Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sýrová samoobsluha: přichystejte jednoduchou, ale chutnou hostinu

  1:22aktualizováno  1:22
Nakrájíte, nazdobíte, položíte na prkénko a máte hotovo. Sýry skrývají nepřebernou paletu chutí, hodí se skvěle k vínu a pivu, a když je ještě doplníte ovocem a krekry, pověst gurmánské hostitelky je na světě.

Sýrové prkénko. | foto: Isifa

Stačí čtyři druhy

Abyste uspokojili chutě všech hostů, podejte jim odstupňovanou paletu chutí: třeba jeden jemný kravský sýr, jeden krémový kozí, jeden plísňový a jeden přestárlý, ostrý.

JAK JE KUPOVAT
Nejlépe ve specializovaných obchodech se sýrem, kde vám odkrojí porce rovnou z bochníku a ještě poradí.

JAK JE SKLADOVAT
Tak, jak je donesete z obchodu (v papíře), je uložte do lednice, odkud byste je měli vyndat zhruba hodinu předtím, než přijdou hosté. Aby se zahřály, povolily a rozvoněly.

JAK JE PODÁVAT
Tvrdé sýry nakrájejte na kostky nebo plátky. Hoblinky sýra krájené speciální škrabkou jsou efektní, ale špatně se berou do ruky a člověka to nutí olizovat si prsty. Krémové sýry buď natřete na krekry, nebo je dejte do misky s nožem a samoobsluha je dokonalá.

Zkuste ořechy

Pekanové ořechy jsou přirozeně nasládlé a skvěle se hodí ke slaným sýrům. U pikantního sýra zkuste zakousnout pekany obalené v jemné sladké nebo kořeněné vrstvě.

Vlašské ořechy mají zemitou chuť a jsou sušší - doplňte jimi zralé sýry jako čedar nebo sýry z ovčího mléka. Jestli je chcete vyzkoušet ke krémovému sýru, pokapejte je medem a podávejte s rokfórem nebo gorgonzolou.

Mandle se mohou zdát k sýrům mdlé, ale jejich chuť vynikne zvlášť vedle přestárlých sýrů a v kombinaci s jablkem. Měkké sýry posypejte mandlovými plátky.

Pistáciové oříšky nejen vypadají na sýrovém prkénku skvěle a dodají mu barvu, ale zároveň chutnají výborně se světlými krémovými sýry. Podávejte je třeba s ricottou, čerstvým kozím či těžkým smetanovým sýrem. 

Vážně se tam hodí ovoce?

Ochutnejte a pochopíte. Jak ovoce, tak ořechy tvoří s dobrými sýry naprosto neodolatelnou kombinaci. Ovoce je zároveň způsob, jak osvěžit chuťové buňky a připravit je na jiný druh sýra.

ODBORNÍCI DOPORUČUJÍ
Přednost má sezonní ovoce. V zimě by to měly být jablka, hrušky a pak trochu exotiky, třeba medový meloun nebo hroznové víno. Sušené ovoce se hodí vždycky: datle, fíky, hrozinky.

Volné kombinace s vínem

Nenechte se svázat pravidly a zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte.

MALÁ NÁPOVĚDA
Lehké, mladé sýry si rozumí s lehkými bílými víny, sýry s modrou plísní zase s dezertními víny a muškáty. Krémové sýry ozvláštní perlivá vína a sekty. Čím výraznější chuť sýra, tím výraznější by měla být chuť vína, aby se nepraly, ale doplňovaly.





Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.