Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ohromte rodinu svatoštěpánskou kachnou na švestkách a získejte kuchařku

  3:06aktualizováno  3:06
V posledním díle letošního Herbáře čeká diváky České televize souboj kachen. Upečte si tu vítěznou svatoštěpánskou podle Lindy Rybové. Co se jí na svatého Štěpána a Nový rok u vás doma? Za svůj recept máte poslední šanci získat kuchařku Herbáře.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v posledním díle druhé řady kuchařského Herbáře zaměří na konec roku. Podle receptu pomocníka Jima napíchnou meloun rumem a uloží ho do sádry a do chladu, kde minimálně měsíc zraje. Vytáhnout ho mají v plánu na Silvestra. 

Fotogalerie

A tím barmanské umění Lindy a Kateřiny zdaleka nekončí, na silvestrovskou oslavu nachystají jablečný punč podle prvorepublikového receptu, který můžete hostům servírovat studený i teplý. Jima pak potěší koktejlem s názvem Zubní kartáček, který je namíchán ze sladového vína Condurango, bezinkového sirupu, citronové šťávy a ananasové nebo jablečné šťávy.

Souboj kachen

Na Štěpána se v mnoha českých rodinách tradičně peče kachna, Linda s Katkou se rozhodnou vyzkoušet každá vlastní recept a vybrat ten lepší. Kateřinin recept je minimalistický - kachnu naporcuje a peče v troubě, jako přílohu připraví šoulet ze zeleného a žlutého hrachu a krup. 

Výbornou přílohou je k tomuto pokrmu nakládaná okurka, fermentovaná zelenina totiž pomáhá k lepšímu trávení a předchází nadýmání.

Lindin recept, který chutnal Katce i Jimovi o trochu víc, najdete níže a ve videu.

Na Nový rok přichystají Kateřina s Lindou barevnou hrstkovou polévku plnou čočky, různých druhů fazolí, hrachu, cizrny a špaldy. Konzumace obilovin společně s luštěninami totiž snižuje jejich nadýmavost, stejně jako vaření s bylinkami jako dobromysl, saturejka nebo třeba majoránka.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku

Co jíte mezi svátky u vás doma? Pečete na Štěpána kachnu nebo husu? Dáváte si houbového kubu nebo šoulet? A jak si připravujete novoroční čočku? Nebo jste se inspirovali třeba při zahraničních cestách? Pošlete nám recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty i s fotkou nahrávejte do čtvrtka 17. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola soutěže se stala Jenny Lane se svým receptem na Chilli con carne podle poručíka Columba. Blahopřejeme.

Svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím


Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2,5-3 hodiny

Souboj kachen

Kachna

  • 1 kachna
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic másla
  • 4 cibule, 1 nakrájená nahrubo a 3 nakrájené na měsíčky
  • 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
  • 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
  • 1 snítka tymiánu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránkou a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s kedlubnovým zelím.

Kedlubnové zelí

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Porce pro 4 osoby

Doba přípravy 30 minut

  • 4 větší kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1-2 lžíce octa

Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory).

Kuchařky Herbáře

Oba díly knihy vydané pořadem Herbář koupíte na Knihy.iDNES.cz

Cibulku osmahneme na pánvi na oleji dozlatova. Po 5-10 minutách varu kedluben k nim vmícháme bramborovo-moučnou směs, přidáme cibulku, cukr a ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme.

Kedlubnové zelí skvěle nahradí obyčejné zelí.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.