Doporučujeme

pro iDNES.cz

pro iDNES.cz | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Tatin de poires - Hruškový koláč s levandulí

  • 0
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
40

Množství
8

5 pevných hrušek
5 lžic medu (v kuchařce se uvádí med levandulový či rozmarýnový)
200 g másla
3 “šťastná” vejce (z volného výběhu)
200 g medu
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátů)
lžíce sušených květů levandule

Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem potřeným máslem.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, krátce spaříme, aby se lépe při krájení do vějířků.
Do malého hrnce dáme 5 lžic medu a přihodíme lístky levandule, přivedeme k varu, necháme chvilku vřít, dokud nezkaramelizuje. Nalijeme ho do formy a naklademe na něj vějířky hrušek.
Máslo utřeme vařečkou do pěny. Vejce šleháme s medem dokud nevznikne světlá krémovitá pěna, do které vmícháme mouku s práškem do pečiva a přilijeme máslo.
Těstem zakryjeme hrušky a pečeme cca 50 minut, dokud nevyjde špejle čistá. Koláč necháme chvíli zchladnout a překlopíme na talíř. Koláč podáváme teplý či vychladlý, skvělý je se šlehačkou :-)

Poznámka
V originál receptu se nedávají lístky levandule do medu, ale neboť jsem neměla levandulový či rozmarýnový med, trochu jsem zaimprovizovala. Zkuste tento koláč, který je proslulý ve Francii :-)


  • Vybrali jsme pro Vás