Jenže je důležité vědět, že sýra má být kousek a má být spíš nízkotučný.
Rozhodně nejde třeba o hermelín, nivu, ani o eidam se spoustou tuku, ale třeba o tvrdý sýr, který obsahuje tuku maximálně třicet procent.
I tak by ho mělo být málo, protože desetidekový plátek už má zhruba 1200 kilojoulů energie, což je tolik jako tři menší rohlíky nebo malý řízek...
"Sýry, jako je niva nebo hermelín, jsou už extrémně tučné," upozorňuje Vojtěch Hainer, obezitolog. Energie z tuků je navíc ta, která se nejvíc projeví v podobě nežádoucích kil navíc.
Jak je však možné, že sýry si nijak neodpírají Francouzi, považovaní jinak za vzor zdravé výživy? Je třeba vidět, že Francouzi patří spolu s Poláky a Čechy k nejobéznějším národům v Evropě. A mohou za to jistě i sýry.
Jinak však jedí skutečně zdravě, mají v oblibě ovoce a zeleninu a na jejich zdravotním stavu se kladně projevuje i časté pití vína, zejména červeného, které brání poškozování buněk a jejich předčasnému stárnutí.