Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tajemství ohnivého kotlíku

  10:37aktualizováno  10:37
Přestože čínská kuchyně se už v Čechách zabydlela, jedno tajemství jí stále zůstává. Málokdo ochutnal ohnivý, horký nebo mongolský kotlík, jak se mu také říká, přestože jej může nabídnout snad každá čínská restaurace. Objednáte si ho jednoduše, i když není uvedený na jídelníčku. Chce to jediné: kuráž vyzkoušet jídlo, které se jí úplně jinak, než jsme zvyklí.
Paní Wang Zhi-yan z restaurace Jin Jiang na pražských Vinohradech je hostům kdykoli k dispozici, aby poradila. Tak jako hospodyně ve všech čínských rodinách, i ona je na svůj ohnivý kotlík pyšná, přestože si ho strávníci vlastně připravují sami. V tom je podle ní také největší výhoda tohoto tradičního čínského pokrmu.

Číňané hodně dbají na to, aby jídlo bylo nejen zdravé, ale přesně na míru chuti každého hosta. Není jiné jídlo, které by obojí spojovalo tak jako tento čínský kotlík. Podobá se do jisté míry evropskému fondue, ale v každém kraji Číny se připravuje jinak. Někde jsou jeho součástí jedlé chryzantémy. Jinde, především na pobřeží, zase především ryby a mořské plody. Naší specialitou je zase prvotřídní skopové."

Co to vlastně ohnivý kotlík je?

Základem je opravdu speciální kotlík s komínkem, který se postaví na stůl, ale z mnoha důvodů je praktičtější normální elektrický jednovařič. Na něm pak stojí buď docela obyčejný hrnec, anebo uprostřed rozdělený na dvě části. Tak je totiž možné zároveň mít dva druhy polévky, ve které si každý strávník vaří sousta podle vlastního výběru. Základem polévky je vždy slepičí vývar dochucený kořením, sušenými houbami, pórkem, plátky čerstvého zázvoru nebo chilli papričkami. Pokud se připravuje kotlík doma, bere si každý jednotlivá sousta do svého páru hůlek a namáčí na různou dobu do vroucí polévky. V restauraci samozřejmě dodržujeme úzkostlivější hygienická pravidla a každý host dostane malou kovovou síťku na rukojeti, kterou si loví hotové kousky jídla z kotlíku a podává na talíř. Až pak svými hůlkami namáčí jídlo do své misky s omáčkou a bere do úst.

Jak omáčku připravujete?

V Číně má na ni každá hospodyně svůj recept. Ale také je zvykem, že na stole je velký tác se všemi přísadami a každý strávník si míchá omáčku sám. Základem je sezamová pasta, která se po troškách ředí vodou. Lze ji nahradit arašídovým krémem, který koupíte izde v obchodech. Do ní se přidává lehká sójová omáčka, trochu octa, satay omáčka, krevetová pasta, kterou lze nahradit sardelovou, česnek, nakládaná zelenina, sezamový olej, a co hlavně, nasekaný čerstvý koriandr, kterému se také říká čínská petržel. V restauraci pro usnadnění základ omáčky mícháme sami a spolu s hostem ji podle jeho přání dochucujeme.

A teď to hlavní. Co vlastně můžeme v kotlíku vařit?

Ten výběr je téměř nekonečný, vhodný pro milovníka masa i vegetariána. Jakékoli kvalitní maso nakrájené na velmi jemné plátky. To se dělá nejlépe v okamžiku, kdy maso rozmrzá, ale ještě je pevné. Může být kuřecí, hovězí svíčková itřeba plátky filé. Můžete si dát vepřovou ledvinu, krevety, sépie nebo kuličky z předem osmaženého vepřového mletého masa. V Číně nabízíme i medúzy nebo ryby zvané mořský jazyk, které se kupují sušené. K tomu nesmí chybět zelenina, třeba bambusové výhonky nebo čínské zelí, ale já bych doporučila především listy čerstvého špenátu. Velmi dobré a pro Čechy, kteří znají většinou jen špenátový protlak, dokonce překvapivé. Nejdéle se vaří taštičky z těsta nebo kostky to-fu, nejkratší dobu zase krevety nebo zelené listy. To všechno hostovi samozřejmě ukážeme. Pak už může sám v klidu vychutnávat jídlo, třeba celé hodiny. Do kotlíku se stále dolévá vroucí voda, takže vznikne velmi silný vývar, který se pije jako slavnostní tečka na závěr.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.