Doporučujeme

Grilovaný pstruh s citrony | foto: Stockfood.cz

Telecí a jehněčí na grilu překoná vaše představy

  • 15
Telecí či jehněčí maso je pro grilování skvělé – mladé, tedy šťavnaté a měkké. Dochucené vínem a parmazánem překoná vaše představy.

Telecí steak s rajčaty, kapary a parmazánem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 2 minuty grilování + 10-15 minut zapékání

* 4 telecí kotlety (bez kosti) po 150 g
* 5 lžic olivového oleje
* sůl a mletý bílý pepř
* 4 velké lžíce solených nebo nakládaných kaparů
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce citronové šťávy a kůry, bio
* 2 sardelky
* 80 g strouhaného parmazánu
* 400 g třešňových rajčátek
* 4 snítky tymiánu
* 4 snítky saturejky nebo oregana

1. Telecí kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Steaky opečeme zprudka po obou stranách v rozpálené grilovací pánvi potřené trochou oleje nebo na mřížce grilu a uchováme stranou.

2. Rajčátka omyjeme, očistíme a rozpůlíme. Vložíme je do zapékací mísy, lehce osolíme a promícháme se zbylým olejem a omytými a osušenými bylinkami.

3. Kapary vložíme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat. Okapané kapary nahrubo nasekáme.

4. Do misky dáme nasekané kapary, bílé víno, citronovou šťávu a kůru, utřené sardelky, parmazán a směs dobře promícháme.

5. Do zapékací misky na připravená rajčata rozložíme opečené kotletky a potřeme je připravenou kaparovou směsí.

6. Vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a zapékáme, dokud rajčátka nezměknou, trvá to asi 10-15 minut. Podáváme s opečenými toasty nebo jiným bílým pečivem a snítkou saturejky nebo tymiánu.

Jak poznat špatné maso?

* Čichem – to je první vodítko. Jakmile máte dojem, že maso zapáchá, nechte ho v obchodě.
* Pohledem – našedlá nebo dokonce nazelenalá barva jsou jasným signálem závadnosti masa. Čím je maso starší, tím tmavší barvu má a uvolňuje šťávu. Dobře si proto prohlédněte zvlášť kousky na táccích, kde obchody používají savé podložky.
* Hmatem – dobré maso dobře pruží. Jakmile prstem stlačíte vybraný kousek a důlek v něm zůstane, maso už není v pořádku.
* Pozor na masa naložená už obchodníkem. Marináda může maskovat problematické kousky. Najděte si řezníka, jemuž důvěřujete.

Na stříbře

Alobalové balíčky mají při grilování jednu výhodu – uvnitř zůstává vypečená šťáva a všechny chutě a vůně se krásně propojí.

Grilovaný pstruh s citrony

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 15-20 minut grilování

* 4 čerství vykuchaní pstruzi asi po 250-300 g
* 4-6 citronů, nejlépe bio
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* větší svazek směsi čerstvých bylinek (saturejka, tymián)
* 4 snítky citronové meduňky nebo máty k podávání

1. Pstruhy důkladně omyjeme a osušíme. Uvnitř i vně osolíme a lehce opepříme. Citrony omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Břišní dutinu vyložíme plátky citronu a omytými a osušenými bylinkami. Přidáme kousek másla a stiskneme zpět k sobě.

2. Čtyři kusy alobalu (nejlépe dvojitého) potřeme uprostřed po vnitřní lesklé straně olejem, na potřený kus každého alobalu položíme připraveného pstruha, ještě jednou lehce osolíme, zakapeme zbylým olejem, konce alobalu dobře spojíme a vytvoříme balíček.

3. Vložíme na mřížku dobře rozpáleného grilu nebo grilovací tácek a grilujeme celkem asi 15-20 minut. Během grilování jednou otočíme. Podáváme se snítkou čerstvé máty nebo meduňky a vařenými brambory.

Tip
Aby dvojitý alobal dobře držel a byl pevnější, potřete matné strany alobalu bílkem a přitiskněte je k sobě.

Vepřová panenka s bramborami a bylinkami v alobalu

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut + 20 minut grilování

* 800 g vepřové panenky
* 600 g brambor
* 8 menších šalotek
* 8 plátků pancetty nebo anglické slaniny
* větší svazek směsi čerstvých bylinek (oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj, saturejka, petrželka)
* 4 lžíce olivového oleje

1. Vepřovou panenku nakrájíme na 4 silnější špalíky. Osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet.

2. Brambory vydrhneme kartáčkem, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme téměř doměkka. Šalotky rozpůlíme.

3. Rozpálíme si pánev, rozehřejeme lžíci oleje a vložíme vepřové panenky. Zprudka opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a stáhneme z ohně.

4. Na čtyři větší kusy silnějšího alobalu doprostřed rozložíme po dvou plátcích slaniny, na slaninu rozdělíme brambory, šalotky, opečené kusy masa, posypeme bylinkami, zakapeme zbylým olejem a vytvoříme čtyři balíčky. Okraje dobře utěsníme. Vložíme na dobře rozpálený gril a pečeme asi 20 minut.

Tip
Celé předvařené brambory před pečením párkrát propíchněte vidličkou a do balíčku můžete přidat celé neoloupané stroužky česneku.

Marinovaný losos v alobalu pečený na grilu

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 15-20 minut grilování

* 600-800 g filet z lososa bez kostí a kůže
* 4 lžíce olivového oleje
* 1-2 na drobno nakrájené červené chilli papričky
* hrubá mořská sůl
* 8-10 kuliček jalovce
* kůra a šťáva z 1 bio citronu
* šťáva z 1 pomeranče
* 1 lžíce kůry, bio
* 1 lžíce másla

1. V misce promícháme olivový olej, chilli papričky, pomačkaný jalovec, jemně nastrouhanou kůru z citrusů a citronovou a pomerančovou šťávu.

2. Očištěný filet lososa osolíme, vložíme do ploché nádoby, přelijeme marinádou a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet.

3. Větší kus silnějšího alobalu (nebo dvojitý) potřeme uprostřed olejem po lesklé straně, přeneseme na něj marinovaného lososa, přelijeme zbylou marinádou, poklademe kousky másla a z alobalu vytvarujeme balíček. Okraje fólie dobře utěsníme. Pečeme na rozpáleném grilu po obou stranách asi 15-20 minut.


Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás