Doporučujeme

Sváteční koblihy

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a vlahou smetanu utřeme do pěny a promícháme s prosátou, zahřátou moukou, vzešlým kváskem z droždí , s pomerančovou šťávou, solí a rumem. Dobře propracujeme a těsto necháme na teplém místě kynout. Potom je na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku asi 2 cm a vykrájíme 40 koleček (na 20 koblih). Doprostřed každého druhého kolečka dáme kopeček zavařeniny a překryjeme je prázdným kolečkem nepomoučenou stranou.

Okraje přitlačíme a menším tvořítkem vykrájíme koblihy. Přendáme je na pomoučněnou teplou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout. Koblihy smažíme v dostatečném množství tuku aby plavaly, nejdříve vrchní stranou. Hotové necháme odkapat a před podáváním je posypeme vanilkovým cukrem.

6 žloutků, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1/8 l smetany, 300 g hladké mouky, trochu soli, lžíce pomerančové šťávy, lžíce rumu, 20 g droždí, mléko na kvásek, meruňková zavařenina, tuk na smažení


  • Vybrali jsme pro Vás