Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v posledním díle druhé řady kuchařského Herbáře zaměří na konec roku. Podle receptu pomocníka Jima napíchnou meloun rumem a uloží ho do sádry a do chladu, kde minimálně měsíc zraje. Vytáhnout ho mají v plánu na Silvestra.
Fotogalerie |
A tím barmanské umění Lindy a Kateřiny zdaleka nekončí, na silvestrovskou oslavu nachystají jablečný punč podle prvorepublikového receptu, který můžete hostům servírovat studený i teplý. Jima pak potěší koktejlem s názvem Zubní kartáček, který je namíchán ze sladového vína Condurango, bezinkového sirupu, citronové šťávy a ananasové nebo jablečné šťávy.
Souboj kachen
Na Štěpána se v mnoha českých rodinách tradičně peče kachna, Linda s Katkou se rozhodnou vyzkoušet každá vlastní recept a vybrat ten lepší. Kateřinin recept je minimalistický - kachnu naporcuje a peče v troubě, jako přílohu připraví šoulet ze zeleného a žlutého hrachu a krup.
Výbornou přílohou je k tomuto pokrmu nakládaná okurka, fermentovaná zelenina totiž pomáhá k lepšímu trávení a předchází nadýmání.
Lindin recept, který chutnal Katce i Jimovi o trochu víc, najdete níže a ve videu.
Na Nový rok přichystají Kateřina s Lindou barevnou hrstkovou polévku plnou čočky, různých druhů fazolí, hrachu, cizrny a špaldy. Konzumace obilovin společně s luštěninami totiž snižuje jejich nadýmavost, stejně jako vaření s bylinkami jako dobromysl, saturejka nebo třeba majoránka.
Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařkuCo jíte mezi svátky u vás doma? Pečete na Štěpána kachnu nebo husu? Dáváte si houbového kubu nebo šoulet? A jak si připravujete novoroční čočku? Nebo jste se inspirovali třeba při zahraničních cestách? Pošlete nám recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty i s fotkou nahrávejte do čtvrtka 17. prosince ZDE. Vítězkou minulého kola soutěže se stala Jenny Lane se svým receptem na Chilli con carne podle poručíka Columba. Blahopřejeme. |
Svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím
Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2,5-3 hodiny
Kachna
- 1 kachna
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 lžic másla
- 4 cibule, 1 nakrájená nahrubo a 3 nakrájené na měsíčky
- 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
- 4 hřebíčky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
- 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
- 1 snítka tymiánu
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránkou a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.
Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s kedlubnovým zelím.
Kedlubnové zelí
Herbář IIKuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1. |
Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 30 minut
- 4 větší kedlubny
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 střední brambora
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžička oleje
- 1 lžička cukru
- 1-2 lžíce octa
Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory).
Kuchařky HerbářeOba díly knihy vydané pořadem Herbář koupíte na Knihy.iDNES.cz |
Cibulku osmahneme na pánvi na oleji dozlatova. Po 5-10 minutách varu kedluben k nim vmícháme bramborovo-moučnou směs, přidáme cibulku, cukr a ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme.
Kedlubnové zelí skvěle nahradí obyčejné zelí.