Doporučujeme

Sváteční bramborový salát

Sváteční bramborový salát | foto: Lenka Chylíkovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Sváteční bramborový salát

  • 1

Doba přípravy: 4 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 2 větší nebo 3 menší uvařené mrkve
  • 1 cibule (bílá, žlutá nebo červená)
  • 4 menší sterilované okurky
  • 1 majonéza Yofresh
  • 2 dl horké vody
  • 1 lžíca plnotučné hořčice
  • sůl
  • bílý pepř
  • cukr
  • worcester
  • olej
  • ocet nebo lák z okurek

1. Vychladlé brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. V kastrolku rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět cibuli. Tu pak přidáme do mísy k bramborám a mrkvi.
2. Ke zbytku oleje přilijeme horkou vodu, přidáme hořčici, lžičku soli, lžičku cukru, tři střiky worcesteru, špetku bílého pepře a ocet nebo lák z okurek. Zálivka by měla být sladkokyselá. Je-li trochu slanější, nic se neděje, bramborám to neuškodí, spíš naopak. Dobře rozmícháme a necháme 4 minuty provařit.
3. Hotovou zálivkou přelijeme brambory v míse, promícháme a necháme cca 1 hodinu odležet. K zaleželým bramborám přidáme nakrájené okurky a majonézu (kdo nemá rád majonézu, nemusí ji do salátu dávat, díky zálivce je velmi chutný i bez ní). Promícháme a podle chuti eventuálně dosolíme. Hotový salát dáme vychladit do lednice.

Poznámka: Tento bramborový salát se hodí k jakémukoliv smaženému slanému jídlu, ale také k restovaným kuřecím kouskům.


  • Vybrali jsme pro Vás