Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pravé španělské tapas aneb když malá jídla udělají hodně muziky

  0:48aktualizováno  0:48
Malé dobroty, které se uzobávají při pití vína, piva i koktejlů a vykouzlí každému úsměv na tváři. Pokud tapas připravíte podle šéfkuchaře Miguela Innelly z pražského Gastrobaru Monarch, budete mít úspěch zaručen. Na jeho dobroty se totiž scházejí Španělé i Latinoameričané z dalekého okolí, aby si připomněli lahodnou chuť domova.

Toast Cantabrico s ančovičkami a pečenými paprikami podle Gastrobaru Monarch | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tapas se většinou servírují doprostřed stolu a objednává se jich hned několik - aby se celá společnost mohla podělit o koncert chutí v každé z „jednohubek“. Mezi typické studené tapas patří výběr sýrů, sušených šunek, marinovaných oliv, nakládaných papriček, kaparů, cibulek či artyčoků.

Oblíbené jsou i nejrůznější variace salátů - třeba fenyklový anebo bramborový, oproti české předloze ale vylepšený o tuňáka. Roli hraje při podávání tapas i opečený chléb potřený rajčatovou salsou, který skvěle doplní šunky a sýry. Často se servíruje také domácí paštika a nejrůznější pomazánky - oblíbená je třeba z pečeného lilku, šéfkuchař Miguel Innella zase doporučuje mandlovo-česnekovou pomazánku.

Krokety s pravými hříbky a krokety se sušenou šunkou a domácí tatarkou podle...
Domácí brioche s vepřovým Presa Iberica a pečeným lilkem podle Gastrobaru...
Bramborový salát s konfitovaným tuňákem a olivovou majonézou podle Gastrobaru...
Miguel Nicolas Innola, šéfkuchař Gastrobaru Monarch

Zobrazit fotogalerii

Mezi typické teplé tapas se pak počítají plněné žampiony, krokety plněné sýrem, šunkou nebo hříbky, brambory s chorizem, pečené zelené papričky Padrón a nekonečné variace různě upravovaných ryb, mořských plodů a masa.

Patatas Bravas

podle receptu Miguela Nicolase Innelly, šéfkuchaře Gastrobaru Monarch

Na základ:

Patatas bravas podle Gastrobaru Monarch
  • 6 brambor
  • petržel
  • olivový olej

Na omáčku brava:

  • 250 g loupaných rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 3 chilli papričky
  • vinný ocet Jerez
  • olivový olej
  • cukr
  • sůl
  • bílý pepř

Na omáčku ali oli:

  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Brambory řádně omyjeme a osolíme ve slupce v osolené vodě, ochladíme, oloupeme a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme omáčky.
  2. Na pánvičce si na olivovém oleji osmažíme česnek s chilli, přidáme na kostičky nakrájená loupaná rajčata, sůl, pepř a lžíci cukru. Ke konci smažení přidáme vinný ocet a ještě chvilku prohřejeme. Omáčku rozmixujeme a necháme v lednici vychladit.
  3. Vezmeme žloutek a vymícháme ho spolu s česnekem a solí do husté pěny. Postupně přidáváme olivový a slunečnicový olej, dokud omáčka nezíská plnou a hutnou konzistenci.
  4. Oloupané brambory rozkrojíme na polovinu a osmažíme na olivovém oleji. Na talíř si nachystáme omáčku brava a brambory na ni položíme. Půlku brambory potřeme na povrchu omáčkou brava a druhou půlku zakapeme omáčkou ali oli. Omáčkami dále ozdobíme talíř a posypeme nasekanou petrželkou.

Toast s kantabrijskými ančovičkami s pečenými paprikami

podle receptu Miguela Nicolase Innelly, šéfkuchaře Gastrobaru Monarch

Ingredience:

Toast Cantabrico s ančovičkami a pečenými paprikami podle Gastrobaru Monarch
  • 4 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 4 ančovičky
  • hrubozrnná sůl
  • petržel
  • čerstvý chléb

Postup přípravy:

  1. Červené papriky omyjeme a vcelku pečeme na rozžhaveném grilu nebo v troubě, dokud nezčernají. Pozor, nesmí se spálit, takže je pečlivě sledujte a nechte opálit jen svrchní vrstvu papriky, ať uvnitř zůstane pěkně šťavnatá. Po upečené nechápe papriky půl hodinky odpočívat pod kuchyňskou fólií. Následně papriky oloupeme. Rozdrcený česnek, sůl, petržel a olivový olej vymícháme v jemnou omáčku.
  2. Opečte si kousek chleba, přidejte na něj opečené papriky a ančovičky a vše zakápněte omáčkou z olivového oleje.

Salát s jemnou smetanou a sardinkami

podle receptu Miguela Nicolase Innelly, šéfkuchaře Gastrobaru Monarch

Ingredience:

Krémový sardinkový salát podle Gastrobaru Monarch
  • 70 cl vody
  • 80 g nakládaných sardinek
  • 250 g žervé (případně jiný sýr smetanového typu)
  • olivový olej
  • ančovičky
  • tuňák
  • chilli
  • chléb
  • červená a žlutá cherry rajčátka
  • lístky salátu mesclun

Postup přípravy:

  1. Sardinky vložíme do mixéru a rozmixujeme na nejvyšší rychlost s vodou. Přidáme žervé a za stálého míchání přiléváme olivový olej, dokud směs nebude krémovitá. Uložíme do lednice.
  2. Ančovičky osmažíme na sucho na pánvi. Chléb nakrájíme na kostičky a zprudka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji, aby vznikly křupavé krutony. Na talíř položíme sardinkovou omáčku, dále listy salátu, tuňáka dle chuti, nakrájená cherry rajčátka a to vše zasypeme krutony a chilli. Podáváme s čerstvým domácím pečivem či opečeným toastem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

Kris Jennerová a její dcera Kim Kardashianová
Kardashianové možná porodí třetí dítě vlastní jednašedesátiletá matka

Profesionální celebrita Kim Kardashianová (36) stále řeší problém s třetím dítětem. Ráda by s manželem měla ještě dalšího potomka, ale její zdravotní stav jí...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.