Doporučujeme

Grilované hovězí s polentovou kaší.

Grilované hovězí s polentovou kaší. | foto: Profimedia.cz

Švýcarsko není jen fondue. Pět receptů národa gurmánů

  • 49
Ještě než vyjedete do švýcarských Alp na lyže, vyzkoušejte pár tamějších receptů, které vás přesvědčí, že Švýcaři jsou utajení gurmáni, a to nejen co se týká sýrů.

Třešňovo-jablečný pudink

Třešňovo-jablečný pudink.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 2 jablka
* 3 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 8 plátků bílého toustového chleba
* 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
* 1 a 1/2 hrnku mléka
* 1/2 hrnku přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 6 vajec
* 1 hrnek vypeckovaných třešní nebo 1/2 hrnku sušených
* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru

1. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Promícháme s cukrem a na pánvičce na rozehřátém másle 10 minut pomalu opékáme, dokud nejsou jablka dozlatova opečená a měkká.
2. Plátky chleba opečeme v troubě nebo v toustovači. Pokrájíme na čtvrtiny. Prošleháme smetanu, mléko, přírodní a vanilkový cukr a vejce.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Promícháme kousky chleba s jablky a třešněmi a přendáme je do tukem vymazané zapékací misky. Zalijeme vaječnou hmotou a necháme asi 15 minut nasáknout. Poté vložíme do trouby.
4. Ze dvou bílků, špetky soli a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
5. Po půlhodině pečení ozdobíme pudink sněhovými růžičkami, zvýšíme teplotu v troubě na 230 °C a ještě 5-7 minut zapékáme.

Bramborový salát se slaninou

Bramborový salát se slaninou.Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 250 g anglické slaniny
* 1 malá cibulka
* 7 cl bílého octa
* 7 cl vody
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř

1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Vaříme doměkka.
2. Uvařené brambory hned oloupeme a nakrájíme na plátky. Ještě teplé plátky brambor dáme do mísy a zakryjeme alobalem.
3. Anglickou slaninu a cibuli rozkrájíme na kostičky. Na pánvi slaninu vyškvaříme, vyjmeme ji a necháme okapat na papírovém ubrousku.
4. Do vypečeného tuku nasypeme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Do pánve přidáme ocet, vodu, sůl a čerstvě mletý pepř a společně asi minutu prohřejeme.
5. Horkým dresinkem přelijeme plátky brambor a opatrně promícháme, aby se plátky brambor nepřelámaly. Přimícháme slaninu a dochutíme solí a pepřem.
6. Salát podáváme teplý nebo krátce rozleželý při pokojové teplotě.

Strübli

Strübli.Příprava: 35 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* 4 vejce
* sůl
* 120 g másla
* olej na smažení

1. Z mouky, mléka, vajec, soli a rozpuštěného másla rozšleháme těstíčko a necháme je asi 30 minut odpočívat.
2. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s kulatou hladkou špičkou.
3. V hlubší menší pánvi rozpálíme olej.
4. Sáčkem nastříkáme do oleje spirálu z těsta, postupujeme z vnějšku do středu. Smažíme dozlatova po obou stranách.
5. Hotové strübli necháme okapat na papírových ubrouscích.

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi.Příprava: 15 minut + vaření 3 hodiny

Pro 4 osoby

* 400 g hovězího masa
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* pepř, sůl
* špetka mletého muškátového oříšku
* 1 vejce
* 70 g hrubé mouky
* 200 ml mléka
* 2 lžíce oleje
* čerstvá petržel

1. Hovězí maso omyjeme, zeleninu očistíme, cibuli a česnek oloupeme.
2. Maso, zeleninu, pepř, sůl a špetku muškátového květu vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a velmi pomalu vaříme. Při vaření postupně sbíráme pěnu z povrchu polévky, případně přiléváme vodu.
3. Hotový vývar scedíme. Maso nakrájíme na proužky a vložíme zpět do polévky, společně prohřejeme.
4. Z vejce, mouky, soli a mléka uděláme těstíčko, které necháme 10 minut odležet. Na rozpáleném oleji z těsta upečeme palačinky, srolujeme je a nakrájíme na tenké nudličky.
5. Horkou polévku dochutíme solí a pepřem, čerstvou petrželí a přelijeme ji do talířů na nakrájené palačinky.

Grilované hovězí s polentovou kaší

Grilované hovězí s polentovou kaší.Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 čtvrtkilové steaky
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá šalvěj
* 1 lžíce másla
* 1 l mléka
* 150 g instantní polenty
* 50 g másla
* sůl
* 1 malá plechovka kukuřice

1. Troubu předehřejeme na 100°C. Hovězí steaky potřeme olejem a posypeme pepřem.
2. Na pánvi rozpálíme zbylý olej, opečeme na něm část šalvějových lístků, odložíme je na papírový ubrousek. Do oleje dáme steaky, přidáme máslo a opékáme 5-7 minut po každé straně. Pánev se steaky uložíme do trouby a necháme je dojít.
3. Mléko přivedeme k varu, pomalu po lžících přisypeme polentu a za stálého míchání ji při pomalém varu mícháme 5 až 6 minut, dokud se nezačne polenta oddělovat od stěn nádoby.
4. Polentu stáhneme z plamene, přimícháme máslo, sůl, slitou kukuřici.
5. Na vyhřáté talíře rozdělíme polentu s kukuřicí, steaky a ozdobíme čerstvou a opečenou šalvějí.

Švýcarské speciality

* Raclette
Sýr se nechá rozpustit, pak se stírá a nanáší na pečenou bramboru.

* Bramborové rösti
Uvařené brambory ve slupce nakrájené na malé nudličky se smíchají se slaninou a cibulí a opečou jako bramborák, nakonec se přidá sýr.

* Sýrové fondue
Do misky s roztavenými sýry se namáčí např. kostky chleba, masa či zeleniny.

* Salát z uzenin
Mezi zdejší speciality patří i cibulový koláč, bramborové nočky zapečené se sýrem, sušené hovězí maso či klobásový salát.


  • Vybrali jsme pro Vás