Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

  0:38aktualizováno  0:38
Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle pochutnáte. Tyhle dobroty snadno zabalíte do batohu a věřte, že se vám budou tak sbíhat sliny, že jídelní zastávku vyhlásíte dřív než v polovině cesty.

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem | foto: Profimedia.cz

Bagel s uzeným lososem a lučinou

Ingredience na 8 kousků:

Bagel s uzeným lososem a okurkou
  • 30 g čerstvého droždí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 450 g pšeničné chlebové mouky,
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g krémového sýra (např. lučina) nebo měkkého tučného tvarohu
  • sůl a pepř
  • čerstvý (nebo nakládaný) kopr
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 salátová okurka


Pracovní postup:

  1. V hrnku ve 100 ml vlažné vody rozmícháme 2 lžíce krupicového cukru, přidáme rozdrobené droždí a trochu mouky. Hrnek necháme stát na teplém místě asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
  2. Zbylou mouku smícháme se solí, přilijeme 200 ml vlažné vody, olej a vzešlý kvásek. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto, zakryjeme ho v míse čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Pak ho několikrát přeložíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
  3. Nakynuté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů a z každého vytvoříme váleček, který na konci pevně spojíme. Můžeme ještě poválet, aby se nerozdělil.
  4. Kroužky po jednom vkládáme ho vroucí vody, do které jsme přidali 2 lžíce cukru. Vaříme asi dvě minuty, přitom jednou obrátíme. Pak je necháme zchladnout, klademe na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 230 °C (přitom do ní stříkneme trochu studené vody). Rychle zavřeme dvířka, aby se tzv. zapařily.
  5. Asi po pěti minutách zmírníme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 10 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
  6. Mezitím si připravíme náplň. Krémový sýr nebo tvaroh dochutíme solí a pepřem a smícháme s trochou nasekaného kopru. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vychladlé bagely rozkrojíme, potřeme pomazánkou, plátky uzeného lososa a okurkou. Přiklopíme.

Tip: Na výlet si s sebou můžete vzít bagely nenamazané, jen rozkrojené. Sýrovou pomazánkou je potřete až v přírodě na odpočívadle nebo na dece. Nezapomeňte si s sebou vzít něco na zapití.

Bylinkové řízečky s rajčatovým salátem

Ingredience na 4 porce:

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce sekané petržele
  • 1 lžíce sekané máty + na salát
  • 1 lžíce sekaného tymiánu
  • mouka, vejce a strouhanka na obalování
  • olej na smažení
  • Na salát:
  • 400 g rajčat
  • 1 jarní cibulka
  • sůl a pepř
  • olej z vlašských ořechů
  • šťáva z 1/2 citronu

Pracovní postup:

  1. Prsa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
  2. V misce smícháme strouhanku s nasekanými bylinkami. Maso obalujeme v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhankové směsi.
  3. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Klademe na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které pojmou přebytečný tuk.
  4. Než řízečky vychladnou, připravíme salát. Rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Jarní cibulku nasekáme najemno a smícháme v misce s rajčaty. Osolíme, opepříme a zakápneme trochou oleje a citronovou šťávou. Lehce promícháme, přendáme do zavírací krabičky a do odchodu na výlet necháme v ledničce. Nezapomeneme přibalit plastové vidličky.

Jogurtové šátečky s jablky a sezamem

Ingredience na 1 plech:

Jogurtové šátečky s jablky a sezamem
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 bílek na potření
  • sezamová semínka na posypání
  • Náplň:
  • 4 jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • trochu tlučeného hřebíčku
  • drcené piškoty na zahuštění

Pracovní postup:

  1. V jogurtu rozmícháme cukr, žloutek a olej, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na chvíli do ledničky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Smícháme s cukrem, kořením a trochou drcených piškotů, které vstřebají šťávu z jablek.
  3. Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrájíme kolečka obrácenou skleničkou. Na každé dáme lžičkou trochu náplně, překlopíme, okraje přimáčkneme vidličkou, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sezamovými semínky.
  4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Jablka, Ona - recepty


Nejčtenější

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek




Curaprox CS 5460 Ultra Soft 3 ksCuraprox CS 5460 Ultra Soft 3 ks

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.