Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Svatební dort a další sladké dobroty nejen v růžové pro váš velký den

aktualizováno 
Menu vhodné ke svatebnímu stolu bývá výsledkem diskusí v obou zúčastněných rodinách, ale závěr bývá sladký jako smíření. Dorty a drobné cukrovinky pohladí na konci svatebního dne každého. O recepty na přesladké finále jsme požádali dvě mladé cukrářky, které pečou pod značkou Sweet Dots.

Svatba je příležitostí ke sladkému hřešení. Kromě klasického dortu vyzkoušejte třeba zdobené máslové sušenky. | foto: Ondřej Košík

Vanilkový dort s jahodovou naplní

Vanilkový dort s jahodovou náplní

Množství: na jeden korpus o velikosti v průměru 23 cm

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 110 g másla
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru (nebo 2 vanilkové lusky)
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce a 3 žloutky
  • 120 ml podmáslí
  • 50 ml jahodového džemu

1. Předehřejeme troubu na 180 °C a dortovou formu obložíme pečicím papírem.

2. Mouku jemně prosejeme do mísy a smícháme s práškem do pečiva. V druhé míse vyšleháme máslo a vsypeme cukr a šleháme další 3–4 minuty, dokud není směs hezky nadýchaná. Přilijeme olej a jemně vetřeme do hmoty. Stranou vyšleháme vejce a vmícháme do máslové hmoty spolu s podmáslím a nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do dortové formy a pečeme 30–35 minut.

3. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme jahodovým krémem. Potřeme celý dort nahřátým džemem a pak i základovou máslovou směsí, nakonec hladce potáhneme fondánem.

Krém na naplnění:

  • 250 g tvarohu
  • 125 g smetany ke šlehání
  • 125 g zakysané smetany
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g čerstvých rozmixovaných jahod
  • půl pytlíku želatiny
  • 2 lžíce vody

1. Ušleháme smetanu, snížíme otáčky mixéru a přidáme ke smetaně tvaroh, cukr a zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a nakonec pomocí stěrky přidáme rozmixované jahody.

2. Připravíme si želatinu a smícháme ji se 2 lžícemi studené vody, necháme ji nabobtnat, poté zahříváme, dokud se nerozpustí. Když je želatina rozpuštěná, vmícháme 2 lžíce krému a celé přidáme do zbylého krému. Šleháme ještě za tepla a ihned naplníme rozříznutý dort.

Krém na pomazání:

  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo vanilkový lusk)
  • 350 g másla

1. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem, dokud se nerozpustí – zhruba 5 minut. Poté sundáme z lázně a šlehačem na vysoké otáčky šleháme do husté pěny dalších 15 minut.

2. Ve vedlejší misce vyšleháme změklé máslo a pomalu přidáváme do vaječného krému.

Na potáhnutí:

  • 1 kg fondánu (zakoupíte v cukrářských potřebách)
  • trochu moučkového cukru na podsypání

1. Fondán si rozválíme na cca půl centimetru úzký plát a narolováním na váleček přeneseme nad dort.

2. Položíme na střed, vyhladíme vrchní vrstvu, pak i strany dortu a odstraníme přebývající hmotu.

Tip: Fondán lze obarvit potravinářskými barvami, formičkami vykrájet různé tvary a ty přilepit cukrovým sirupem.

Cupcake s meruňkami

Cupcake s meruňkami

Množství: cca 12 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 80 ml mléka
  • 2 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 160 g másla
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 ml meruňkového džemu (na naplnění a pomazání)
  • 200 g fondánu (zakoupíte v cukrářských potřebách)

1. Papírové košíčky vyložíme na plech (pokud nemáte plech přímo na muffiny, použijte raději dvojitý košíček). Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny, postupně po jednom zašleháme vejce. Zvolna přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko.

2. Rovnoměrně naplníme košíčky do 2/3. Pečeme v rozehřáté troubě 15 minut na 180 °C. Špejlí zkusíme, zdali jsou dopečené i uvnitř.

3. Necháme úplně vychladnout, v každém cupcaku vytvoříme malou dírku uprostřed a naplníme meruňkovou marmeládou. Povrch potřeme stejnou marmeládou či krémem z vyšlehaného másla a marmelády.

4. Rozválíme fondán a vykrojíme kolečko takové velikosti, aby zakryl vršek cupcaku až ke krajům. Ozdobíme cukrovou polevou a fondánovou květinou.

Máslové sušenky s vanilkou

Máslové svatební sušenky s vanilkou

Množství: cca 40 kousků

Na těsto:

  • 200 g změklého másla
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g pískového cukru
  • 20 g vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 1 vejce

Na polevu:

  •  2 bílky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 350 g moučkového cukru (záleží na velikosti bílků)

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Máslo, cukr a vanilkový cukr šleháme elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení mohly ztratit svůj tvar.

