Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví ve vašem šálku: káva s chutí po rumu a kokosu a vánoční punč

  0:32aktualizováno  0:32
K vánočním svátků nepatří jenom cukroví, ale i teplé kořeněné nápoje, které jeho roli dezertu nebo svačinky klidně zastanou. Přinášíme tipy na lahodné zahřátí s punčem, svařákem, kávou a teplým ciderem, které vám okamžitě zvednou náladu.

Horký cider je příjemnou alternativou svařeného vína | foto: FH Prager

Jablečný punč

Mezi klasické zimní nápoje patří jablečný punč, který k nám do Evropy doputoval díky britským kolonizátorům Indie. Svůj název získal odvozením od slova panča, což v překladu znamená pět - tedy pět ingrediencí, ze kterých byl původní indický recept složen. Dnes si můžete punč vylepšit třeba výměnou tradičního rumu za jeho ochucenou variantu nebo za vanilkovou vodku.

Ingredience:

Vánoční punč
  • jablečný džus
  • celá skořice
  • badyán
  • citrón nakrájený na plátky
  • rum
  • rozinky a jablko na servírování

Postup:

Jablečný džus, celou skořici, badyán a plátky citrónu pomalu zahřejte k bodu varu. Po několika minutách zahřívání vyndejte koření a přidejte rum. Smíchaný nápoj už nevařte. Rozlijte do sklenic s připraveným plátkem jablka a rozinkami.

Tip: Vanilkovou vodku si snadno vyrobíte doma - stačí již vydlabané lusky vanilky na několik dní nechat macerovat v lahvi s vodkou.

Medový punč

Punč se dá připravovat také z ochucených whiskey a můžete si pohrát i s dalšími ingrediencemi, podobně jako barman Tomáš Kučera při přípravě tohoto drinku.

Ingredience:

Punč můžete připravit i s ochucenou medovou whiskey
  • 4 cl whisky s medovou příchutí (např. JD Honey)
  • 8 cl hruškového moštu
  • 6 cl džusu ze zeleného jablka
  • 1 cl domácího perníkového sirupu (perník, muškátový oříšek, skořice)
  • 2 cl čerstvé limetkové štávy

Postup:

Zahřívejte několik minut všechny ingredience s výjimkou alkoholu, ten přilijte do směsi nakonec. Jako ozdoba poslouží rozlomená celá skořice a medový perníček na špízu, popřípadě nasušené křížaly. Punč můžete také na oslavě podávat ve velké míse, tzv. bowli.

Svařené víno s jablkem

Svařák je velmi oblíbený horký nápoj z červeného vína a voňavého koření, který se stal neodmyslitelnou součástí vánočních trhů. Vyzkoušet můžete i jeho ovocnou variantu.

Ingredience:

Dobrý svařák by měl zahřát na těle i na duši, což by vám mělo vydržet i do...
  • červené víno
  • jablečný džus
  • šťáva z pomeranče
  • med
  • koření na svařák (skořice, hřebíček, badyán)

Postup:

Až na červené víno přiveďte všechny ingredience k varu a nechte chvíli povařit, aby se uvolnilo aroma z koření. Nakonec přimíchejte víno a nápoj už nevařte, abyste se nepřipravili o alkohol. Nápoj zbavte koření a přelijte do hrníčků s plátky jablka.

Vánoční horký cider

Po vzoru svařáku můžete zahřát a dochutit kořením jablečné víno cider, vznikne lehce kořeněný cider, který prohřeje po mrazivé zimní procházce.

Ingredience:

Horký cider je příjemnou alternativou svařeného vína
  • cider
  • skořice
  • hřebíček
  • pomerančová kúra
  • třtinový cukr

Postup:

Cider se všemi ingrediencemi zahřejeme na mírném ohni, počkáme čtvrt hodiny a přecedíme. Pokud máte raději sladší chutě, nezapomeňte cider osladit lžičkou třtinového cukru.

Rumové kouzlo

I s instantní kávou můžete doma vykouzlit nečekaně chutné tekuté dezerty. Stačí přidat rum, pomerančový džem a vše ovonět vanilkou.

Ingredience:

Kávu dochuťte třeba vanilkou a pomerančovým džemem
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 30 ml rumu
  • 90 ml horké vody
  • 100 ml mléka
  • 70 g pomerančového džemu
  • polovina vanilkového lusku
  • šlehačka
  • hnědý cukr

Postup:

Kávu nasypeme do šálku a zalijeme horkou vodou. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme džem, rum a za tepla mícháme. Podélnou část vanilkového lusku dáme do hrníčku a ještě chvíli zahříváme. Kávu zalijeme připraveným mlékem. Ozdobíme šlehačkou a posypeme hnědým cukrem. Chutná skvěle s křehkými sušenkami.

Kokosový ráj

Tento šálek rozhodně potěší všechny milovníky kokosek a dodá vašemu odpoledni nebo večeru nádech exotiky.

Ingredience:

Kokosový ráj
  • 70 ml instantní kávy
  • 90 ml kokosového mléka
  • 50 ml likéru Malibu
  • 1 lžička bílého cukru
  • mléčná pěna
  • sušený kokos

Postup:

Připravíme si šálek kávy z presovače do konvičky. Nalijeme ji do šálku s mírně zahřátým kokosovým mlékem, přidáme Malibu. Přimícháme cukr, promícháme a přidáme mléčnou pěnu. Pak opatrně nalijeme šálek kávy z konvičky. Ozdobíme sušeným kokosem.

Připravte si doma flambovanou kávu:

Ovocné vyznání

Této dobrotě se také říká tekuté cukroví, protože vám na jazyku připomene chuť lineckých koleček. Na webu bavsekavou.cz najdete další recepty na tekuté cukroví.

Ingredience:

ovocné přiznání chutná po lineckých kolečkách
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 60 ml horké vody
  • 30 ml likéru Kahlúa (nebo karamelového sirupu)
  • 30 g sušeného kandovaného ovoce
  • 120 ml teplé mléčné pěny
  • skořice na posypání

Postup:

Ve džbánku zpěníme mléko s kandovaným ovocem a necháme chvíli odstát. Kávu nasypeme do šálku, zalijeme horkou vodou a přidáme likér. Přes sítko přecedíme mléko s kandovaným ovocem do šálku. Nakonec nápoj posypeme skořicí.

Calimero

Káva Bombardino

Možná ho znáte ze zasněžených dolomitských a alpských svahů, ale potěší vás i doma na pohovce.

Ingredience:

  • 3 cl vaječný likér
  • 3 cl mandlový či kávový likér (např. Božkov Speciál)
  • espresso

Postup:

Smíchejte vaječný likér s mandlovým či kávovým likérem a dobře prohřejte, ale nevařte. Horkou směs přelijte do sklenice a na hladinu navrstvěte espresso. Nakonec ozdobte šlehačkou a servírujte.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.