Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Švestky třikrát jinak: marinované, jako omáčka k masu i v perníku

  8:02aktualizováno  8:02
Jednou z nejbáječnějších chutí podzimu jsou švestky, slívy neboli kadlátka. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené ze stromu, ale když se úroda vydaří, najdou spoustu využití v kuchyni. A to nejen do buchet nebo povidel, ale třeba také jako rafinovaný předkrm nebo v podobě omáčky k masu.

Podzim a švestky patří k sobě. Vychutnejte si je třeba s masem nebo v perníku. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Marinované švestky na salátovém lůžku

Marinované švestky na salátovém lůžku

Množství: pro 4 osoby

  • 16 sušených švestek
  • 16 čerstvých švestek na ozdobu
  • 16 plátků anglické slaniny
  • koňak

1. Sušené švestky nejprve povaříme v koňaku, zcedíme a zabalíme do slaniny. Pak je dáme péct do trouby na 180 stupňů na 5 až 10 minut.

2. Po upečení servírujeme švestky ve slanině na salátovém lůžku, přidáme čerstvé švestky pokrájené na plátky.

Tip: Vyzkoušejte i bezmasou variantu, kdy vynecháte slaninu. Přidat můžete naopak ořechy a brusinky či opečený toast.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovou omáčkou

Vepřová panenka na švestkách

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g vepřové panenky
  • 32 ks sušených švestek
  • 4 dcl červeného vína
  • cukr
  • švestková povidla
  • 20 g másla

1. Do vepřové panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany.

2. Zalijeme červeným vínem, přidáme sušené švestky, krátce provaříme a zahustíme švestkovými povidly.

3. Švestkovou omáčkou přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

TIP: Šéfkuchař Jan Barták doporučuje jako přílohu jasmínovou rýži nebo opečené brambory a celou porci ozdobit snítkou rozmarýnu.

Švestkový perník

Švestkový perník
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku povidel
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • sušené švestky podle chuti
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání

1. Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidáme na jemno nasekané sušené švestičky, vejce, olej, mléko a švestková povidla. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

2. Perník pečeme na 200°C asi 30 minut.

3. Po upečení jej můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou na vaření nebo citronovou polevou. Před podáváním zdobíme čerstvými švestkami nebo snítkou máty.

Recepty připravil šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů Jan Barták.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.