Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


SÝROVÉ KOULE, PILAF S HOVĚZÍM MASEM, SALÁT S KLOBÁSOU

aktualizováno 
- Motto: Zvířata se živí,   pouze člověk umí jíst (Jean Anthelme Brillat-Savarin, francouzský gastronom)

Hospůdka kdesi u Středozemního moře, z talíře se line příjmená vůně... Jídlo je lehce stravitelné, připravené z čerstvých surovin, na olivovém oleji. Čtveřice receptů, které jsme vybrali, snad tuto představu nezklamou.

SÝROVÉ KOULE
4 bílky, 250 g strouhaného sýra, 40 g 
strouhanky, sladká mletá paprika, sůl,  pepř, strouhanka na obalení, olivový olej na smažení
Do tuhého sněhu z bílků vmícháme zlehka strouhaný sýr a strouhanku, osolíme, opepříme a ochutíme sladkou paprikou. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehrátém oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou.  

PILAF S HOVĚZÍM MASEM
500 g zadního hovězího masa, 300 g  předvařené rýže, 2 cibule, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 4  lžíce strouhaného tvrdého sýra,  mletá sladká paprika, pepř, sůl
Maso nakrájíme na kostky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na rozehrátém oleji dozlatova. Přidáme maso, česnek, osmažíme, vmícháme papriku, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme předvařenou rýži a nakrájená rajčata (případně protlak), promícháme a ještě chvíli dusíme doměkka. V hotovém pokrmu musí být všechna voda odpařená. Pilaf přendáme na talíře a posypeme strouhaným sýrem.  

TRUFFADO
600 g brambor, 150 g slaniny,
2 rajčata, 2 polévkové lžíce 
olivového oleje, pepř, sůl,
trochu vývaru
V pekáčku roztavíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme olej a oloupané, na plátky nakrájené brambory. Osolíme, opepříme a pečeme pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podlijeme vývarem. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim na plátky nakrájená rajčata. Společně dopečeme. 

SALÁT S KLOBÁSOU
4 hlávkové saláty (větší  čínské zelí), 2 papriky, 1 cibule, 200 g klobásy, 100 g  majolky, pažitka, ocet, sůl,  pepř
Salát očistíme, zbavíme povadlých listů a nakrájíme na proužky. Papriky očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka. Vše promícháme, ochutíme octem, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou. Salát vychladíme. Při podávání jej posypeme pažitkou a doplníme pečivem. 

(Vybráno z knihy Kuchyně jižní Evropy autorů Františka Šulce a Jiřího Šourka.)

 

Autor:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.