Doporučujeme

Víte, jak naložit s úrodou ze zahrádky? (Ilustrační snímek)

Víte, jak naložit s úrodou ze zahrádky? (Ilustrační snímek) | foto: Jana Černá

Švestkové hody aneb jak naložit s úrodou ze zahrádky

  • 8
Tohle úžasné ovoce sice symbolizuje konec léta, ale jeho skvělá chuť nám loučení s tímto ročním obdobím zpříjemní. Švestky chutnají nejlépe syrové, přímo utržené ze stromu. Ale v kuchyni s nimi můžete doslova čarovat - využijete je nejen při přípravě sladkých moučníků, v kombinaci třeba s vepřovým masem uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Studená švestková polévka

Švestková studená polévka s jogurtem

  • ½ kg švestek
  • 3 lžíce cukru
  • 0,4 l vody
  • 500 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce šlehačky
  • špetka skořice
  • lžička anýzu

1. Švestky zalijeme vodou, přidáme cukr a rozvaříme je na mírném plameni.
2. Po vychladnutí rozmixujeme, přidáme skořici a anýz a nakonec vmícháme bílý jogurt a šlehačku.
3. Nakonec můžeme dle chuti přisladit.

TIP: Pokud se nebojíte kalorií, můžete smíchat jogurt se smetanou.

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1dcl mléka
  • 1dcl oleje
  • 2 vejce

Na náplň:

  • švestky
  • 150 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • máslo, rum

1. Suroviny na těsto smícháme a vylijeme do vymazané formy o průměru 26 cm.
2. Čisté, omyté, vypeckované a rozpůlené švestky klademe těsně vedle sebe, zasypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokapeme máslem a rumem.
3. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35 - 40 minut na 170 °C.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovým dipem

Ilustrační snímek

  • 200 g vepřové panenky
  • 10 ks sušených švestek
  • máslo

Na dip:

  • hrášek dle chuti
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 dcl smetany
  • polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 5 nadrobno nasekaných švestek (lze použít i povidla)

1. Do panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril a grilujeme 8 minut z každé strany.
2. Mezitím si uděláme dip z hrášku, másla a smetany. Přidáme nasekané mandle a nasekané švestky či povidla.
3. Švestkovým dipem přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku.

TIP: Podávejte s jasmínovou rýží nebo opečenými bramborami. Ozdobte snítkou rozmarýnu.

České buchty plněné švestkami

České buchty

Na těsto:

  • 2 dkg droždí
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu (omytého)
  • 200 g rozpuštěného másla
  • špetka cukru na droždí

Na náplň:

  • švestky
  • moučkový cukr
  • skořice

1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
2. Z těsta vyválíme plát vysoký asi jeden centimetr, krájíme čtverce 5 x 5 cm a plníme vypeckovanými švestkami obalenými v moučkovém cukru s trochou skořice.
3. Buchty naskládáme do pekáče vymazaného máslem.
4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 minut.
5. Po vychladnutí vyklopíme, oddělíme jednotlivé buchty a sypeme moučkovým cukrem.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás