Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví ve vašem šálku: káva s chutí po rumu a kokosu a vánoční punč

  0:32aktualizováno  0:32
K vánočním svátků nepatří jenom cukroví, ale i teplé kořeněné nápoje, které jeho roli dezertu nebo svačinky klidně zastanou. Přinášíme tipy na lahodné zahřátí s punčem, svařákem, kávou a teplým ciderem, které vám okamžitě zvednou náladu.

Horký cider je příjemnou alternativou svařeného vína | foto: FH Prager

Jablečný punč

Mezi klasické zimní nápoje patří jablečný punč, který k nám do Evropy doputoval díky britským kolonizátorům Indie. Svůj název získal odvozením od slova panča, což v překladu znamená pět - tedy pět ingrediencí, ze kterých byl původní indický recept složen. Dnes si můžete punč vylepšit třeba výměnou tradičního rumu za jeho ochucenou variantu nebo za vanilkovou vodku.

Ingredience:

Vánoční punč
  • jablečný džus
  • celá skořice
  • badyán
  • citrón nakrájený na plátky
  • rum
  • rozinky a jablko na servírování

Postup:

Jablečný džus, celou skořici, badyán a plátky citrónu pomalu zahřejte k bodu varu. Po několika minutách zahřívání vyndejte koření a přidejte rum. Smíchaný nápoj už nevařte. Rozlijte do sklenic s připraveným plátkem jablka a rozinkami.

Tip: Vanilkovou vodku si snadno vyrobíte doma - stačí již vydlabané lusky vanilky na několik dní nechat macerovat v lahvi s vodkou.

Medový punč

Punč se dá připravovat také z ochucených whiskey a můžete si pohrát i s dalšími ingrediencemi, podobně jako barman Tomáš Kučera při přípravě tohoto drinku.

Ingredience:

Punč můžete připravit i s ochucenou medovou whiskey
  • 4 cl whisky s medovou příchutí (např. JD Honey)
  • 8 cl hruškového moštu
  • 6 cl džusu ze zeleného jablka
  • 1 cl domácího perníkového sirupu (perník, muškátový oříšek, skořice)
  • 2 cl čerstvé limetkové štávy

Postup:

Zahřívejte několik minut všechny ingredience s výjimkou alkoholu, ten přilijte do směsi nakonec. Jako ozdoba poslouží rozlomená celá skořice a medový perníček na špízu, popřípadě nasušené křížaly. Punč můžete také na oslavě podávat ve velké míse, tzv. bowli.

Svařené víno s jablkem

Svařák je velmi oblíbený horký nápoj z červeného vína a voňavého koření, který se stal neodmyslitelnou součástí vánočních trhů. Vyzkoušet můžete i jeho ovocnou variantu.

Ingredience:

Dobrý svařák by měl zahřát na těle i na duši, což by vám mělo vydržet i do...
  • červené víno
  • jablečný džus
  • šťáva z pomeranče
  • med
  • koření na svařák (skořice, hřebíček, badyán)

Postup:

Až na červené víno přiveďte všechny ingredience k varu a nechte chvíli povařit, aby se uvolnilo aroma z koření. Nakonec přimíchejte víno a nápoj už nevařte, abyste se nepřipravili o alkohol. Nápoj zbavte koření a přelijte do hrníčků s plátky jablka.

Vánoční horký cider

Po vzoru svařáku můžete zahřát a dochutit kořením jablečné víno cider, vznikne lehce kořeněný cider, který prohřeje po mrazivé zimní procházce.

Ingredience:

Horký cider je příjemnou alternativou svařeného vína
  • cider
  • skořice
  • hřebíček
  • pomerančová kúra
  • třtinový cukr

Postup:

Cider se všemi ingrediencemi zahřejeme na mírném ohni, počkáme čtvrt hodiny a přecedíme. Pokud máte raději sladší chutě, nezapomeňte cider osladit lžičkou třtinového cukru.

Rumové kouzlo

I s instantní kávou můžete doma vykouzlit nečekaně chutné tekuté dezerty. Stačí přidat rum, pomerančový džem a vše ovonět vanilkou.

Ingredience:

Kávu dochuťte třeba vanilkou a pomerančovým džemem
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 30 ml rumu
  • 90 ml horké vody
  • 100 ml mléka
  • 70 g pomerančového džemu
  • polovina vanilkového lusku
  • šlehačka
  • hnědý cukr

Postup:

Kávu nasypeme do šálku a zalijeme horkou vodou. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme džem, rum a za tepla mícháme. Podélnou část vanilkového lusku dáme do hrníčku a ještě chvíli zahříváme. Kávu zalijeme připraveným mlékem. Ozdobíme šlehačkou a posypeme hnědým cukrem. Chutná skvěle s křehkými sušenkami.

Kokosový ráj

Tento šálek rozhodně potěší všechny milovníky kokosek a dodá vašemu odpoledni nebo večeru nádech exotiky.

Ingredience:

Kokosový ráj
  • 70 ml instantní kávy
  • 90 ml kokosového mléka
  • 50 ml likéru Malibu
  • 1 lžička bílého cukru
  • mléčná pěna
  • sušený kokos

Postup:

Připravíme si šálek kávy z presovače do konvičky. Nalijeme ji do šálku s mírně zahřátým kokosovým mlékem, přidáme Malibu. Přimícháme cukr, promícháme a přidáme mléčnou pěnu. Pak opatrně nalijeme šálek kávy z konvičky. Ozdobíme sušeným kokosem.

Připravte si doma flambovanou kávu:

Ovocné vyznání

Této dobrotě se také říká tekuté cukroví, protože vám na jazyku připomene chuť lineckých koleček. Na webu bavsekavou.cz najdete další recepty na tekuté cukroví.

Ingredience:

ovocné přiznání chutná po lineckých kolečkách
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 60 ml horké vody
  • 30 ml likéru Kahlúa (nebo karamelového sirupu)
  • 30 g sušeného kandovaného ovoce
  • 120 ml teplé mléčné pěny
  • skořice na posypání

Postup:

Ve džbánku zpěníme mléko s kandovaným ovocem a necháme chvíli odstát. Kávu nasypeme do šálku, zalijeme horkou vodou a přidáme likér. Přes sítko přecedíme mléko s kandovaným ovocem do šálku. Nakonec nápoj posypeme skořicí.

Calimero

Káva Bombardino

Možná ho znáte ze zasněžených dolomitských a alpských svahů, ale potěší vás i doma na pohovce.

Ingredience:

  • 3 cl vaječný likér
  • 3 cl mandlový či kávový likér (např. Božkov Speciál)
  • espresso

Postup:

Smíchejte vaječný likér s mandlovým či kávovým likérem a dobře prohřejte, ale nevařte. Horkou směs přelijte do sklenice a na hladinu navrstvěte espresso. Nakonec ozdobte šlehačkou a servírujte.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.