Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tapas: vykouzlete tak trochu jiné jednohubky

  0:04aktualizováno  0:04
Zapomeňte pro jednou na chlebíčky a jednohubky a nechte se inspirovat španělskou kuchyní. Uvidíte, že uzobávání "tapasek" podlehnete snadno.

Švestky ve slanině. | foto: Isifa

Na jedno sousto

* Tapas je španělská specialita, která se servíruje k vínu či pivu. V mističce dostanete k ochutnání například olivy, sýry, salámy, klobásy, teplé či studené. Výhodou je, že díky malým porcím toho můžete ochutnat co nejvíc.
* Tapas nabízí nespočet variací - grilovaný lilek s kozím sýrem, osmažené chorizo marinované v červeném víně, plněné papričky jalapeňos, sušená šunka s melounem.
* Je to ideální jídlo na party. Díky tomu, že jsou na "jedno sousto", zvládáte bez problémů se bavit.

Bramborová tortilla

Bramborová tortilla.

Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 střední brambory
* 2 stroužky česneku
* 1/4 cibule
* 4 vejce
* sůl, bílý pepř
* olej
* olivy
* salátové listy

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Stroužky česneku najemno nasekáme spolu s cibulí. Vejce prošleháme se solí a pepřem.
2. Na větší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a opékáme na něm plátky brambor, opatrně je rozhrnujeme a otáčíme, aby se neslepily. Po 5-7 minutách opékání přidáme česnek a cibuli. Když jsou brambory měkké, vyjmeme je a necháme je i s cibulí a česnekem na cedníku okapat a pak je promícháme v míse s vajíčky.
3. Z pánve slijeme použitý olej, přidáme dvě lžíce nového, rozpálíme ho a přidáme brambory s vejci. Směs na mírném ohni opékáme, občas pánví zatřeseme. Po 8-10 minutách zakryjeme pánev talířem - tortillu na něj překlopíme a vrátíme ji do pánve neopečenou stranou dolů a dopečeme asi pět minut.
4. Hotovou omeletu necháme zchladnout, rozkrájíme ji a podáváme s olivami a salátem.

Toasty se sardinkami

Toasty se sardinkami.

Příprava: 10 minut + odležení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 jarní cibulka
* 1/2 zelené papriky
* 1/2 červené papriky
* pepř, sůl
* 2 lžíce bílého vinného octa nebo bílého vína
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 konzervy sardinek ve vodě
* 1 střední bageta

1. Jarní cibulku a papriky pokrájíme nadrobno a promícháme je s pepřem, solí, vinným octem a olejem.
2. Sardinky slijeme, položíme na talíř a zasypeme zeleninou s marinádou, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu dvě hodiny odležet.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky a dáme opéct do trouby či do toasteru.
4. Toasty poklademe sardinkami, zeleninou a pokapeme zbylou marinádou.

Gazpacho

Gazpacho.

Příprava: 20 minut + chlazení 2-3 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 plátek toastového chleba
* špetka mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 4 velká zralá rajčata
* 1 šalotka
* 1 červená paprika
* 1/2 salátové okurky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce červeného vinného octa
* sůl, pepř
* kukuřičné tortilla chipsy
* černé olivy

1. Toastový chleba namočíme ve vodě a vymačkáme. Utřeme ho s kmínem a rozdrceným česnekem.
2. Rajčata nakrojíme navrchu do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a rozkrájíme na malé kousky. Oloupanou šalotku najemno nasekáme. Papriku rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, vypláchneme a pokrájíme.
3. V míse rozmixujeme chleba, rajčata a papriku. Přidáme oloupanou, pokrájenou okurku, olej, vinný ocet, naředíme studenou vodou a umixujeme dohladka.
4. Polévku dochutíme solí, pepřem, přepasírujeme přes síto a necháme vychladit.
5. Podáváme vychlazenou s kukuřičnými tortilla chipsy a olivami.

Aioli omáčka s krevetami

Aioli omáčka s krevetami.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1 velký nebo 2 malé žloutky
* 1/4 l olivového oleje
* 24 středních krevet
* 1 světlá bagetka
* 1 limetka

1. Stroužky česneku oloupeme, a utřeme dohladka se solí.
2. Přidáme žloutek, prošleháváme a přidáváme olej nejdříve po kapkách, pak tenkým pramínkem.
3. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody.
4. Krevety oloupeme až na ocásek a krátce spaříme horkou vodou.
5. Podáváme s omáčkou aioli, plátky bagety a na kolečka nakrájenou limetkou.

Švestky ve slanině

Švestky ve slanině.

Příprava: 10 minut + pečení 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 12 plátků slaniny
* 24 vypeckovaných sušených švestek
* 24 loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Menší plech vyložíme pečicím papírem.
2. Plátky slaniny přepůlíme na poloviny. Švestky naplníme mandlí.
3. Do každého plátku slaniny zabalíme naplněnou švestku a spíchneme párátkem.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, v polovině pečení švestky obrátíme.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Další z rubriky

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.