Doporučujeme

Suvlaki na dobromysli

Suvlaki na dobromysli | foto: Apetit

Suvlaki na dobromysli

Špízky s kousky kuřecího nebo vepřového masa se často prodávají jako rychlé občerstvení na řeckých tržištích nebo u pouličních stánků. Říká se jim "kaimaki", což znamená taky "lichotka". Vašemu žaludku zalichotí bezpečně, zvlášť když je ovoní typicky řecké oregano...


NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 15−20 minut pečení

* 600 g vykostěného kuřecího masa ze stehýnek, bez kůže
* 5 lžic olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl, pepř a hrst čerstvého oregana (dobromysli)
* chlebové placky k podávání

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Pokud máte špejle, namočte je krátce do vody a nechte okapat – díky tomuto opatření se nespálí. Maso nakrájejte na co nejdrobnější, pokud možno stejnoměrné kousky nebo proužky.

2. V misce promíchejte olivový olej s citronovou šťávou, oreganem (nasekejte ho; pár lístků si nechte na ozdobu), solí a pepřem. Ve směsi důkladně obalte maso. Mezitím nasucho rozehřejte silnostěnnou nebo grilovací pánev. Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špejle či grilovací jehly; pokud je nakrájené na proužky, nejdřív je co nejpevněji stočte.

3. Špízky opečte na pánvi a pak je dejte na plech nebo do pekáčku vyloženého alobalem. Vložte do trouby a pečte ještě patnáct až dvacet minut; občas je obraťte a potřete marinádou. (Pokud je ovšem budete grilovat na venkovním grilu, vynechte první opečení.) Ozdobte zbytkem oregana.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Omeleta v řeckém styluOmeleta v řeckém stylu
            Řecký salátŘecký salát
            Medové oválkyMedové oválky

           


  • Vybrali jsme pro Vás