Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sýry z nepasterizovaného mléka mají na mále

  13:53aktualizováno  13:53
Nashle rokfóre! Sbohem švýcarský ementále! Bylo mi potěšením farmářský čedare! Také parmezán je skvělý, ale musí pryč ze špaget. Tyto a další klasické sýry vyrobené z nepasterizovaného mléka se mohou stát jen labužnickou vzpomínkou, pokud vědci americké vlády dospějí k závěru, že tradiční metody, které jim dávají příjemnou chuť, mohou také vést k onemocnění lidí, napsala agentura Reuters.

Tato představa vyděsila skalní přívržence ostrých sýrů a tradiční americké výrobce sýrů. Pro ně by podobný krok směřoval k zániku jimi uznávané civilizace. "To by bylo jako spálit partitury právě objevené Beethovenovy symfonie... Je to jako kulturní bohatství, jako tanec, hudba nebo architektura. Byla by to tragédie; přišli bychom v životě o něco
cenného," řekl vedoucí americké skupiny usilující o zachování tradičních výrob sýrů Dun Gifford.

Předsedkyně americké sýrařské společnosti ACS Ruth Floreová sdělila, že se snaží přesvědčit federální úřad FDA, aby zachoval současný stav. "Pokud FDA přinutí výrobce sýrů pasterizovat jejich produkci, obětují významnou část chuti," varovala.

Chuťový rozdíl mezi pasterizovanými a nepasterizovanými sýry je těžké rozpoznat, ale přívrženci "pravých" sýrů se o to pokoušejí. Pro Floreovou je krása nepasterizovaného mléka v tom, že můžete skutečně ochutnat vše, z čeho se sýr skládá. "Můžete ochutnat mléko, vaše patro může vnímat zemi, trávu, rostliny z míst, kde se krávy volně pasou".

"Sýry vyráběné z pasterizovaného mléka jsou často kvalitní a dobře se skladují, ale jejich chuť je ve srovnání se sýry z nepasterizovaného mléka nedráždivá, nevýrazná," tvrdí předseda mezinárodního sýrařského ústavu IIF Jean Garsuault. Sýry z nepasterizovaného mléka, například rokfór, některé čedary, ementál a parmezán, se tradičně vyrábějí zaváděním bakterie do mléka a zráním po dobu nejméně 60 dní při teplotě 1,66 stupně Celsia.

Tradiční výrobci sýrů tvrdí, že zrání ničí veškeré škodlivé mikroorganismy. Americké úřady s tím dosud souhlasily, ale FDA se nyní ptá, zda některé organismy vyvolávající nemoci nemohou tradiční výrobní proces přežít. Pokud testy potvrdí jejich obavy, může být nepasterizované mléko v USA zakázáno.

Obavy neexistují jen v USA, ale i v Evropě. Na obou stranách Atlantiku je stejný strašák: listeria, mikroorganismus, který může nakazit potraviny a vyvolat u konzumentů bolesti hlavy, mdloby a horečky a ohrozit životy dětí a dalších osob se slabým imunitním systémem.

Autor:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.