Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Švestkové recepty: koláč, pečeně i ryba s podzimním ovocem

  11:12aktualizováno  11:12
Nestačíte sbírat opadané švestky, spíž máte zaplněnou zavařenými povidly, z palírny jste si přivezli tekutou švestkovou medicínu na zimu a už vás nenapadá, co s dalšími přívaly fialového ovoce dělat? Inspirujte se našimi netradičními i klasickými recepty.

Koláč se švestkami a tvarohem. | foto: Isifa

Hejk se švestkami

Hejk se švestkami.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 2 jarní cibulky
* 600 g švestek
* 1 lžíce olivového oleje
* kousek celé skořice
* špetka mletého anýzu
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 100 ml suchého červeného vína
* 80 g hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 800 g hejka
* olej

1. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme. Švestky opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.
2. V pánvi rozehřejeme olej, cibulku na něm krátce orestujeme, přidáme skořici, anýz, promícháme.
3. Do pánve přidáme k cibulce a koření švestky, zalijeme vinným octem, vínem, přisypeme cukr, podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme do změknutí.
4. Vyjmeme koření, polovinu švestek odložíme stranou, zbytek rozmixujeme. Švestkové pyré ochutíme solí a pepřem.
5. Omyté a osušené porce ryby osolíme a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje.
6. Osmažené porce ryby podáváme se švestkovým pyré a ozdobíme nerozmixovanými švestkami.

Kuře se švestkovou náplní

Kuře se švestkovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 90 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 120 g másla
* 100 g sušených švestek
* 1 vejce
* 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku
* strouhanka nebo strouhané vlašské ořechy
* 1 kuře
* sůl, pepř
* 2 malé paličky česneku

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, orestujeme na něm cibuli, přihodíme pokrájené sušené švestky a společně dvě minuty opékáme. Směs necháme zchladnout, nahrubo rozmixujeme, přimícháme rozšlehané vejce a libeček. Nádivku zahustíme trochou strouhanky nebo strouhanými vlašskými ořechy.
3. Kuře omyjeme a osušíme. Naplníme ho švestkovou nádivkou a spíchneme nebo sešijeme.
4. Kuře vložíme do pekáče, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, osolíme, přidáme přeříznuté paličky česneku, podlijeme trochou vody a dáme zakryté péct.
5. Po hodině kuře odkryjeme a dopečeme dozlatova, za občasného podlití vodou a přelévání výpekem.

Knedlík se švestkami a slaninou

Knedlík se švestkami a slaninou.

Příprava: 80 minut + vaření 20 minut

Na 2-3 šišky knedlíků

* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru
* 250 ml mléka
* 1 vejce
* 500 g hrubé mouky
* 1 lžička soli
* 1 starší rohlík
* 1/2 menší cibule
* 100 g plátků anglické slaniny
* 8–10 švestek

1. Z droždí, cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a do těsta zapracujeme mouku prosátou se solí a zbylé mléko.
2. Rohlík nakrájíme na kostičky a zapracujeme do těsta, necháme kynout zakryté utěrkou asi 30–40 minut.
3. Cibuli nadrobno pokrájíme, slaninu nakrájíme na tenké proužky. Švestky omyjeme, vyloupeme pecky a dužninu pokrájíme na malé kousky.
4. Na pánvi rozehřejeme slaninu, přisypeme cibuli a společně orestujeme, přidáme pokrájené švestky a podusíme doměkka.
5. Těsto rozdělíme na dvě až tři části, mírně roztáhneme, rozdělíme na ně podušené švestky, svineme a necháme šišky knedlíků ještě 15 minut kynout na pomoučněném vále.
6. Vykynuté knedlíky povaříme dvacet minut v osolené vodě, během vaření otáčíme, nebo je uvaříme nad párou na plátěném ubrousku.
7. Hotové propícháme vidličkou nebo špejlí a nakrájíme nití na plátky. Knedlíky se hodí jako příloha k pečenému králíkovi nebo vepřovému masu.

Švestková marmeláda

Švestková marmeláda.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

* 2 kg zralých švestek
* 8 hřebíčků
* 1 l vody
* 1 badyán
* 1 celá skořice
* 2 kg cukru

1. Omyté a osušené švestky rozpůlíme, vypeckujeme a vložíme do širšího hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření a na mírném plameni povaříme do změknutí.
2. Z povařených švestek vyjmeme koření, směs necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
3. Do hrnce přidáme cukr a povaříme, dokud nezačne marmeláda rosolovatět a tuhnout.
4. Marmeládu přendáme do sklenic, zavíčkujeme a ještě 25 minut sterilizujeme při 85 °C.

Listový koláč se švestkami

Listový koláč se švestkami.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

* 500 g listového těsta
* 20 švestek
* 5 lžic medu
* 1 lžička rumu
* špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Švestky odstopkujeme, omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Rozložíme je dužinou nahoru na plát těsta.
3. Med naředíme trochou vody, zahřejeme a promícháme s rumem a skořicí.
4. Švestky potřeme rozpuštěným medem, potřeme také okraje těsta a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20–25 minut.

Koláč se švestkami a tvarohem

Koláč se švestkami a tvarohem.

Příprava: 30 minut + pečení 60–70 minut

* 150 g hrubé mouky
* 100 g škrobové moučky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 200 g másla
* 120 g cukru krupice
* 1/2 sáčku vanilkového cukru
* 5 vajec
* 10 švestek
* 100 g moučkového cukru
* 500 g tvarohu

1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Dortovou formu vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s 50 g škrobu a práškem do pečiva.
2. Polovinu změklého másla vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme dvě vejce a prosátou mouku.
3. Těsto přendáme do formy a dáme na 20 minut zapéct do trouby. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.
4. Zbylé máslo utřeme s moučkovým cukrem a se třemi žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh.
5. Do máslové hmoty zapracujeme tvaroh, přimícháme sníh, škrobovou moučku.
6. Tvaroh naneseme na předpečené těsto, poklademe švestkami a dáme na dalších 40–50 minut zapéct.

Koláč se švestkami

Koláč se švestkami.

Příprava: 30 minut + pečení 45–50 minut

* tuk na vymazání
* hrubá mouka
* 100 g celozrnné pšeničné mouky
* 100 g hladké mouky
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 200 g loupaných mandlí
* 15–20 švestek
* 200 g másla
* 200 g medu
* 4 vejce
* moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hrubé mouky. Celozrnnou a hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a skořici společně prosijeme.
2. Mandle nastrouháme a vmícháme do mouky. Švestky omyjeme, odstopkujeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
3. Máslo ušleháme s medem, přidáme vejce, postupně přišleháváme mouku.
4. Formu naplníme těstem, uhladíme a poklademe švestkami, které trochu zamáčkneme do těsta.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Hotový koláč před naporcováním posypeme moučkovým cukrem.

Autoři:




Nejčtenější

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech. Jak ale sama Paris Jacksonová (19) říká,...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.