagliatelle bolognese

Tagliatelle alla Bolognese

Na ragú:

  • mleté maso (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • cibule
  • červené víno
  • mrkev
  • česnek
  • celer
  • rozmarýn
  • bobkový list

Na 1 porci:

  • boloňské ragú 100 g
  • česnek 3 g
  • rajčatové sugo 100 g
  • sůl, pepř
  • petržel listová
  • olivový olej
  • parmazán

  1. Nejprve si připravíme boloňské ragú. Orestujeme cibuli do průhledna, přidáme mleté maso a restujeme do tmava. Jednou orestované maso osolíme, opepříme, přidáme snítku rozmarýnu a bobkový list. 
  2. Zalijeme červeným vínem a necháme pod pokličkou víno vyredukovat. Důkladně hmotu vymícháme, přidáme nastrouhaný česnek, mrkev a celer a znovu restujeme do spojení. Přidáme drcená rajčata a dusíme do měkka. Když je směs hustá, dochutíme ji, můžeme přidat i oregano.Takto připravené ragú vydrží v lednici několik dnů.
  3. Na oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, osolíme a opeříme, přidáme boloňskou směs a rajčatové sugo, krátce povaříme, poté přidáme sekanou petrželku a prohodíme s těstovinami.

Bramborové noky sice nepatří mezi těstoviny, ale rychle si je oblíbíte, protože s nimi sdílí snadnost přípravy. Pokud byste si chtěli nočky připravit i doma, není to zase taková věda.

Domácí gnocchi:

  • brambory žlutomasé1,5 kg
  • mouka polohrubá 200 g
  • vaječný žloutek 2ks
  • sůl

  1. Brambory uvařte, nebo upečte ve slupce (při tom do sebe nenatáhnou vodu). Upečené (uvařené) brambory oloupeme a necháme zchladnout. Nastrouháme na jemno.
  2. Přidáme mouku, vejce, sůl. Vše rychle důkladně promícháme (v případě řídkého těsta přisypeme mouku). Pozor, těsto velmi rychle řídne.
  3. Z těsta tvoříme tenké válečky jako palec a z nich odkrajujeme malé pravidelné špalíčky. Aby se nelepily, prosypeme je moukou.
  4. Vaříme cca 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme a zchladíme.
  5. Takto vařené gnocchi stačí prohřát s másle, s olejem nebo omáčkou.

Gnocchi della nonna

Gnocci della Nona pro OnaDnes.cz podle Pizza Coloseum
  • bramborové gnocchi 200 g
  • kuřecí prsa 60 g
  • česnek 3 g
  • papriky mix 60 g
  • cibule 30 g
  • parmská šunka 20 g
  • máslo 15 g
  • víno bílé 0,05
  • sul, pepř
  • olivový olej
  • vývar zeleninový
  • parmazán

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, opepříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou parmskou šunku, papriky a cibuli a vše krátce orestujeme. Zastříkneme bílým vínem, přidáme trošku vývaru, povaříme a nakonec přidáme vychlazené máslo a nasekanou petrželku. Prohodíme s bramborovými gnocchi. 

Italské speciality

Máte rádi Italskou kuchyni? Vycestujte s Raketa.cz na prodloužený víkend do Itálie a ochutnejte tamní speciality. Nebo si jednoduše vyberte z velké nabídky přímo ve Vašem městě.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.