Těstoviny mohou být zrádné

  • 14
Budu jíst těstoviny a hubnutí půjde samo. Omyl, veliký omyl. Tak jednoduché to totiž není. Jídlo s těstovinami může být mnohem větší kalorickou bombou, než jsou obávané knedlíky s hutnou omáčkou a masem.

„Češi často jedí těstoviny tak, že si dělají veliké porce, zalévají je smetanou a pak se diví, že nehubnou, když jedí ‚zdravě‘,“ říká dietní sestra Tamara Starnovská z pražské Thomayerovy nemocnice.

Vtip je v tom, že 100 gramů knedlíků má sice o hodně větší energetickou hodnotu než 100 gramů vařených těstovin (poměr je zhruba 1030:600 kilojoulů), jenže zatímco 100 gramů váží už slušná porce tří houskových knedlíků.

Stejné množství těstovin je ve skutečnosti jen nepatrnou hromádkou, která se dá použít třeba do salátu se zeleninou, ale rozhodně nenaplňuje představu průměrného Čecha o pořádné porci jídla. Na talíři se tak většinou ocitá minimálně čtvrt kila těstovin s energetickou hodnotou 1500 kilojoulů.

K tomu je třeba připočíst smetanu nebo třeba nivu, která se také na těstoviny často dává - nevelký, padesátigramový kousek nivy má dalších 800 kilojoulů, což je stejně jako deset deka bramborového salátu s majonézou.

Češi navíc těstoviny na rozdíl od Italů, kteří vědí jak na ně, převářejí, takže se z nich uvolňuje více škrobu, a tak po nich dříve dostanou hlad.