Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Je vám zima? Zahřejte se teplými nápoji s alkoholem, kávou a kořením

  0:23aktualizováno  0:23
Pokud už vám svařák a čaj tečou ušima, přinášíme vám tipy na trochu netradiční nápoje, kterými si můžete zpříjemnit dlouhé a studené zimní večery.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem | foto: Premier Wine & Spirits

Recepty na horké alkoholické drinky připravil Petr Vopálenský, barový specialista Premier Wines & Spirits.

Horká hruška:

Horký baron - hruška
  • 50 ml hruškového likéru
  • 20 ml zázvorového sirupu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: zázvor, křížala, jablko
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme zázvorem, limetou a sušeným jablkem (křížalou).
  3. Lahodná chuť hruškového destilátu se výborně doplňuje se štiplavou chutí zázvoru.

Horká švestka:

Horký baron - švestka
  • 40 ml švestkového likéru
  • 30 ml jablečno-švestkového sirupu
  • 130 ml horká voda
  • Ozdoba: skořice, sušená švestka
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme skořicí a sušenou švestkou.
  3. Jemná chuť švestek a skořice v horké kombinaci, zpříjemní zimní večery.

Jablkovo-švestkový punč se skořicí

Jablkovo-švestkový punč se skořicí
  • 30 ml whisky
  • 40 ml jabkečno švestkový sirup
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Do punče se skvěle hodí kolečko limetky pro vyváženost sladké chutě.

Černorybízový punč s jablkem

Černorybízový punč s jablkem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí černého rybízu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme postupně všechny suroviny a zalijeme vařící vodou. Skotská Whisky v kombinaci s černým rybízem a jablky je ideální partner po zimní lyžovačce.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem

Kořeněný jablečný punč se zázvorem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí jablka a zázvoru
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme skotskou whisky a zázvorový cordial s jablky a zalijeme vařící vodou. Limeta opět příjemně vyladí sladkost punče.

Káva a čaj trochu jinak

Pokud dáváte přednost nealkoholickému zahřátí, můžete vyzkoušet přidat si do čaje nebo kávy koření. Inspiraci nabízí Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Masala Chai a Chai Latté

CAFE LATTE obsahuje totéž, co latte macchiatto, ale liší se nejen tím, že ho...

Kombinaci silného čaje a plnotučného mléka, kterou výrazně doplňuje směs vybraného koření si získává příznivce i mimo české čajovny. Nejčastěji se používá kardamom, který má aromatickou, jemně pikantní chuť, mezi obvyklé přísady však patří také skořice, zázvor nebo hřebíček. Užívané koření se lišilo i v samotné Indii, odkud Chai Latté pochází, v každém regionu se nápoj koření jinak.

Jako základ pro domácí výrobu poslouží kvalitní černý nebo zelený čaj, který svaříte s kořením, následně i s mlékem a poté přecedíte. Nápoj můžete dosladit třtinovým cukrem nebo medem. Pro latté verzi mléko nejprve napěňte a poté přidejte k přecezenému čaji.

Káva a kardamon

Káva s kořením

Do mleté kávy přidejte několik semínek kardamomu a nechte směs odležet alespoň jeden den v uzavřené nádobě, aby se koření rozleželo. Poté připravte jako klasickou kávu. Chuť a vůně kardamomu je silná a kafrovitá, v českém prostředí ji známe třeba z perníkového koření. Na Středním východě jej používají především do čaje, v Egyptě pak do kávy.

Káva a chilli

Marmelada z chilli papricek

Pokud máte rádi ostřejší chutě, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici. Chilli zahřívá tělo, podporuje chuť k jídlu a ve větším množství působí jako přírodní afrodisiakum.

Vanilka a skořice

Obě koření jsou u nás důvěrně známá a oblíbená, tak proč si jimi nevylepšit každodenní šálek kávy. Káva ve spojení s vanilkou je velmi jemná a příjemně aromatická, skořice jí naopak dodá sladkost i říz. Pro obě varianty platí, že nejlépe vyniknou po zjemnění mlékem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.