Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ohromte rodinu svatoštěpánskou kachnou na švestkách a získejte kuchařku

  3:06aktualizováno  3:06
V posledním díle letošního Herbáře čeká diváky České televize souboj kachen. Upečte si tu vítěznou svatoštěpánskou podle Lindy Rybové. Co se jí na svatého Štěpána a Nový rok u vás doma? Za svůj recept máte poslední šanci získat kuchařku Herbáře.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v posledním díle druhé řady kuchařského Herbáře zaměří na konec roku. Podle receptu pomocníka Jima napíchnou meloun rumem a uloží ho do sádry a do chladu, kde minimálně měsíc zraje. Vytáhnout ho mají v plánu na Silvestra. 

Fotogalerie

A tím barmanské umění Lindy a Kateřiny zdaleka nekončí, na silvestrovskou oslavu nachystají jablečný punč podle prvorepublikového receptu, který můžete hostům servírovat studený i teplý. Jima pak potěší koktejlem s názvem Zubní kartáček, který je namíchán ze sladového vína Condurango, bezinkového sirupu, citronové šťávy a ananasové nebo jablečné šťávy.

Souboj kachen

Na Štěpána se v mnoha českých rodinách tradičně peče kachna, Linda s Katkou se rozhodnou vyzkoušet každá vlastní recept a vybrat ten lepší. Kateřinin recept je minimalistický - kachnu naporcuje a peče v troubě, jako přílohu připraví šoulet ze zeleného a žlutého hrachu a krup. 

Výbornou přílohou je k tomuto pokrmu nakládaná okurka, fermentovaná zelenina totiž pomáhá k lepšímu trávení a předchází nadýmání.

Lindin recept, který chutnal Katce i Jimovi o trochu víc, najdete níže a ve videu.

Na Nový rok přichystají Kateřina s Lindou barevnou hrstkovou polévku plnou čočky, různých druhů fazolí, hrachu, cizrny a špaldy. Konzumace obilovin společně s luštěninami totiž snižuje jejich nadýmavost, stejně jako vaření s bylinkami jako dobromysl, saturejka nebo třeba majoránka.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku

Co jíte mezi svátky u vás doma? Pečete na Štěpána kachnu nebo husu? Dáváte si houbového kubu nebo šoulet? A jak si připravujete novoroční čočku? Nebo jste se inspirovali třeba při zahraničních cestách? Pošlete nám recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty i s fotkou nahrávejte do čtvrtka 17. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola soutěže se stala Jenny Lane se svým receptem na Chilli con carne podle poručíka Columba. Blahopřejeme.

Svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím


Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2,5-3 hodiny

Souboj kachen

Kachna

  • 1 kachna
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic másla
  • 4 cibule, 1 nakrájená nahrubo a 3 nakrájené na měsíčky
  • 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
  • 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
  • 1 snítka tymiánu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránkou a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s kedlubnovým zelím.

Kedlubnové zelí

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Porce pro 4 osoby

Doba přípravy 30 minut

  • 4 větší kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1-2 lžíce octa

Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory).

Kuchařky Herbáře

Oba díly knihy vydané pořadem Herbář koupíte na Knihy.iDNES.cz

Cibulku osmahneme na pánvi na oleji dozlatova. Po 5-10 minutách varu kedluben k nim vmícháme bramborovo-moučnou směs, přidáme cibulku, cukr a ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme.

Kedlubnové zelí skvěle nahradí obyčejné zelí.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Nissan Navara Double 4WD
Nissan Navara Double 4WD

r.v. 2009, naj. 180 280 km, diesel
349 900 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.