Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si svatomartinské rohlíčky a pochlubte se svým pekařským umem

  0:15aktualizováno  0:15
Martinské rohlíčky nebo podkovy se připravovaly koncem října, kdy končila čeledínům služba a vyráželi za prací jinam. Sladké pečivo plněné mákem si můžete přichystat s pomocí Lindy a Kateřiny z Herbáře. A pokud se ostatním pochlubíte svým pekařským uměním, můžete vyhrát kuchařku.

Kateřina Winterová s Lindou Rybovou připraví v dalším díle kuchařského Herbáře spoustu podzimních dobrot. Nejprve si udělají jeřabinovou marmeládu, kterou následně využijí na marinádu s chilli. Jeřabiny si určitě zaslouží i dnes své místo v kuchyni, jsou totiž plné vitaminu C. Nezapomínejte ale, že jeřabiny se musí před konzumací usušit nebo musí přejít varem, jinak by vám z nich mohlo být zle od žaludku.

Podzim, to jsou hrušky a šípek

Fotogalerie

K podzimu patří i úroda hrušek, které snižují krevní tlak a odvodňují. Několik jich Linda uvaří ve víně kořeněném badyánem a skořicí, po uvaření hrušek víno zredukuje a udělá z něj sirup k polévání ovoce. Zbytek hrušek Katka s Lindou osmaží na másle a přidají ke slanině, vlašským ořechům, špenátovým listům a šalotce do teplého podzimního salátu. V zimě určitě přijde vhod i sladká hruškovo-fíková marmeláda s koriandrem a mákem, která je specialitou Kateřiny.

Na podzim dozrávají i šípky, Linda s Katkou vyzkoušejí švédský recept na šípkovou polévku s  pšeničnými klíčky, oříšky a medem, která vás zahřeje i během sychravých podzimních dnů. To dokáže i lahodná dýně hokkaidó zapečená s mletým masem, sýrem a smetanou.

Svatý Martin nás čeká až za týden, ale již nyní se na něj můžete nachystat. Husa by to asi nevydržela, ale všem určitě uděláte radost svatomartinskými rohlíčky plněnými mákem.

Co pečete vy? Pošlete recept a vyhrajte

Pečete rohlíčky, rolády, buchty nebo koláče? Jaké sladké pečivo nesmí chybět na vašem svátečním stole? Pošlete nám svůj recept na sladké pečivo a vyhrajte kuchařku z první série televizního Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 6. listopadu ZDE.

Vítězem minulého kola se stal Otto Plášek se svým receptem na sváteční slepičí polévku.

Martinské rohlíky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2 hodiny

Rohlíky:

Upečené svatomartinské rohlíčky, vedle jsou rohlíky z žitné mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • sůl
  • ½ vejce na potření
  • sádlo na vymazání plechu
  • mouka na podsypání válu

Maková nádivka:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu

  1. V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Máslo utřeme se zbylým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme vykynuté droždí, zbylé mléko, mouku a sůl. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.
  2. Mezitím smícháme suroviny na nádivku.
  3. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15 až 20 minut.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Vysvědčení už dostaly i děti na pražské Základní škole Eden (30. června 2016).
Vysvědčení: jak ho prožívali úspěšní Češi a čím letos školáky odměnit?

Na konec školního roku čekají děti často se směsí nedočkavosti na prázdniny a obav z vysvědčení. Jaké známky se na něm objeví a jak na ně budou reagovat...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 elegantních účesů, které zvládnete sama doma
5 elegantních účesů, které zvládnete sama doma

Šaty už jste vybrala, ale nevíte, co s vlasy? Vyhněte se princeznovským “prstýnkům” namísto vln a vsaďte na elegantní klasiku, kterou zvládnete i sama doma.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.