Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Švestkové hody aneb jak naložit s úrodou ze zahrádky

  3:43aktualizováno  3:43
Tohle úžasné ovoce sice symbolizuje konec léta, ale jeho skvělá chuť nám loučení s tímto ročním obdobím zpříjemní. Švestky chutnají nejlépe syrové, přímo utržené ze stromu. Ale v kuchyni s nimi můžete doslova čarovat - využijete je nejen při přípravě sladkých moučníků, v kombinaci třeba s vepřovým masem uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Víte, jak naložit s úrodou ze zahrádky? (Ilustrační snímek) | foto: Jana Černá

Studená švestková polévka

Švestková studená polévka s jogurtem

  • ½ kg švestek
  • 3 lžíce cukru
  • 0,4 l vody
  • 500 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce šlehačky
  • špetka skořice
  • lžička anýzu

1. Švestky zalijeme vodou, přidáme cukr a rozvaříme je na mírném plameni.
2. Po vychladnutí rozmixujeme, přidáme skořici a anýz a nakonec vmícháme bílý jogurt a šlehačku.
3. Nakonec můžeme dle chuti přisladit.

TIP: Pokud se nebojíte kalorií, můžete smíchat jogurt se smetanou.

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1dcl mléka
  • 1dcl oleje
  • 2 vejce

Na náplň:

  • švestky
  • 150 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • máslo, rum

1. Suroviny na těsto smícháme a vylijeme do vymazané formy o průměru 26 cm.
2. Čisté, omyté, vypeckované a rozpůlené švestky klademe těsně vedle sebe, zasypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokapeme máslem a rumem.
3. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35 - 40 minut na 170 °C.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovým dipem

Ilustrační snímek

  • 200 g vepřové panenky
  • 10 ks sušených švestek
  • máslo

Na dip:

  • hrášek dle chuti
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 dcl smetany
  • polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 5 nadrobno nasekaných švestek (lze použít i povidla)

1. Do panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril a grilujeme 8 minut z každé strany.
2. Mezitím si uděláme dip z hrášku, másla a smetany. Přidáme nasekané mandle a nasekané švestky či povidla.
3. Švestkovým dipem přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku.

TIP: Podávejte s jasmínovou rýží nebo opečenými bramborami. Ozdobte snítkou rozmarýnu.

České buchty plněné švestkami

České buchty

Na těsto:

  • 2 dkg droždí
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu (omytého)
  • 200 g rozpuštěného másla
  • špetka cukru na droždí

Na náplň:

  • švestky
  • moučkový cukr
  • skořice

1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
2. Z těsta vyválíme plát vysoký asi jeden centimetr, krájíme čtverce 5 x 5 cm a plníme vypeckovanými švestkami obalenými v moučkovém cukru s trochou skořice.
3. Buchty naskládáme do pekáče vymazaného máslem.
4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 minut.
5. Po vychladnutí vyklopíme, oddělíme jednotlivé buchty a sypeme moučkovým cukrem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.