Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Je vám zima? Zahřejte se teplými nápoji s alkoholem, kávou a kořením

  0:23aktualizováno  0:23
Pokud už vám svařák a čaj tečou ušima, přinášíme vám tipy na trochu netradiční nápoje, kterými si můžete zpříjemnit dlouhé a studené zimní večery.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem | foto: Premier Wine & Spirits

Recepty na horké alkoholické drinky připravil Petr Vopálenský, barový specialista Premier Wines & Spirits.

Horká hruška:

Horký baron - hruška
  • 50 ml hruškového likéru
  • 20 ml zázvorového sirupu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: zázvor, křížala, jablko
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme zázvorem, limetou a sušeným jablkem (křížalou).
  3. Lahodná chuť hruškového destilátu se výborně doplňuje se štiplavou chutí zázvoru.

Horká švestka:

Horký baron - švestka
  • 40 ml švestkového likéru
  • 30 ml jablečno-švestkového sirupu
  • 130 ml horká voda
  • Ozdoba: skořice, sušená švestka
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme skořicí a sušenou švestkou.
  3. Jemná chuť švestek a skořice v horké kombinaci, zpříjemní zimní večery.

Jablkovo-švestkový punč se skořicí

Jablkovo-švestkový punč se skořicí
  • 30 ml whisky
  • 40 ml jabkečno švestkový sirup
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Do punče se skvěle hodí kolečko limetky pro vyváženost sladké chutě.

Černorybízový punč s jablkem

Černorybízový punč s jablkem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí černého rybízu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme postupně všechny suroviny a zalijeme vařící vodou. Skotská Whisky v kombinaci s černým rybízem a jablky je ideální partner po zimní lyžovačce.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem

Kořeněný jablečný punč se zázvorem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí jablka a zázvoru
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme skotskou whisky a zázvorový cordial s jablky a zalijeme vařící vodou. Limeta opět příjemně vyladí sladkost punče.

Káva a čaj trochu jinak

Pokud dáváte přednost nealkoholickému zahřátí, můžete vyzkoušet přidat si do čaje nebo kávy koření. Inspiraci nabízí Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Masala Chai a Chai Latté

CAFE LATTE obsahuje totéž, co latte macchiatto, ale liší se nejen tím, že ho...

Kombinaci silného čaje a plnotučného mléka, kterou výrazně doplňuje směs vybraného koření si získává příznivce i mimo české čajovny. Nejčastěji se používá kardamom, který má aromatickou, jemně pikantní chuť, mezi obvyklé přísady však patří také skořice, zázvor nebo hřebíček. Užívané koření se lišilo i v samotné Indii, odkud Chai Latté pochází, v každém regionu se nápoj koření jinak.

Jako základ pro domácí výrobu poslouží kvalitní černý nebo zelený čaj, který svaříte s kořením, následně i s mlékem a poté přecedíte. Nápoj můžete dosladit třtinovým cukrem nebo medem. Pro latté verzi mléko nejprve napěňte a poté přidejte k přecezenému čaji.

Káva a kardamon

Káva s kořením

Do mleté kávy přidejte několik semínek kardamomu a nechte směs odležet alespoň jeden den v uzavřené nádobě, aby se koření rozleželo. Poté připravte jako klasickou kávu. Chuť a vůně kardamomu je silná a kafrovitá, v českém prostředí ji známe třeba z perníkového koření. Na Středním východě jej používají především do čaje, v Egyptě pak do kávy.

Káva a chilli

Marmelada z chilli papricek

Pokud máte rádi ostřejší chutě, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici. Chilli zahřívá tělo, podporuje chuť k jídlu a ve větším množství působí jako přírodní afrodisiakum.

Vanilka a skořice

Obě koření jsou u nás důvěrně známá a oblíbená, tak proč si jimi nevylepšit každodenní šálek kávy. Káva ve spojení s vanilkou je velmi jemná a příjemně aromatická, skořice jí naopak dodá sladkost i říz. Pro obě varianty platí, že nejlépe vyniknou po zjemnění mlékem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.