Doporučujeme

Penne s pancettou a hráškem

Penne s pancettou a hráškem | foto: Isifa

Světové speciality z hrášku vám budou chutnat

  • 2
Čerstvý hrášek si můžete koupit už teď. Zapomeňte tentokrát na jeho věrnou souputnici dušenou mrkev a vyzkoušejte světové speciality. Budou vám chutnat!

Kuřecí prsa v parmské šunce s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, asi 600 g
* sůl a hrubě mletý barevný pepř
* 12 lístků čerstvé šalvěje
* 12 plátků parmské šunky, 150-200 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g vyloupaného hrášku + 200 g mladých lusků
* 1 lžíce másla
* 2 jarní cibulky s natí, pokrájené
* 150-200 ml smetany
* citronová šťáva na dochucení
* 20 g hoblinek parmazánu

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a seřízneme okraje. Na prkénko rozložíme vedle sebe plátky šunky tak, aby se plátky na delších stranách překrývaly. Přes slaninu položíme napříč osolené kuřecí prso, opepříme a poklademe lístky šalvěje. Kuřecí prsíčko zarolujeme do slaniny a stejným způsobem připravíme zbylé porce.

2. Kuřecí prsa zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném oleji, snížíme plamen a dopečeme po každé straně asi 8-10 minut, dokud slanina nezezlátne a maso není propečené. Přendáme stranou, slijeme olej, do pánve dáme lžíci másla a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibuli. Vsypeme hrášek, prohřejeme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a dusíme pár minut, dokud hrášek nezměkne.

3. Nakonec dochutíme trochou citronové šťávy. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a podáváme s hráškem, lístky šalvěje a hoblinkami parmazánu.

Co jste možná nevěděli

* Hrášek je bohatým zdrojem vítaminů a minerálů - obsahuje fosfor, vápník, vitaminy A, B, E a C. Je zdrojem důležité vlákniny, aminokyselin a proteinů, obsahuje ale také dost cukru.
* Na pěstování má poměrně nízké nároky a sázet ho můžete celé léto.
* Při vaření hrášek nikdy nesolte, byl by ztvrdlý a jeho slupka by se nepěkně pomačkala. Solte tedy vždy až na konci tepelné úpravy.
* Nebojte se mraženého hrášku, je nejlepší variantou hned po čerstvém. Sterilovaný bývá rozbředlý, sušený bez chuti. * Cukrový hrášek se bohužel u nás velmi těžko shání. Pokud ho ale v obchodě zahlédnete, určitě ho vyzkoušejte. Nemusí se loupat, připravují se celé lusky, které chutnají skvěle.

Jehněčí na hráškovém pyré

Pro 4 osoby

Příprava: 55 minut + 5 hodin marinování

* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory

1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180-200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.

2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.

3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Tip
Chcete-li mít maso více propečené, prodlužte dobu pečení o 10-15 minut.
 

Kuřecí ragú s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 30 minut marinování

* 600 g kuřecích prsou
* 4 lžíce oleje
* 2 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* 1 lžička garam masala
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 chilli paprička
* 400 ml kokosového mléka
* 400 g hrášku + 200 g mladých lusků

1. Maso omyjeme, osušíme nakrájíme na větší proužky. V robotu rozmixujeme cibulku, česnek a koření na pastu a obalíme v ní kousky masa. Necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout.

2. V hlubší pánvi nebo kastrole rozehřejeme olej a osmahneme na něm naložené maso i s pastou skoro dohněda, trvá to asi 5 minut. Přidáme jemně usekanou chilli papričku, citronovou kůru, promícháme a zalijeme kokosovým mlékem.

3. Odmícháme ode dna všechny přípečky a vaříme na mírném ohni dalších 5 minut. Vsypeme hrášek a velmi mírným varem povaříme do změknutí, podle potřeby můžeme dolít trochou vody nebo vývaru. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí. Můžeme podávat posypané lístky máty.

Tip
Pikantnost zvýrazníte, pokud přidáte do pasty ještě muškátový květ, kurkumu a kayenský pepř.
 

Penne s pancettou a hráškem

Pro 4 osoby

Příprava a vaření: 20 minut

* 350-400 g krátkých těstovin
* 150 g pancetty nebo jiné slaniny
* 1 lžíce másla
* 4 stroužky česneku
* 400 g hrášku
* 200 ml smetany 33%
* 2 žloutky
* 40 g parmazánu
* hrst pokrájené bazalky

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu "na skus". V pánvi rozškvaříme opečenou, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, usekaný česnek a osmahneme dorůžova.

2. Přidáme hrášek a podusíme do změknutí. Zalijeme smetanou s rozmíchanými žloutky, promícháme a krátce prohřejeme - žloutky se nesmí vařit. Vsypeme scezené těstoviny, polovinu parmazánu a polovinu usekané bazalky, osolíme, opepříme, promícháme a stáhneme z ohně. Rozdělíme na talíře a podáváme se zbylým parmazánem a bazalkou.

Tip
Klidně vynechte smetanu se žloutky, přidejte o něco více slaniny i hrášku a směs promíchejte s těstovinami a parmazánem či jiným tvrdým sýrem.
 

Koláč s hráškem a lososem

Na 4 formy o průměru 10 cm

Příprava: 45 minut + 1 h odležení těsta

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 120 g másla
* 1 žloutek

Na náplň:
* 150-200 g uzeného lososa
* 200 g hrášku
* 250 g zakysané smetany
* 2-3 vejce
* 150 g ricotty
* svazek pažitky

1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní kousky másla. Přidáme žloutek a co nejrychleji vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat lžíci studené vody. Těsto zabalíme do folie a necháme hodinu odležet v lednici. Troubu si předehřejeme i s plechem na 200 stupňů a formičky o průměru 10 cm vymažeme máslem.

2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme polovinu sýra a polovinu hrášku, osolíme a opepříme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme a vtlačíme do formiček, propícháme vidličkou a pečeme 10-15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovou směs, poklademe ji plátky lososa a posypeme hráškem a ricottou.

3. Pečeme do ztuhnutí náplně na spodní mřížce asi 10-20 minut, podle velikosti formiček, necháme vychladnout, posypeme pažitkou, pepřem a teplé podáváme.

Tip
Pečete-li koláč ve velké formě, doba pečení bude asi 35-45 minut. Místo celých vajec lze použít jen žloutky, lišit se bude pouze tuhost náplně. Na podklad pro náplň se dá použít také listové těsto.


  • Vybrali jsme pro Vás