Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Švýcarské kuchyni vládnou sýry

  10:58aktualizováno  10:58
Sýry, mléko, vejce, ryby, zelenina a ovoce tvoří základ švýcarské kuchyně. Ta je hodně rozmanitá a hodně ovlivněná sousedními státy. Je v ní ideálně skloubena francouzská lehkost a italské umění kořenit. Sýry, které jsou u Švýcarů velmi oblíbené, používají k přípravě mnoha pokrmů např. tradičního fondue či racclete. Maso připravují Švýcaři nejčastěji na rožni a hlavní přílohou bývají brambory.
Uvnitř článku naleznete recept na Sýrovou polévku a národní pokrm Raclette.

Sýrová polévka
2 žemle, 40 g másla, 1 l vývaru, 1/2 šálku smetany, 8 lžic strouhaného ementálu, 1/2 lžičky kmínu, petrželka, meltý pepř, sůl
Žemle pokrájíme na kostičky, za stálého míchání opečeme na másle, zalijeme je vývarem, okořeníme jemně usekaným kmínem a vaříme 10 minut na malém plameni. Do polévky přilijeme mléko a smetanu, uvedeme ji do varu, potom sejmeme z plotýnky a metličkou vmícháme strouhaný sýr. Osolíme ji, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme.

Raclette
Velký kus ementálu (popř. Primátor), pepř
Ementál nabodneme na velkou vidlici a v blízkosti sálajícího ohně (u krbu nebo nad plynovým plamenem) jej opékáme, až sýr na povrchu změkne a zčervená. Pak jediným pohybem nože oškrábneme roztavený ementál přímo na nahřátý talíř doprostřed čerstvě vařených brambor, opepříme jej a podáváme.

 

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.