Svátky jsou pro alergiky rizikem

Vánoce a novoroční svátky jsou pro alergiky rizikovým obdobím. Jejich nemoc se může během tohoto období zhoršit. Komplikace mohou způsobit například takzvané zkřížené reakce, kdy člověk alergický například na pyl může nečekaně zareagovat alergicky i na některé potraviny.

Člověk alergický na pyly břízy, olše a lísky by si podle primáře měl dát pozor na jablka a lískové ořechy. Alergikovi na pyl pelyňku mohou působit potíže celer, mrkev, petržel a koření. Alergik na latex může reagovat na banán, meloun, kiwi, hrozinky, avokádo, fíky, jedlé kaštany a ořechy a alergik na hmyz a roztoče může mít problémy po požití kraba, krevety, humra, langusty, hlemýždě, chobotnice nebo ústřic.

Alergici nemají potíže jenom v létě, ale celoročně. Zima je dokonce obdobím, kdy některé typy alergií jsou rizikovější. V tomto období jsou časté také projevy alergie na chlad.

V období svátků lidé jedí množství atraktivních jídel, exotického ovoce, mořských živočichů a koření. To vše u nich může navozovat potravinovou alergii, stejně jako například čokoláda a dokonce i víno. Přibývá alergiků na arašídy. V zimě jsou lidé více doma, méně větrají, více topí a zvyšuje se riziko výskytu roztočů a zvířecích alergenů.

V období inverzí, kdy bývají chřipkové epidemie, jsou podle něj alergici rovněž více ohroženi. Tyto infekce zhoršují projevy dýchacích forem alergie, je proto důležité nechat se očkovat proti chřipce. Nějakou alergií trpí 20 procent obyvatel republiky.