Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Teplá večeře do deseti minut aneb zázrak jménem toustovač

  0:45aktualizováno  0:45
Zase chleba s máslem a něčím? Kdo se má pořád dívat na ty znuděné obličeje. Záchranou pro nestíhače i pro ty, kdo v kuchyni teprve začínají, je domácí pomocník jménem toustovač. Doslova za pár minut s jeho pomocí vykouzlíte večeři, která je nejen teplá, ale taky moc dobrá.

Tousty s vejci a makrelou | foto: Profimedia.cz

Je skromný, nenápadný, nezabere v kuchyni moc místa, ale když se nažhaví, je radost s ním pracovat. Toustovač je jeden z nejpodceňovanějších malých spotřebičů v naší domácnosti. Práci s ním totiž hravě zvládnou i větší děti nebo tatínkové, kteří jinak chodí do kuchyně jen nakukovat pod pokličky.

Pak už stačí mít doma jen toustový chléb a v lednici něco, co do něj můžeme „splácnout“. Kromě klasických slaných variant se šunkou a sýrem existuje i spousta méně obvyklých kombinací, zapečené tousty jsou skvělé i nasladko.

Croque Monsieur

Ingredience na 4 porce:

Croque Monsieur
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8 plátků bílého toustového chleba
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků tučnějšího sýra
  • dijonská hořčice

Pracovní postup:

  1. Toustovač necháme dobře rozehřát. Mezitím v misce rozšleháme dvě vajíčka, osolíme je a opepříme. Všechny ostatní ingredience si připravíme na pracovní stůl.
  2. Dva plátky toustového chleba namočíme do vaječné směsi, okapeme a rychle položíme na spodní díl toustovače. Oba poklademe postupně plátkem šunky, plátkem sýra, ten tence natřeme hořčicí, pak přidáme další sýr a šunku a nakonec zakryjeme druhým plátkem toustového chleba namočeným ve vajíčkách.
  3. Přiklopíme vrchní díl toustovače a pečeme dvě až tři minuty dozlatova.

Sendviče s jablky a skořicí

Ingredience na 4 porce:

Sendviče s jablky a skořicí
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 8 plátků světlého toustového chleba
  • lžíce másla
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a odstraníme jadřince. Nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavly.
  2. Dáme předehřát toustovač, všechny plátky toustového chleba lehce potřeme máslem, polovinu z nich poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a přiklopíme dalším plátkem.
  3. Takto připravené sendviče opékáme v toustovači asi dvě minuty. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Místo jablek můžeme použít hrušky, nebo třeba banány. Skořici můžeme nahradit kouskem čokolády, která se v teple krásně rozpustí a promění sendvič v božskou manu.

Tousty s vejci a makrelou

Ingredience na 4 porce:

Tousty s vejci a makrelou
  • 2 vejce
  • 1 konzerva filetů z makrely v oleji
  • 8 plátků toustového chleba
  • plnotučná hořčice
  • sůl a pepř
  • rukola k podávání

Pracovní postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, filety vyjmeme z oleje a necháme okapat na cedníku.
  2. Dáme předehřát toustovač. Na čtyři plátky toustového chleba natřeme trochu plnotučné hořčice, poklademe filety a plátky natvrdo uvařených vajec. Osolíme a opepříme. Přiklopíme plátkem chleba a přendáme do toustovače.
  3. Pečeme asi dvě minuty dozlatova. Podáváme s čerstvou rukolou.

Celozrnné tousty s uzeným lososem

Ingredience na 4 porce:

Celozrnné tousty s uzeným lososem
  • 1 balení krémového sýra (Lučina, Palouček aj.)
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl a pepř
  • 8 plátků celozrnného toustového chleba
  • 200 g uzeného lososa

Pracovní postup:

  1. V misce rozšleháme krémový sýr se solí a pepřem a vmícháme nasekanou pažitku.
  2. Čtyři toustové chleby rozložíme na pracovní stůl a poklademe kousky uzeného lososa. Na něj dáme lžíci sýrové pomazánky, kterou zakryjeme dalším kouskem lososa. Přiklopíme toustovým chlebem.
  3. Vložíme do předehřátého toustovače a opékáme jednu až dvě minuty dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Cukr, Jablka, Máslo, Sýr, Vejce


Nejčtenější

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek




Poklady klasické české kuchyně - Roman VaněkPoklady klasické české kuchyně - Roman Vaněk

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.