2. Poté jemně zašleháme vejce. Přidáme mouku a rukama vypracujeme v lehké těsto. Rozdělíme ho na tři bochánky a zabalíme jednotlivě do fólie. Chladíme v lednici hodinu (ideálně přes noc). Pak každý bochánek postupně rozválíme na pomoučněném vále na tloušťku zhruba půl centimetru a vykrájíme libovolné tvary pomocí formiček na cukroví. Dbáme na to, aby těsto nebylo tenčí, mohlo by být příliš tvrdé.

3. Sušenky vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.

4. Necháme vychladnout a ozdobíme. Skladované v uzavíratelné nádobě vydrží až měsíc.

Poleva: Bílky s citronovou šťávou šleháme elektrickým šlehačem pouze do spojení. Prosejeme moučkový cukr a přidáme ho k bílkům. Šleháme na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Směs si uděláme ve dvou konzistencích. Jednu řidší, na základy sušenek a vyplňování prostor, a druhou přidáním malého množství cukru, hustější na kontury a psaní. Pokud přidáte příliš cukru, přilijte zase pár kapek vody.

Zdobení: Polevu si můžeme obarvit potravinářskými barvami, naplnit do cukrářského sáčku se špičkou a tvořit. Základy si uděláme jako první, necháme zaschnout ideálně přes noc a pokračujeme ve zdobení jemných kontur druhý den.

Whoopi pies

Whoopi pies

Množství: asi na 15 kousků

Na těsto:

  • 230 g hladké mouky
  • 75 g kakaového prášku
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 170 g másla, pokojové teploty
  • 150 g cukru krystal
  • 1 vejce, pokojové teploty
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml podmáslí
  • 120 ml vlažné silné kávy

Na krém:

  • 55 g rostlinného tuku
  • 55 g másla, pokojové teploty
  • 115 g moučkového cukru
  • 1 pytlík vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 120 ml cukrového sirupu

1. Předehřejeme troubu na 190 °C. Ve velké míse prosejeme dohromady mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, sodu a sůl.

2. Ručním mixérem promixujeme máslo s cukrem tak, aby tvořily světlou nadýchanou hmotu. Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Smícháme podmáslí a kávu. A při nízké rychlosti přidáváme po troškách mouku, střídavě se směsí kávy a podmáslí. Začneme třemi lžícemi mouky a třemi lžícemi mouky také skončíme.

3. Hotové těsto nandaváme lžící na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou, cca 5 cm od sebe. Průměr kolečka by měl být cca 2,5 cm.

4. Pečeme 9–10 minut. Nebo dokud se vrcholky po stisknutí nevrací pružně zpět. Poté vyndáme z trouby a dáme hotová kolečka vychladnout na kovovou mřížku.

Na náplň:
1. Elektrickými metlami si na pomalé otáčky vyšleháme tuk s máslem, dokud směs není jemná a bez hrudek. Přidáme cukr, zvýšíme na střední rychlost a pokračujeme 3–5 minut, dokud směs nebude jemná a lehká. Nakonec opatrně vmícháme vanilkový cukr, cukrový sirup a pokračujeme v míchání, dokud konzistence této hmoty nevypadá jako jemná majonéza.

2. Lžičkou či cukrářským pytlíkem naplníme jednotlivé sušenky a přiklopíme druhou častí sušenek.

3. Sušenky vám vydrží v lednici i několik dní. Podávejte v pokojové teplotě.

Info: Česky by se tahle dobrota nejspíš jmenovala "koláčky jupí!". Pocházejí z Ameriky minulého století, kde je ženy pensylvánských protestantů balily svým mužům jako dezert k obědu do práce. Muži nad nimi prý vždycky zajásali a odtud pochází název. Jinak se jim říká i krémové želvy nebo VTS (velká tlustá sušenka).

Příběh sladkých teček (Sweet Dots)

Kdo jsme? Dvě holky, které si otevřely malou českou domácí cukrárnu – ta připraví sladké potěšení podle představ zákazníků. Díky vlastním vykrajovátkům dokážeme upéct i to, co nikde jinde nenajdete. Hodně důležitá je pro nás kvalita, proto se v našich produktech vždy objeví jen pravé máslo, kakao či organická vanilka.

Co děláme? Momentálně otvíráme novou provozovnu a rozbíháme webové stránky. Než budou hotové, najdete nás třeba na Facebooku.

Naše produkty Na počátku byla sušenka, po chvíli však celý koncept. Začaly jsme se zdobením tzv. cookies, které možná někomu připomenou klasické české perníčky, ale pozor, těsto i zdobení je naprosto jiné. K sušenkám se rázem přidaly i další produkty a náš další cíl je dodávat zákazníkovi cukrovinky ladící s charakterem a atmosférou akce.

Sladký bar Říkáme tomu Candy bar a znamená to plně vyvážený, chuťově lahodný a dekoračně laděný cukrový bar. Tato alternativa k tradičním dortům či koláčům naše zákazníky většinou mile překvapí. Není nic krásnějšího, než když si sušenka s dortem rozumí. Jako třeba na fotkách, které jsme dělaly pro Onu Dnes.

Sweet Dots - Eva Nováková (28) a Monika Cavina (32)

Sweet Dots - Eva Nováková (28) a Monika Cavina (32)

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Další z rubriky

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.