Na svačinu nezapomínejte ani v práci. Dejte si něco lehkého, i když nemáte hlad. (Ilustrační snímek.)

Na svačinu nezapomínejte ani v práci. Dejte si něco lehkého, i když nemáte hlad. (Ilustrační snímek.) | foto: Profimedia.cz

Chcete opravdu zhubnout? Připravte si svačiny podle našich receptů

  • 94
Svačiny neslouží k nasycení, ale k překlenutí dalších tří hodin k většímu jídlu. Chytrá svačina tak může zachránit vaše hubnutí, protože jinak ve fázi vyhladovění sníte, cokoliv vám v tu chvíli přijde pod ruku.

Svačinové tipy

  • Dopoledne svačte ovoce, odpoledne zeleninu.
  • Alespoň k jedné svačině si dejte jogurt nebo tvaroh.
  • Nesvačte za chůze nebo u počítače.
  • Na výlety a po sportu se hodí proteinové tyčinky.
  • Pijte. Jestli přes den flákáte pitný režim, nalijte si ke svačině sklenici vody.
  • Nízkotučné výrobky často skrývají zradu. Čím méně tuku, tím více cukru nebo škrobu.
  • Pečivo ke svačině ano, ale celozrnné nebo žitné. Přečtěte si složení, některé tmavé housky jsou jen dobarvované.
  • Nouzová svačina v kavárně - café latté. Lepší než dort.

Při plánování diety myslíme na to, co budeme snídat, obědvat a večeřet, ale zapomínáme, že u svačin se skrývá největší zrada.

Dopolední hlad v práci vás přiměje vzít si od kolegyně kousek bábovky, odpoledne si nedáte nic, takže večeři zhltáte už v pět. Tomu všemu zabráníte připravenou, nebo alespoň rozmyšlenou svačinou.

Kdo není typ na doma připravované krabičky, měl by si v obchodě udělat čtenářskou chvilku a prostudovat kalorické hodnoty a složení různých jogurtů, tvarohů a müsli tyčinek, aby věděl, co se hodí a co ne. Taky je dobře mít v kabelce a v práci pár zdravých svačin do zásoby.

Balíček sucharů se nikdy neztratí - jeden plátek má kolem stovky kJ (takže na svačinu můžete až čtyři) a v doprovodu čaje zažene nejhorší krizi.

Potřebujete-li zvláštní dodávku energie, vsaďte na mandle, oříšky nebo rozinky. Ale pozor, potřebujete jich mnohem méně, než kolik byste s chutí snědli. Můžete 20 g arašídů, mandlí nebo kešu, 15 g lískových oříšků nebo 30 g rozinek.

Tvaroh se zeleninou

Tvaroh se zeleninou

Množství: 1 porce (495 KJ)
Doba přípravy: 10 minut

  • 75 g polotučného tvarohu
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 mrkev nakrájená na tyčinky

1. Nakrájejte žlutou papriku nadrobno a vmíchejte do tvarohu. Nechte hodinu odležet v chladničce.
2. Nabírejte mrkvovými tyčinkami.

Houbový štrúdl

Houbový štrúdl

Množství: 40 porcí (1 porce = 480 kJ na 2 cm řezu)
Doba přípravy: 50 minut

  • listové těsto (400 g)
  • 400 g hub
  • 1 střední cibule
  • 2 vejce
  • trochu másla nebo sádla na smažení
  • sůl

1. Osmažíme cibulku a potom houby. Podusíme je doměkka a osolíme. Vmícháme dvě vejce, promícháme a odstavíme. Necháme smaženici vychladnout.
2. Z těsta rozválíme dva pláty, naneseme houbovou náplň a zabalíme dva štrúdly. Upečeme při teplotě 180 stupňů za asi 40 minut. Vychladlé krájíme.

Šunkoví šneci

Šunkoví šneci

Množství: 10 porcí (1 porce = 483 KJ)
Příprava: 30 minut

  • 200 g hladké mouky (můžete nahradit celozrnnou, ale palačinky budou tužší)
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • pažitka nebo velkolistá petržel
  • 70 g kuřecí šunky

1. Smícháme těsto na palačinky a usmažíme je na olivovém oleji. Pokud máme teflonovou pánev, osmažíme je nasucho.
2. Do odležených palačinek zavineme šunku, nakrájíme na šneky a proti rozvinutí zajistíme párátkem.

Avokádová pomazánka na knäckebrotu

Avokádová pomazánka na knäckebrotu

Množství: 2 až 3 porce (625 nebo 420 kJ na porci)
Doba přípravy: 10 minut

  • 1/2 zralého avokáda
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 najemno pokrájené cibulky
  • sůl a pepř
  • 2-3 plátky knäckebrotu

1. Vidličkou rozmačkáme avokádo na kaši s hrudkami. Postupně vmícháme jogurt (nemusí být nízkotučný, to ho raději dejte méně), citronovou nebo limetkovou šťávu, olej a cibulku - třeba červenou.
2. Pomazánku dosolíme a opepříme podle chuti. Namažeme na knäckebroty nebo suchary těsně před podáváním, jinak nasáknou a rozměknou.

Ovocný salát

Ovocný salát

Množství: 1 porce (590 KJ)
Doba přípravy: 10 minut

  • 1/2 jablka
  • 1/2 červeného pomeranče
  • 1/2 banánu
  • 1/2 kiwi
  • pár zrníček granátového jablka
  • trochu citronové šťávy

Ovoce nakrájíme na tenké plátky, promícháme s citronovou šťávou a necháme hodinu uležet v chladu.

TIP: Hodí se jako dopolední svačina na dodání energie, protože je v něm spousta ovocných sacharidů. Rozhodně ničím nedoslazujte.