Doporučujeme

Sangria s ovocem a mátou

Sangria s ovocem a mátou | foto: Profimedia.cz

Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

  • 0
Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do přímořského letoviska nebo do křesílka na chatě? Tak se tam pojďte aspoň v duchu teleportovat se skleničkou něčeho, co vám prázdninovou pohodičku připomene.

Ledový čaj s pomerančem

Ingredience na 4 porce:

Ledový čaj s pomerančem
  • 2 lžíce kvalitního sypaného černého čaje
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 pomeranče
  • led

Pracovní postup:

  1. Ve velké konvici z odolného skla zalijte sypaný čaj litrem a půl vody, která se před chvílí vařila, ale nechali jste ji chvíli stát. Nechte vylouhovat a po třech minutách přeceďte do džbánu.
  2. Vmíchejte agávový sirup, zamíchejte a nechte zchladnout. Pak přilijte citronovou šťávu.
  3. Pomeranče omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je do džbánu, přisypejte led a podávejte.

Tip: Můžete použít také váš oblíbený ovocný nebo zelený čaj. Do džbánu přidejte nakonec také lístky máty nebo meduňky.

Sangria z bílého vína s ovocem a mátou

Ingredience na 4 porce:

Sangria s ovocem a mátou
  • 8 velkých jahod
  • 1 zralé mango
  • 1 hruška
  • zrníčka z 1 granátového jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 dcl hruškovice
  • 750 ml bílého polosladkého vína
  • hrst lístků máty
  • cava (nemusí být)
  • led

Pracovní postup:

  1. Ovoce omyjeme, jahody zbavíme stopek a nakrájíme na větší kousky, mango rozpůlíme okolo pecky, vykrojíme dužinu a nakrájíme ji, hrušku zbavíme jadřince také nakrájíme.
  2. Společně se zrníčky z granátového jablka dáme do velké mísy nebo džbánu, zasypeme cukrem, zalijeme hruškovicí, promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odležet.
  3. Pak přilijeme víno, doplníme ledem a lístky máty.
  4. Při podávání můžeme dolít troškou španělské cavy.

Tip: Zkuste také obměnu s červeným vínem, nebojte se experimentovat s druhy ovoce – hodí se jak zahradní směs (maliny, borůvky, ostružiny), tak také třeba pomeranč a citron. Hruškovici můžete vynechat nebo ji nahradit brandy.

Vanilkové ledové latté

Ingredience na 4 porce:

Vanilkové ledové latté
  • 4 šálky silného espressa
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 litr mléka
  • moučkový cukr (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Uvařte čtyři silná espressa, nechte je trochu vychladnout a pak je přelijte do tvořítka na led. Vložte do mrazáku a nechte do druhého dne zmrznout.
  2. Ve džbánu smíchejte studené mléko s vanilkovou esencí. Kostky mražené kávy vložte do sklenic, zalijte je mlékem.
  3. Pokud máte rádi sladkou kávu, můžete v mléce dopředu rozmíchat trochu moučkového cukru.

Frappé

Ingredience na 2 porce:

Frappé
  • 2 silná espressa
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • led

Pracovní postup:

  1. Do mixéru nalijte obě espressa, přidejte mléko, cukr a led.
  2. Rozmixujte, až vznikne hustá pěna.
  3. Přelijte do vysokých sklenic a podávejte s brčkem.

Tip: Frappé můžete připravit i z instantní kávy. Do mixéru dáte tři lžičky instantní kávy, cukr, mléko a led. Rozmixujete a podáváte.


  • Vybrali jsme pro Vás