Doporučujeme

Švýcarské kuchyni vládnou sýry

Sýry, mléko, vejce, ryby, zelenina a ovoce tvoří základ švýcarské kuchyně. Ta je hodně rozmanitá a hodně ovlivněná sousedními státy. Je v ní ideálně skloubena francouzská lehkost a italské umění kořenit. Sýry, které jsou u Švýcarů velmi oblíbené, používají k přípravě mnoha pokrmů např. tradičního fondue či racclete. Maso připravují Švýcaři nejčastěji na rožni a hlavní přílohou bývají brambory.
Uvnitř článku naleznete recept na Sýrovou polévku a národní pokrm Raclette.

Sýrová polévka
2 žemle, 40 g másla, 1 l vývaru, 1/2 šálku smetany, 8 lžic strouhaného ementálu, 1/2 lžičky kmínu, petrželka, meltý pepř, sůl
Žemle pokrájíme na kostičky, za stálého míchání opečeme na másle, zalijeme je vývarem, okořeníme jemně usekaným kmínem a vaříme 10 minut na malém plameni. Do polévky přilijeme mléko a smetanu, uvedeme ji do varu, potom sejmeme z plotýnky a metličkou vmícháme strouhaný sýr. Osolíme ji, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme.

Raclette
Velký kus ementálu (popř. Primátor), pepř
Ementál nabodneme na velkou vidlici a v blízkosti sálajícího ohně (u krbu nebo nad plynovým plamenem) jej opékáme, až sýr na povrchu změkne a zčervená. Pak jediným pohybem nože oškrábneme roztavený ementál přímo na nahřátý talíř doprostřed čerstvě vařených brambor, opepříme jej a podáváme.

 


  • Vybrali jsme pro Vás