Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

  8:40aktualizováno  8:40
Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými variantami ohrnovat nos. Jako lehká večeře nebo předkrm nadchnou nejen vegana či vegetariána.

Tatarák z červené řepy | foto: Profimedia.cz

Pikantní lilkový tatatrák

Ingredience na 4 porce:

Pikantní tatarák z lilku
  • 1 velký nebo 2 menší lilky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z 1/2 citronu
  • petrželka na ozdobu
  • opečený chléb nebo tousty k podávání

Pracovní postup:

  1. Lilek dáme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím oloupeme cibuli a česnek, omyjeme rajčata a papriku (tu navíc zbavíme jádřince) a vše nasekáme tak najemno, jak jen to dokážeme. Přendáme do mísy a jdeme se věnovat lilku.
  3. Překrojíme ho na poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji. Rukama ji vymačkáme, aby se zbavila přebytečné šťávy a přendáme do mísy k zelenině.
  4. Nakonec přidáme balzamikový krém, hořčici, sůl a pepř podle chuti a trošku citronové šťávy.
  5. Podáváme s opečeným chlebem nebo tousty a ozdobíme petrželkou.

Tip: Do tataráku můžete vmíchat také trochu pálivého kečupu nebo nasekané chilli papričky, pak už nebude pikantní, ale doslova ostrý.

Avokádový tatarák

Ingredience na 4 porce:

Avokádový tatarák
  • 2 avokáda
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 malá cuketka
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rajčata a opečený chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Avokáda omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecku. Dužninu vydloubneme lžící a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Cibulku nasekáme i se zelenou natí najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme.
  3. Vše smícháme ve větší misce, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a dáme vychladit.
  4. Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba a zdobíme kousky rajčat.

Tatarák z červené řepy

Ingredience na 4 porce:

Tatarák z červené řepy
  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený toustový nebo celozrnný chéb k podávání
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Řepu omyjeme, dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  2. Mezitím si pokrájíme najemno cibuli a česnek prolisujeme. Vychladlou řepu nasekáme nadrobno nebo nakrájíme na kostičky a krátce rozmixujeme.
  3. Všechny ingredience smícháme v misce, přidáme rajčatovou passatu, dochutíme worcesterovou omáčkou, solí a čerstvě mletým pepřem a vychladíme.
  4. Podáváme na opečených kostičkách toustového chleba nebo celozrnného pečiva, zdobíme čerstvým koprem.

Tip: Místo rajčatové passaty zkuste do tataráku přidat lžíci nebo dvě nakládaného křenu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.