Doporučujeme

Svěží salát s avokádem a para ořechy | foto: Iveta Soukupová

Svěží jarní saláty. Zapojte řapíkatý celer, klíčky i mango

  • 7
Tyto jarní saláty jsme vymysleli speciálně pro ženy. Muži by v nich asi postrádali kousek masa, něco tučného nebo ostrého. Dámy ovšem určitě rády vyzkoušejí netradiční chuťové kombinace i vitaminovou bombu, která přispěje k jarní očistě těla.

Salát s mangem je ideální na svačinku. Tropické ovoce vás stejně jako ledový salát osvěží, ořechy zase dodají energii do další části dne. Zatímco v jednom salátu použijete spíše tropické plody, v druhém sáhnete do českých zahrádek. Část surovin už je navíc k dostání i na farmářských trzích. Pokud chcete salát servírovat jako hlavní chod, doplňte ho třeba kozím sýrem.

Svěží salát

Množství: 4 porce

  • 1 zralé mango
  • 1 měkčí avokádo
  • 1 hlávka ledového salátu
  • 100 gramů para ořechů
  • 2 limety
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli a pepře

1. Očistíme listy salátů a nakrájíme je na proužky. Mango oloupeme, stejně tak avokádo a pokrájíme na kousky.
2. Para ořechy můžeme použít celé, případně je nasekáme na menší kousky.
3. Z medu, limetkové šťávy a trošky soli a pepře připravíme zálivku.
4. Salát můžeme případně pokapat jen šťávou, avokádo díky tomu na vzduchu nezhnědne.

TIP: Para ořechy koupíte v oddělení suchých plodů v každém supermarketu, balíček stojí přibližně 50 Kč. Pro změnu je můžete nahradit třeba kešu nebo přidat vlašské ořechy. 

Jarní salát k klíčky mungo

Jarní salát s klíčky mungo

Množství: 4 porce

  • 100 g klíčků mungo
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 mrkve
  • 100 g listů baby špenátu
  • 200 g jogurtu
  • sůl, pepř, olivový olej

1. Listy baby špenátu očistíme a důkladně osušíme. Oškrábeme mrkev a nakrájíme z ní tenké plátky (skvěle to jde škrabkou na brambory).
2. Ředkvičky zbavíme kořínků a listů a nakrájíme na plátky.
3. Z řapíkatého celeru odstraníme tenké nitky, které se táhnou po zadní straně. Nakrájíme ho na kousky.
4. Zálivku připravíme smícháním jogurtu, soli, čerstvě namletého pepře a lžíce olivového oleje. Použijeme smetanový jogurt, který vám doplní bílkoviny.
5. Zeleninu naservírujeme do misek, přidáme zálivku a celé zasypeme klíčky.
6. Podáváme s celozrnným knäckebrotem.

TIP: Zálivku můžete obohatit i čerstvými bylinkami, které už nesměle vykukují ze zahrádek.


  • Vybrali jsme pro Vás