Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Je vám zima? Zahřejte se teplými nápoji s alkoholem, kávou a kořením

  0:23aktualizováno  0:23
Pokud už vám svařák a čaj tečou ušima, přinášíme vám tipy na trochu netradiční nápoje, kterými si můžete zpříjemnit dlouhé a studené zimní večery.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem | foto: Premier Wine & Spirits

Recepty na horké alkoholické drinky připravil Petr Vopálenský, barový specialista Premier Wines & Spirits.

Horká hruška:

Horký baron s hruškou
  • 50 ml hruškového likéru
  • 20 ml zázvorového sirupu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: zázvor, křížala, jablko
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme zázvorem, limetou a sušeným jablkem (křížalou).
  3. Lahodná chuť hruškového destilátu se výborně doplňuje se štiplavou chutí zázvoru.

Horká švestka:

Horký baron se švestkou
  • 40 ml švestkového likéru
  • 30 ml jablečno-švestkového sirupu
  • 130 ml horká voda
  • Ozdoba: skořice, sušená švestka
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme skořicí a sušenou švestkou.
  3. Jemná chuť švestek a skořice v horké kombinaci, zpříjemní zimní večery.

Jablkovo-švestkový punč se skořicí

Jablkovo-švestkový punč se skořicí
  • 30 ml whisky
  • 40 ml jabkečno švestkový sirup
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Do punče se skvěle hodí kolečko limetky pro vyváženost sladké chutě.

Černorybízový punč s jablkem

Černorybízový punč s jablkem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí černého rybízu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme postupně všechny suroviny a zalijeme vařící vodou. Skotská Whisky v kombinaci s černým rybízem a jablky je ideální partner po zimní lyžovačce.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem

Kořeněný jablečný punč se zázvorem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí jablka a zázvoru
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme skotskou whisky a zázvorový cordial s jablky a zalijeme vařící vodou. Limeta opět příjemně vyladí sladkost punče.

Káva a čaj trochu jinak

Pokud dáváte přednost nealkoholickému zahřátí, můžete vyzkoušet přidat si do čaje nebo kávy koření. Inspiraci nabízí Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Masala Chai a Chai Latté

CAFE LATTE obsahuje totéž, co latte macchiatto, ale liší se nejen tím, že ho dostanete v porcelánovém šálku, ale hlavně přípravou. Zatímco u macchiata se do skla naleje napřed mléko a káva, která se pak dolévá, se připravuje do jiné nádoby, u cafe latte dostanete espresso rovnou ze stroje do šálku a mléko vám k němu teprve dolijí. Obě přísady jsou tím pádem víc promíchány. Obrázek v pěně pak barista vytvoří právě při přilévání mléka.

Kombinaci silného čaje a plnotučného mléka, kterou výrazně doplňuje směs vybraného koření si získává příznivce i mimo české čajovny. Nejčastěji se používá kardamom, který má aromatickou, jemně pikantní chuť, mezi obvyklé přísady však patří také skořice, zázvor nebo hřebíček. Užívané koření se lišilo i v samotné Indii, odkud Chai Latté pochází, v každém regionu se nápoj koření jinak.

Jako základ pro domácí výrobu poslouží kvalitní černý nebo zelený čaj, který svaříte s kořením, následně i s mlékem a poté přecedíte. Nápoj můžete dosladit třtinovým cukrem nebo medem. Pro latté verzi mléko nejprve napěňte a poté přidejte k přecezenému čaji.

Káva a kardamon

Káva s kořením

Do mleté kávy přidejte několik semínek kardamomu a nechte směs odležet alespoň jeden den v uzavřené nádobě, aby se koření rozleželo. Poté připravte jako klasickou kávu. Chuť a vůně kardamomu je silná a kafrovitá, v českém prostředí ji známe třeba z perníkového koření. Na Středním východě jej používají především do čaje, v Egyptě pak do kávy.

Káva a chilli

Marmelada z chilli papricek

Pokud máte rádi ostřejší chutě, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici. Chilli zahřívá tělo, podporuje chuť k jídlu a ve větším množství působí jako přírodní afrodisiakum.

Vanilka a skořice

Obě koření jsou u nás důvěrně známá a oblíbená, tak proč si jimi nevylepšit každodenní šálek kávy. Káva ve spojení s vanilkou je velmi jemná a příjemně aromatická, skořice jí naopak dodá sladkost i říz. Pro obě varianty platí, že nejlépe vyniknou po zjemnění mlékem.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.